Balkan Magazin

Policija potegla pištolj na Krivokapićevog sina, premijer Crne Gore na vreme shvatio poruku i povukao porodicu iz Beograda

zdravko i oliver
Printscreen

Samo nekoliko dana nakon ustoličenja novog mitropolita Joanikija, koje je obeleženo skandaloznim nemirima i sukobima na Cetinju, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić imao je još jedan naporan dan, ovoga puta zahvaljujući reakciji Vulinove policije, odnosno policije njegovog šefa Aleksandra Vučića.

Sinoć je beogradska policija potegla oružje na Krivokapićevog sina i čoveka iz njegovog obezbeđenja, inače pripadnika Uprave policije Crne Gore. Podgoričke Vijesti objavile su snimak na kom se čuje kako ćerka crnogorskog premijera kroz plač apeluje na policiju da spuste oružje jer se radi o štićenoj ličnosti i sinu premijera druge države.

Nakon incidenta celokupna porodica Zdravka Krivokapića napustila je Srbiju i već se nalazi u Crnoj Gori.

Iz MUP-a je izdato zvanično saopštenje kojim se demantuje da su njeni pripadnici maltretirali sina premijera Krivokapića, već se, kako tvrde, radilo o profesionalizmu policajaca koji su dobili informaciju preko unutrašnjeg sistema 192 da nepoznato lice poseduje pištolj i da se dotični udaljio u pravcu Prokopa.

Naime, prilikom zaustavljanja i kontrole vozila sa civilnim crnogorskim registarskim oznakama u kome su se nalazili M.K. sin crnogorskog premijera, i B. D. član njegovog obezbeđenja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihovog ličnog dostojanstva – saopšteno je iz MUP-a.

Policajci su, kako se navodi, štiteći na prvom mestu sebe i svoju bezbednost, izvršili kontrolu i legitimisanje lica koja su se nalazila u automobilu marke “mercedes”.

Na osnovu svih iznetih činjenica za očekivati je da bi svaka odgovorna policija, koja postupa u skladu sa zakonom, izvršila proveru i utvrdila ko su lica koja poseduju oružje, što bi verujemo da je obrnuta situacija učinila i crnogorska policija. Koja policija sveta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu? – pitaju iz srpskog MUP-a.

U saopštenju se specijalno naglašava kako je MUP Srbije ponudio fizičko obezbeđenje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da je takav predlog odbijen.

Takođe, očekujemo od naših, ali i stranih državljana da na pristojno ponašanje policijskih službenika odgovore na isti način i da ne zloupotrebljavaju policiju za svoje dnevnopolitičke potrebe – zaključuju iz MUP-a.

Nakon što su utvrdili identitet dvojice muškaraca, pronađeno i oduzeto oružje vraćeno je vlasniku.

Crnogorska Vlada osudila je incident rečima da su srpski policajci “postupili na krajnje grub način” prilikom pretresa sina premijera ove zemlje. Oni podsećaju da ovo nije prvi put da se članovi porodice Krivokapić osete ugroženo u Beogradu, te da se nadaju kako će ovoga puta vlasti u Srbiji pokazati “iskrenu i stvarnu volju da se ovakvi postupci ostave u prošlosti i da delima pokažemo da možemo imati puno poverenje jedni u druge”.

Poslije neprijatnosti kćerki premijera Krivokapića koje su već jednom, iz bezbjednosnih razloga, morale napustiti Beograd, dogodilo se da je njegovog sina, iako je riječ o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore, Policija Republike Srbije pretresala potežući čak i oružje, te pravdajući svoj postupak naredbom, postupila na krajnje grub način.

Želimo da vjerujemo da građanima i jedne i druge države pa bili oni štićene ličnosti ili poslanici, ako ne postoji razlog za suprotno činjenje, možemo garantovani jednak tretman i puno uvažavanje. U to duboko vjerujemo jer građani obje zemlje to zaslužuju, jer vjeruju u prijateljstvo i najbolje namjere – saopšteno je između ostalog iz Vlade Crne Gore.

Na kraju se zaključuje rečima koje ostavljaju prostor za sumnju da ovaj, drugi po redu, incident u koji je uključena familija premijera Krivokapića ipak nije bio čista slučajnost.

U dobroj vjeri da se sinoć dogodio veliki propust, a ne još jedno nekorektno postupanje prema našim državljanima, ili poruka Vladi ili premijeru – zaključuju u saopštenju iz crnogorske Vlade.

Poznato je, pak, da odnosi dela crnogorske vlasti sa vlastima u Srbiji nisu na najvišem nivou, a dodatno su pogoršani nakon što je Skupština Crne Gore izglasala deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Tada su režimski tabloidi medijski linčovali ćerke Zdravka Krivokapića koje sa svojim porodicama žive i rade u Beogradu, što ih je nateralo da u strahu po bezbednost napuste Srbiju. Čak je i ministar Vulin imao jedan prilično zapaljiv komentar, rekavši da je tog dana, kada je rezolucija usvojena, “Zdravko Krivokapić poslednji put razočarao Srbe”.

Predsednik Vučić nije čovek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da onima, koji su glasali za Rezoluciju, zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu viđaju u Crnoj Gori – izjavljivao je tada ministar policije Srbije.

U priču se zatim uključio poznati huškač otrovnog jezika i usiljeni mirotvorac, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je spustio tenzije pozvavši Krivokapićeve ćerke da se vrate u Srbiju, jer su ovde dobrodošle.

Garantovaćemo im bezbednost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne sme da se dešava – kazao je tih dana još uvek aktuelni predsednik Srbije.

Članovi porodice Zdravka Krivokapića su očigledno shvatili poruku vlasti u Beogradu, te su se povukli u svoju matičnu državu. Odluku su doneli verovatno poučeni iskustvom Olivera Ivanovića kojeg su pre ubistva isti mediji razvlačili najužasnijim spotovima i novinskim člancima, a do danas njegove ubice nisu pronađene.

Takođe, ne treba smetnuti sa uma ni jedan mnogo raniji incident koji se dogodio 28. septembra, sada već davne, 2014. godine tokom Parade ponosa. Tada su pripadnici Žandarmerije pendrecima tukli četvoricu muškaraca, Andreja Vučića, brata tadašnjeg premijera Srbije i Predraga Malog, brata tadašnjeg gradonačelnika Beograda, koji su bili pod obezbeđenjem dvojice pripadnika Kobri. Nije poznato po čijem nalogu su ovu dvojicu Kobre obezbeđivale tog dana.

Sedmorica nagrađivanih pripadnika Žandarmerije, niškog dela jedinice, su zbog ovog incidenta otpušteni i pred sudom osuđeni 19. decembra 2019. godine na osam meseci zatvora uslovno. U presudi je tada precizirano da kazna neće biti izvršena ukoliko osuđeni ne počine novo krivično delo u naredne tri godine.

Nakon prebijanja njegovog brata, tadašnji premijer Srbije je ‘na sva zvona’ tražio da se počinioci kazne ‘u skladu sa zakonom’ zbog prekoračenja ovlašćenja i prekomerne upotrebe sile. Tada, kada je njegova porodica bila u pitanju, Vučić i njegovi poltroni na vlasti nisu imali razumevanja za profesionalizam pripadnika policije, te su zbog ljubavi braće Vučić i Mali, višestruko odlikovani i nagrađivani policajci izbačeni iz službe.

Kako se nikada ne dogodi da pripadnici policije zaustave naoružane pripadnike obezbeđenja važnih državljana Amerike, Rusije, Nemačke ili Kine, da na njih repetiraju oružje i dokazujuju svoj profesionalizam? Ovakvo objašnjenje MUP- a Srbije može proći među ljudima koji još uvek veruju ministru Vulinu i ovom režimu koji nas je navikao na bezbrojne “slučajnosti” u poslednjoj deceniji koju nekako preživesmo sa njima na vrhu ovog dna.

Nekadašnji Milov savetnik: Mafijaški savez Vučića i Đukanovića dogovoren 2008. u Parizu u hotelu, kasnije im se se pridružio palestinski švercer oružja

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

135 Shares
135 Shares
Share via
Copy link