Magazin

Rediteljka Jana Maričić: Žena Mike Aleksića i još niz profesora zlostavljali studentkinje

Srbija je burno odreagovala na vesti da je profesor glume, reditelj i scenarista Miroslav Mika Aleksić završio iza rešetaka zbog seksualnog zlostavljanja svojih učenika.

Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je policiji da ih je Aleksić silovao ili seksualno uznemiravao.

Pored brojnih javnih ličnosti koji su pružili podršku mladoj glumici, koja je ispričala jezivu priču, oglasila se i rediteljka Jana Maričić.

Ona je objavom na svom Instagram profilu (čiji sadržaj je u međuvremenu postao nedostupan) otkrila tajne koje su dugo zataškavanje u prostorijama Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu:

– Nadam se da će Fakultet dramskih umetnosti propisno i adekvatno odreagovati u slučaju koji je obelodanila Milena Radulović. FDU sam upisala 2005. godine i u to vreme, profesorka Bilja Mašić je verbalno i psihički zlostavljala neke svoje studente, uglavnom devojke, i to one koje nisu prethodno pohađale njihovu školicu.

fdu

Pitali smo svoje drugarice zašto to tolerišu, ali su nam još tada objasnile da su nemoćne i da je to metoda na koju moraju da pristanu ako misle da ostanu na tada najprestižnijoj katedri za glumu u zemlji.

Profesorka u penziji, Gordana Goca Marić je uzimala mito čak i od kandidata koje nije kasnije primala na svoju klasu. Lično poznajem roditelje koji su joj na ruke isplaćivali iznose od nekoliko hiljada evra, a da ona tu decu nije primila ni u uži izbor – navodi rediteljka i dodaje:

– Moje kolege sa klase i ja smo imale sreću da nam predaje profesor Slavenko Saletović, koji nam se nikada ni jednom ružnom rečju nije obratio, a da mu je asistirala Iva Milošević, jedna od najpažljivijih i najposvećenijih pedagoga koje znam. Danas ona predaje glumu na Akademiji umetnosti.

Fakultet dramskih umetnosti je institucija koja je ovim skandalom dobila šansu da odbrani i ponovo uspostavi svoj ugled, makar zbog izuzetnih umetnika, predavača i pedagoga koji su tamo predavali, ili predaju i dalje. Oni imaju dužnost da se ograde od nečega što je decenijama gajeno u toj instituciji od strane manjinskih, ali veoma manipulativnih pojedinaca – napisala je ona, a prenose Novosti.

Podsetimo, o višestrukom silovanju progovorila je hrabra glumica Milena Radulović.

Svoje traume iz Mikine škole podelila je i glumica Hana Selimović.

MUP je pozvao žrtve seksualnog predatora da se jave.

Evo kako je u odnosu s kolegama bio briljantan manipulator.

Mika Aleksić ovako govorio o klincima: Roditeljima kao da je najvažnije da se deca “ne potroše”

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
229 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
229 Shares
Copy link