Lifestyle Putovanja Vesti Novi Sad

Zašto treba posetiti Maribor?

Maribor u Sloveniji u poslednje vreme sve više privlači pažnju turista, naročito onih zaljubljenika u prirodu, sport i rekreaciju, zbog toga što ima bogatu sportsko rekreativnu ponudu. Prvo što primetite kada stignete u ovaj, drugi po veličini, grad su raspoloženi ljudi koji stalno pešače, planinare i voze bicikle.

Maribor-Pohorje
wikimedia.org

Kada aktivizam, inače sve prisutniji u Sloveniji, poredite sa mestom iz kog dolazite, na primer sa Novi Sadom, primećujete značajnu razliku baš u tom zdravom načinu života, a onda zaključujete da je to pitanje kulture. Kako smo bili smešteni u hotelu na vrhu planine Pohorje imali smo odličan pogled na Maribor, zelenilo, uređenost, planinare i bicikliste. Bilo da samo posmtrali sa vrha Pohorja ili iz žičare, bilo da je sunce ili kiša, uvek smo videli isto, urbanost i netaknutu prirodu.

Maribor se rasprostire pod zelenim Pohorjem, na obe obale reke Drave. Ovaj raznoliki grad poznat je po bogatoj arhitekturi, vinu, kuhinji i festivalima. Maribor ponosno čuva tradiciju vinogradarstva, ali i Stari trs, najstariju vinovu lozu na svetu koja već preko 400 godina raste u starom delu grada. Zanimljivo je da su baš njoj u čast, u Kući Starog, trsa osnovali muzej, a njena starost je zabeležena i u Ginisovoj knjizi rekorda.

FranciscanChurch-Maribor
wikimedia.org

Ovaj grad u Sloveniji nazivaju i gradom stoleća, jer se prvi put njegovo prvobitno ime Marchpurg (grad Marki) spominje u izvorima još u 12. veku. Bogat kulturnim, turističkim i spotrskim sadržajem zaintrigiraće svakog turistu. Poslednjih nekoliko godina turisti ovde dolaze zbog sporta i rekreacije, odnosno aktivnog odmora. Maribor je mesto gde se odvijaju međunarodna sportska dešavanja, a turisti  kao i sportisti dolaze zbog priprema, planinarenja, vožnje bicikla po planini, šetnje i skijanja.

Na krajnjem rtu Alpa se nalazi zeleno Pohorje, koje Mariboru pruža vezu između urbanosti i prirode, adrenalina i odmora. Pohorje je naročito atraktivna destinacija tokom zimskog perioda, zbog kvalitetnih skijališta. Ovde turisti dolaze zbog skijanja, adrenalinskog parka, nordijskog hodanja, jahanja i drugih aktivnosti.

Maribor-Glavnitrg-spomenik
wikimedia.org

Ovde se može naći nešto zanimljivo i za one turiste koji više preferiraju festivale i dobre žurke, jer se u ovom gradu festivali održavaju tokom cele godine. Poznati festivali su Festival Stare trte (Festival stare vinove loze) Festival Lent, Martinje…

Aktivni hedonizam nas je i odmorio i umorio, a onda smo se vratili u uspavani Novi Sad. Maribor je 2012. godine bio Evropska prestonica kulture, a to je još jedan od razloga zbog kojih ga treba posetiti. Makar zbog toga da bismo znali kako bi naš Novi Sad trebao da izgleda kada dođe vreme da poslednje dve cifre zamene mesta, odnosno 2021. godine.

Zašto ne treba posetiti Novi Sad

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link