Magazin Srbija

„Nemojte samo lice da mi nagrdite“: Život srpske Mata Hari pun špijunskih i ljubavnih afera

vera pešić 1
Foto: Wikipedia

Špijunski triler sa elementima melodrame, film „Vera“, inspirisan je istinitom pričom o četvorostrukoj špijunki za vreme Drugog svetskog rata. Život srpske Mata Hari obeležile su brojne špijunske afere, zatvori, muškarci, ali ostala je upamćena kao elokventna i pametna dama koja je govorila čak šest jezika. Preminula je kada je imala samo 25 godine, piše Ona.

Vera je rođena 1919. u Sijarinskoj Banji, pored Leskovca, u braku Milana Pešića i Angeline Anđe Radović. Kako su govorili njeni savremenici, Vera je bila nestvarno lepa, te je dobila nadimak „leskovačka lepotica“.

Školu je završila u Leskovcu, gde se i udala sa 16 godina za policijskog pisara Mila Krčedinca. Mnogi kažu da je razlog udaje bila loša finansijska situacija u kojoj je bila njena porodica, te su želeli da je udaju za dobrostojećeg muškarca.

Služba „Jupiter“

Vera se posle nešto više od dve godine braka razvodi i sa 19 godina seli se u Beograd, gde se zapošljava u trgovinskoj radnji. Ona tada upoznaje majora Slavka Radovića, oficira Kontraobaveštajne službe Jugoslovenske kraljevske armije. Tada je dobila priliku o kojoj su stariji i iskusniji mogli samo da sanjaju.

S obzirom na to da je govorila čak šest stranih jezika i da je bila veoma elokventna, Vera je završila kurs za obaveštajce i primljena je u službu, gde je dobila zadatak da se infiltrira u beogradsku mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe pod nazivom „Jupiter“.

Kako bi imala pristup informacijama, Vera je redovno odlazila u tadašnje poznate hotele i kafane. Svima je govorila da radi u Generalštabu Vojske kako bi od sebe stvorila metu gde bi joj špijuni sami prilazili i pokušali da dobiju neku od informacija podmićujući je ili pokušavajući da je zavedu.

Vera 1939. stupa u kontakt sa britanskim majorom Juliusom Hanom i Rišareom Depereom, francuskim agentom. Obojica su bili šefovi obaveštajnih službi u Beogradu, a postoje i priče da je s obojicom bila u emotivnoj vezi.

Ona takođe upoznaje izvesnog Krausa, nemačkog obaveštajca, koji ju je uvukao u dvostruku špijunažu. Međutim, kada je postalo jasno da Jugoslavija neće izbeći rat, Vera je uhapšena kao nemački špijun; ispitivana je i mučena.

Upoznala je Adolfa Hitlera

Kraus je prebacuje u Beč kako bi se oporavila od povreda koje je zadobila prilikom ispitivanja. U to vreme Vera Pešić upoznaje Adolfa Hitlera. Iako nije poznato da li je sa njim napravila neki dogovor, činjenica je da se Vera potom vraća u Beograd i radi kao novinarka, dopisnik nemačkih novina. Kada se stvar stišala, Kraus je postavlja u centralu Gestapoa u Beogradu, gde upoznaje Paula Badera, komandanta okupirane Srbije, a paralelno se viđa i sa šefom Specijalne policije u Beogradu, Dragomirom Jovanovićem.

Napredujući u špijunskom svetu, Vera Pešić uspela je da upadne i u redove nemačkih agenata. Informacije koje je prikupljala Vera je redovno raportirala jugoslovenskoj službi, dok je britanskim, francuskim i nemačkim partnerima govorila samo birane stvari.

vera pešić 2
Foto: Wikipedia

Godine 1942. javlja Gestapou da četnici sarađuju sa Britancima, zbog čega je mučen i ubijen požarevački vođa četničkog pokreta Milan Kalabić, sa kojim je takođe bila u ljubavnoj vezi. Britanci su je smatrali odgovornom za to što je po njenom nalogu ubijeno nekoliko četnika.

U leto 1943. dolazi u Gornju Jablanicu da prikupi podatke o delovanju stranih službi na ovom prostoru. Međutim, četnici joj postavljaju zasedu, hvataju je i sprovode u Gorski štab 110 gde je osuđena na smrt.

Pored reagovanja raznih političara i generala, pitanje je da li bi bila i streljana jer je uspela za jedno veče da se približi četničkom komandantu majoru Radoslavu Đuriću i preokrene ga na svoju stranu. U narednih sedam meseci, Vera je za Đurića operisala na teritoriji Kosova i Metohije završavajući različite zadatke. Povratak Vere u Štab 1944. propraćen je negodovanjem koje je preraslo u prevrat.

„Nemojte samo lice da mi nagrdite“

O smrti Vere Pešić postoji nekoliko verzija događaja, ali se sve završavaju isto. Naime, prva verzija je da su u puču zarobljeni Vera, njena majka Anđa i Đurić. Žene su odmah streljane, dok je Đurić pobegao i pridružio se komunistima.

Druga verzija kaže da su pobegli sve troje, ali da je Vera sa majkom uhvaćena nekoliko dana kasnije i zatim ubijena. Prema trećoj priči, nakon bekstva, Vera i njena majka su otkrivene nekoliko meseci kasnije sasvim slučajno u okolini Medveđe, a zatim su streljane.

U svakom slučaju, u vreme kada je streljana, Vera je imala 25 godina, a njene poslednje reči bile su molba da joj „meci ne nagrde lice“.

Izvor: Ona.rs

Da li se Hitler ubio 1945. ili pobegao u Južnu Ameriku? Otkriveni detalji iz bunkera, saradnici ispričali šta su zatekli

44 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap