Lifestyle

Zašto u Srbiji ne treba biti žena

Koliko je u Srbiji teško biti žena najbolje govori sledeći oglas, koji je u par cifara dao odgovor na to pitanje.

Oglas istaknut na jednoj trafici s punim pravom razbesneo je ljude. Polna diskriminacija je blaga reč za ono što se može iščitati između redova ovog oglasa koji kruži društvenim mrežama. A ono što se čita između redova je ono što svi manje-više već znamo – žene su uvek manje plaćene u odnosu na muškarce za isti posao koji obavljaju.

oglas

Šef ove trafike traži radnike oba pola, sa jednom bitnom razlikom – muškarcu je spreman da u kovertu spakuje 32.000 dinara, ženi 28.000 dinara. Nemoguće je naći logiku iza ove odluke, osim da šef po svemu sudeći smatra da se samim posedovanjem penisa već kvalifikujete za veću platu.

Postoji, doduše, objašnjenje koje kaže da žene uglavnom ne rade noćne smene, te im se zbog toga nude i manje plate, međutim, ako prošetate gradom u noćne sate i zastanete na trafikama, videćete da ima i žena koje tamo rade treću smenu. Sve u svemu – većina se slaže, nimalo fer raspodela, naročito ako znamo da ovo nije izolovan slučaj i da istraživanja pokazuju da su žene po pravilu potplaćene u odnosu na svoje kolege koje rade isti posao.

A šta vi kažete?

Šta se krije iza primamljivih oglasa?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link