Magazin Putovanja

Zanimljivosti o Brazilu: 10 činjenica o prvom protivniku Srbije na SP koje niste učili u školi

brazil
Foto: Shutterstock

Savezna Republika Brazil, najveća je i najnaseljenija država u Južnoj Americi, a u svetu – peta po veličini teritorije i po broju stanovnika. Poznat nam je kao zemlja najvećeg svetskog karnevala koji se održava u Rio de Žaneiru, a njegove žene i priroda očaravaju lepotom. U školi smo učili da je reka Amazon druga po dužini u svetu, najveća po količini vode, a čuli smo i za skulpturu Hristosa Spasitelja na brdu Korkovadu, jedno od Sedam svetskih čuda novog sveta.

Neke zanimljivosti o zemlji sambe i fudbala, međutim, nisu se učile u školi:

1. Na modernoj brazilskoj zastavi zelena boja predstavlja šume Brazila, žuti romb odražava njegovo mineralno bogatstvo, a plavi krug i zvezde prikazuju nebo nad Rio de Žaneirom u jutro 15. novembra 1889, kada se Brazil proglasio republikom.

brazil zastava
Foto: Wikipedia

2. Najpopularniji sport u Brazilu je fudbal i u njemu je registrovano više od 20.000 fudbalskih klubova, a svaki brazilski grad ima minimum jedan fudbalski stadion. Isto tako, Brazil je pet puta osvojio svetsko prvenstvo u fudbalu, što je više od bilo koje zemlje na svetu.

3. Glavni grad, Brazilija, iz vazduha izgleda kao avion. Sve je tu – trup, krila, pilotska kabina i rep.

brazilija
Foto: Printscreen

4. Brazilski sportisti su odlazak i boravak na Olimpijskim igrama 1932. finansirali prodajući kafu koju su nosili sa sobom.

5. Imidž dobrog domaćina potvrdili su neobičnim potezom tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine. Naime, jedan deo prostitutki bio je obavezan da uzima časove engleskog, kako bi svojim klijentima pružile bolje usluge.

6. Operacije promene pola u Brazilu su besplatne, a finansira ih Javni zdravstveni sistem te zemlje.

7. Zatvorenici u toj zemlji mogu da smanje zatvorsku kaznu za četiri dana za svaku knjigu koju pročitaju. Takođe, u pojedinim zatvorima u Brazilu, zatvorenici mogu da voze električni bicikl kako bi proizveli energiju i tako takođe skratili kaznu za nekoliko dana.

8. Brazil je prva zemlja na svetu koja je zabranila solarijume.

9. U državi Akre brazilski sakupljač gume Čiko Mendez postao je prvi „eko-mučenik“. Zalagao se za očuvanje amazonske prašume i prava brazilskih seljaka i autohtonih naroda. Ubijen je 22. decembra 1988, od strane rančera koji je njegov uspeh doživeo kao pretnju. Dva policajca koja je trebalo da ga štite u vreme ubistva igrala su domine na njegovom kuhinjskom stolu.

chico mendes
Foto: Getty Images

10. Glasanje na izborima u Brazilu je obavezno. Zaboravite na izgovore nedeljni ručak, loše vreme, ko ne glasa može da bude novčano kažnjen.

Dodajmo i to da je moto Brazila ispisan na zastavi „Ordem e progresso“ što u prevodu znači „Red i napredak“. Ako se time budu vodili njegovi reprezentativci sutra (24.11) na stadionu „Lusail Ikonik“, onda bi bilo dobro i da se Orlovi prisete svoje čuvene „Red, rad i disciplina“.

Izvor: Nacionalna geografija, Rio Priče sa putovanja, Guardian

Na Svetskom prvenstvu u Kataru 7 god. robije za vanbračni seks, zatvor i za pivopije

9 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap