Magazin Srbija

Kakvo pojačanje srpske vojske! Kapetan Ana Perišić je prva žena pilot borbenog aviona Orao

pilot-ana-perisic
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Kapetan Ane Perišić je prva žena pilot u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu, a juče je imala prvi samostalni let na avionu “Orao”.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

– Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta – istakla je kapetan Ana Perišić koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

pilot-ana-perisic-1
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po sletanju čestitale su kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, kao i vojni Nebojša Stefanović, piše Kurir.

– Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije – istakao je ministar Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar našeg neba.

– Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju sistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu – neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju – naglasio je ministar Stefanović.

Milice, zakucaj bananu ovima što hoće da te postave na “mesto”

OGLAS

PARTNERI SAJTA


56 Shares
Share via
Copy link