čovjek-znanje
Magazin

Život te nauči ono što škola nikada neće

Od rođenja te uče. Da pužeš, sjediš, hodaš, a onda trčiš. A jednom kada ta utrka počne, život te postepeno uči kako da ona ima smisla i da ne požuriš u proživljavanju stvari prije njihovog reda. Život te nauči ono što škola nikada neće. Ali te ona ne zaobiđe. Naprotiv, raduješ se tom sedmom rođendanu za polazak u školu i sav si srećan što se uvelo devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje da već sa 6 svom djetetu zadaš obaveze i okvire unutar kojih možda nikada neće naučiti suštinu.

U formalnom obrazovanju te nauče kako da postaviš forme, ali ne i kako da ih ispuniš suštinom, jer ocjena kao mjerilo znanja nikada nije imala kredibilitet. Ko te u školi naučio da se suočavaš sa emocijama, koje dolaze nenadano, nekontrolisano i nikad u pravom trenutku? Ko te nauči da se nosiš sa gubicima, ali i da uspjehe gledaš kao kratkoročni cilj, nakon kojeg se dugoročno stvari mogu promijeniti? Ko te nauči da živiš u školi, a ko mimo nje?

U formalnom obrazovanju te nauče kako da postaviš forme, ali ne i kako da ih ispuniš suštinom, jer ocjena kao mjerilo znanja nikada nije imala kredibilitet.

Svakoga dana suočiš se sa suzama, osmijesima, pobjedima i porazima, ali te u školi nauče kako da nađeš istočnu stranu svijeta, ne dajući uputu gdje je u tebi taj istok sa kojeg izlazi sunce. U školi te nauče svih 30 slova, ali ne i njihovu primjenu u riječima koje katkad bole. Nauče te silne jednačine i nepotrebne informacije o hemijskim jedinjenjima, ne objašnjavajući kako izgleda kada u jednom odnosu fali hemije, ali i kako kada ništa osim nje i ne postoji. Nauče te da presuješ biljke u herbar, ali ne i kako da prepoznaš simptome teške i mučne bolesti koja te možda dočeka nespremnog u silnom učenju života vjerujući da se tebi to ne može desiti.

Svakoga dana suočiš se sa suzama, osmijesima, pobjedama i porazima, ali te u školi nauče kako da nađeš istočnu stranu svijeta, ne dajući uputu gdje je u tebi taj istok sa kojeg izlazi sunce

Život te nauči da nakon trčanja ponekad i pužeš. Da nakon ordenja izgubiš i samu utrku i smisao nagrade. Nauči te da cijeniš svaku česticu vazduha koji udišeš, makar joj ne znao hemijsku formulu. Zato jer je to jedino što je važno. I što je je još važnije život te nauči da sve što učiš u školi nije znanje, već priučenost, a da te najvažnije lekcije čekaju iza ugla.

Baš tamo u tom dugom redu gdje ne dijele strpljenje, ali te uče istom. U neimaštini, kada si vrsni matematičar za spajanje krajeva i bogatstvu u kom pamtiš i tablicu dijeljenja. U mraku tvojih strahova život te nauči kako da se sa njim suočavaš i nosiš. Kako da tražiš ono što možda nikada nećeš naći, ali ipak ne odustaješ.

Život te nauči da nakon trčanja ponekad i pužeš. Da nakon ordenja izgubiš i samu utrku i smisao nagrade.

I baš kad te sve to nauči život ti omogući da nekome preneseš to znanje na svim mjestima osim u školi, jer ona ionako postane zgrada forme u kojoj svako od nas traži suštinu. Nesvjesni toga da je često izvan granica iste.

10 stvari koje ne možeš uraditi na Balkanu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share