Srbija Vesti

Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, sledeće nedelje svi na jednom mestu

autoput blokada

Savez ekoloških organizacija Srbije širom zemlje organizovao je danas (8. januar) nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

U Beogradu i Novom Sadu došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima.

Organizatori blokada za sledeću nedelju najavljuju radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji, o čemu će sutra biti doneta odluka.

Uprkos najavama da će blokade u Novom Sadu i Beogradu trajati do 16 časova, građani su se oko 14 časova razišli sa auto-puta i saobraćaj je ponovo prohodan.

Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Miran Pogačar sa blokiranog autoputa u tom gradu poručio je da se planira da sledeće nedelje bude organizovan protest na jednom mestu u Srbiji i da će on biti radikalizovan.

– Videćemo, treba da se napravi generalni dogovor, ali planiramo da bude na jednom mestu. Radikalizacija apsolutno stoji i ovo je radikalizacija danas u Novom Sadu, od trgova i ulica prešli smo na autoput – rekao je Pogačar i dodao da će protesti biti nastavljeni dok vlada ne povuče ugovore i generalni plan jer Rio Tinto nema šta da radi u Srbiji.

On dodaje da je Novi Sad uspeo da blokira autoput i da razume nervozu putnika, ali da je u pitanju samo sat vremena koji može da znači spašavanje hiljade života i imovine ljudi koja je ugrožena zbog Rio Tinta.

Kaže i da je u pitanju jasna poruka vlastima i da su Novosađani spremni da budu solidarni, ali da i oni imaju lokalne probleme – GUP i poslovanje Galensa.

– Poruka je da će Novi Sad izaći i zbog Rio Tinta i zbog Galensa i vlasti i tu smo i da se borimo i dalje – kaže.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se pre poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Sevnuo Vučićev radikalski gen, napao i Memedovića zbog kritika Rio Tinta: “Lažne suze tog foliranta”

486 Shares
486 Shares
Share via
Copy link