hronika Srbija

Ana i Maja su jedine 2 žene u Srbiji osuđene na maksimalnu kaznu zatvora, počinile su najgnusnije zločine

Žene sa maksimalnom kaznom zatvora

Godine 2005. i 2019. Srbijom su se širile nečitljive vesti, vezane za zločine čije su učesnice postale jedine žene u zemlji osuđene na maksimale zatvorske kazne. Jedna svoju služi već 17 godina, druga je, prema nezvaničnim informacijama, i dalje na slobodi.

Kazna (ne)srazmerna delu

Pre 17 godina Srbiju je u muku ostavila vest da je trogodišnja devojčica K. J. preminula pošto joj je Mališa Jevtović (31) iz Beograda naneno teške telesne povrede, preneo je tada B92. Za pomaganje u ubistvu optužena je njena majka, Ana Filipović.

Oboje su dobili najdužu zatvorsku kaznu po tadašnjem zakonu, a to je 40 godina.

U policijskom saopštenju tada je navedeno da je Ana Filipović krivično delo izvršila tako što je grubo kršila svoje obaveze prema kćerki, napuštala je i svesno stavljala u težak položaj, omogućivši Jevtoviću da se seksualno iživljava nad devojčicom i da je tuče, prikrivajući povrede izmišljenim pričama.

Ona se, takođe, duže vreme nematerinski ponašala prema devojčici, tukla je i kinjila bez razloga, saopštio je tada SUP Beograd, a preneo RTS.

Ana Filipović prva je žena iz Srbije osuđena na maksimalnu kaznu, koja joj je kasnije smanjena za tri godine, te je njeno služenje svedeno na 37 godina.

Na ponovljenom suđenju 2009. ona je promenila iskaz tvrdeći da je bila “požrtvovana majka” i da je na dan ubistva bila pod dejstvom opijata, zbog čega nije mogla da zaštiti ćerku.

Filipovićeva se u zatvoru u Požarevcu nalazi već 17 godina, a tamo će, prema presudi, ostati do 2042.

Masakr u Jabukovcu

Iako je zbog četvorostrukog ubistva osuđena na 40 godina zatvora, na slobodi je, prema nezvaničnim informacijama, Maja Bađikić (28).

Kako prenosi Telegraf, njoj je oduzet pasoš i već tri meseca na slobodi čeka poziv za izvršenje kazne.

Podsetimo, pre tri godine su, u zaseoku između Jabukovca i Vratne, na imanju pronađena tri ženska tela i jedno muško. Telo muškarca, starog oko 70 godina, pronađeno je na traktoru, a tela njegove supruge i još dve ženske osobe u dvorištu.

Tada je procenjeno da su gotovo dva dana prošla od ubistva do trenutka kada su tela pronađena, preneo je RTS. Zbog ubistva Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53), na 36 godina zatvora osuđen je i Davor Pernić, koji je sa Bađikićevom bio u vezi, kako prenose pojedini mediji.

Izvori: RTS, B92, Telegraf

Horor u Beogradu, deda (61) dva puta silovao maloletnu unuku

OGLAS

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link