Beograd Magazin Novi Sad

Nove cene života u Srbiji: Igranje loptom 5.000 dinara, za ostavljanje psećih „mina“ 25.000

zakon-o-stanovanju-komunalni-prekrsaji

U Novom Sadu povećane su kazne za komunalne prekršaje, a donešene su i nove odluke kojima će se u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji, regulisati kućni red u stambenim zgradama. U Nišu stanarima dozvoljeno da peku paprike i prave zimnicu u zgradi.

Kazne za stvaranje deponija i bacanje smeća mimo kanti, vođenje ljubimaca bez povoca, nečišćenje izmeta i uništavanje tartan staze na keju uskoro će biti 25.000 dinara za svakog građanina koji krši lokalne komunalne propise.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, veće kazne za pomenute komunalne prekršaje trebalo bi da motivišu građane da poštuju propise, a samim tim održavaju čistoću javnih površina u Novom Sadu, piše 021.

Shodno ovim najavama, dolazi do izmena četiri gradske odluke koje definišu obaveze prema javnim površinama, a time i do pooštravanja kazni za kršenje propisa.

Kada je reč o domaćim životinjama, menja se odluka o držanju ljubimaca u pogledu visine kazne za, recimo, vođenje pasa i mačaka bez povoca, nečišćenje izmeta sa javnih površina, nenošenje pasoša koji pripadaju ljubimcima (a u kojima se nalaze se i podaci o vakcinaciji životinje), kao i nenošenje kese za izmet ili uvođenje životinja bez transportera u javni prevoz.

Kazne za nesavesne građane do sada su bile 8.000 dinara. Nakon što odbornici skupštine grada usvoje izmene odluke, kazna će iznositi 25.000 dinara.

Kazna čiji se iznos ne menja tj. ostaje 8.000 dinara odnosi se na kršenje zabrane hranjenja i pojenja životinja na javnim česmama, bunarima i javnim površinama.

Za pravna lica, umesto 30.000 dinara kazna će biti 150.000 dinara za iste prekršaje. Odgovorno lice u preduzeću platiće 25.000 dinara umesto 10.000 dinara, a preduzetnik 75.000 dinara umesto 15.000 dinara.

Kad je reč o javnim površinama na keju – poput tartan staze, za bilo kakvo uništavanje ovih površina sledi kazna u iznosu od 25.000 umesto dosadašnjih 8.000 dinara.

Menja se i odluka o održavanju javne higijene u gradu. Kazna takođe raste sa 8.000 na 25.000 dinara u slučaju kada građani stvaraju divlje deponije i bacaju smeće mimo korpi, peru vozila na javnoj površini, pale otpad ili na drugi način uništavaju javne površine.

I promenom odluke o obavljanju komunalne delatnosti održavanja zelenih površina povećane su određene kazne sa 8.000 na 25.000 dinara za građane.

Tako od sada 25.000 dinara iznosi kazna za skidanje plodova i cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica, bacanje i paljenje otpada, skidanje, uništavanje ili oštećenje putokaza, znakova i sličnih natpisa, premeštanje klupi, kanti za otpad i rekvizita sa dečijih igrališta, loženje vatre, paljenje stabala ili lišća itd.

U ove kazne spada i uvođenje domaće životinje na Štrand ili pranje veša i drugih stvari na gradskoj plaži i igranje loptom na Štrandu van prostora koji su za to određeni.

Za iste prekršaje, pravna lica će biti kažnjena sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 i preduzetnik sa 75.000 dinara.

Takođe, izmenjen je i deo odluke koji se odnosi na nepropisno parkiranje na zelenoj površini i od sada će se smatrati da je odgovorna ona osoba koja je vozilo parkirala. Ukoliko nije poznato ko je vozio, odgovornim se smatra vlasnik vozila i njemu će biti napisana kazna. Iznos kazne za parkiranje na zelenoj površini nije izmenjen.

Novi kućni red u Beogradu

Kućni red u beogradskim zgradama uskoro bi trebalo da bude promenjen, novine će se mahom odnositi na vreme odmora, kao i na nivo dozvoljene buke, a pravila su u proteklom periodu izmenjena i u drugim gradovima Srbije.

Zanimljivo je da ta pravila nisu ista svuda, te će različitu kaznu platiti Subotičanin i Novosađanin koji, recimo, drže stari nameštaj na terasi, dok je Nišlijama dozvoljeno i da peku papriku, a najrigorznija pravila važe u Čačku, gde kazne za građane idu i do 25.000 dinara, dok je u ostalim mestima u proseku oko pet puta manje.

Kako je najavljivano, u Beogradu bi krajem juna trebalo da stupi na snagu novi nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

Dozvoljeni decibeli

Ubuduće, tako, za svaku buku koju napravite, a koja je veća od 30 decibela, možete da očekujete posetu komunalca i kaznu od 5.000 dinara pa naviše. I to čak i ako se glasne aktivnosti odvijaju u toku “dozvoljenog” vremena, ukoliko premašuju 30 decibela. Uporede radi, razgovor uobičajenog tona proizvodi 50 decibela, usisivač 70, a dečji plač 120 decibela, javlja Blic.

Takođe, nova odredba baviće se i promenom satnice kućnog reda. Umesto da se, kao do sada, dnevni odmor računa od 13 do 17 i od 22 časa do 6 ujutru, novim pravilima, dnevni odmor važiće od 16 do 18 časova, a potom od 22 do 7 sati izjutra.

Bez skakanja i igre loptom u stanu, na klompe zaboravite

U tom periodu biće zabranjena vika, trčanje, skakanje, igranje lopte i bilo kakva aktivnost koja narušava mir u zgradi, što uključuje i korišćenje bučnih kućnih aparata poput usisivača, veš-mašine, klime, glasne muzike i slično.

To praktično za štedljivija domaćinstva znači da mogu da zaborave na praksu pranja veša posle ponoći, što radi većina stanara, ali i da će još mnogo drugih aktivnosti o kojima i ne mislimo biti zabranjene. I u većini Srbije planira se uvođenje ovih pravila, a u pojedinim gradovima već su na snazi.

Recimo, kloparanje u stanu u visokim potpeticama ili klompama, pomeranje nameštaja, bušenje, istresanje mrvica preko prozora, biće podložni žalbama komšija.

KAZNE

 • Skakanje – 5.000 dinara
 • Igranje loptom – 5.000
 • Korišćenje veš-mašine i usisivača – 5.000
 • Pušenje na stepeništu i u hodniku – 5.00
 • Tresenje stolnjaka i posteljine kroz prozor – 5.000

Nova pravila i u Novom Sadu – pretrpana terasa 10.000 dinara

U Novom Sadu prema poslednjim usvojenim opštim pravilima kućnog reda u stambenim zgradama kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, ako raskalašne stanare komunalnoj policiji prijavi upravnik ili neko od komšija.

– Pretrpavanje terase predmetima koji utiču na kvalitet stanovanja drugih stanara kao i u hodniku zgrade, kažnjavaće se sa 10.000 dinara. Isti iznos će da plate i oni koji ostave smeće ispred svojih vrata u hodniku – rekao je Bojan Popović profesionalni upravnik iz Novog Sada.

U slučaju održavanja porodičnih slavlja u stanu, građani više nisu dužni da postavljaju obaveštenja na istaknutom mestu u hodniku zgrade o tome, a ukida se i ograničenje trajanja porodičnog slavlja do 1 sat posle ponoći.

Prošlog meseca novosadski parlament usvojio je i novu odluku za tekuće i investiciono održavanje, jer su mnoge skupštine stanara imale simbolične iznose od 100 dinara. Sada će te sume biti veće i do pet puta.

Prema ovoj odluci svaki stan u zgradi bez lifta biće dužan da mesečno za tekuće održavanje izdvaja minimum 324 dinara, dok će stan u zgradi sa liftom tekuće održavanje plaćati 422 dinara.

Troškovi za investiciono održavanje se obračunavaju po kvadratnom metru površine stana. Tako će prosečna zgrada u Novom Sadu ubuduće mesečno prihodovati oko 6.500 dinara, a ne 1.000 ili 1.500 kao do sada.

KAZNE

 • Usisavanje između 23 i 05h – 10.000
 • Lupanje loptom u vreme odmora – 10.000
 • Glasan lavež psa – 10.000
 • Košenje trave oko zgrade – 10.000
 • Sečenje drveća motornom testerom – 10.000
 • Korišćenje klima-uređaja – 10.000
 • Preglasna muzika -10.000
 • Bacanje smeća s prozora – 10.000
 • Držanje kese sa đubretom u hodniku – 10.000
 • Crtanje grafita po zgradi – 20.000
 • Subotica – Ne tresi tepih na terasi

Zabranjeno je u zajedničkim prostorijama subotičkih zgrada držati stvari, a po izuzetnom odbrenju skupštine zgrade, stanari ih mogu držati u zajedničkim prostorijama, ali ne duže od sedam dana.

Zabranjeno je trešenje tepiha, dušeka, ćilima i slično, kao i bacanje smeća sa prozora, terasa, lođa i balkon, kao i polivanje istih vodom, kao i sušenje veša ispod prozora i izvan terasa, lođa i balkona, a skupština zgrade je dužna da obezbedi mesto za istresanje prostirki i sušenje veša.

Skupština zgrade je u obavezi i da odredi mesto za odlaganje ogreva.

Cene stanova u Novom Sadu: Vodič po kvartovima

U vremenu od 15 do 18 i od 23 do 7 časova, stanari se moraju ponašati tako da omoguće potpun mir i tišinu u zgradi.

Takođe, ulazni hodnik i stepenište zgrade, koja nema uređaj za automatsko osvetljavanje, moraju noću biti osvetljeni do 24 časa.

Ukoliko se stanar ogluši o bilo koju od ovih zabrana, sleduje mu kazna koja je fiksna i iznosi 5.000 dinara.

KAZNE

 • Tresenje tepiha – 5.000
 • Bacanje smeća kroz prozor – 5.000
 • Polivanje terase vodom – 5.000
 • Držanje stvari u zajedničkim prostorijama – 5.000
 • Buka u vreme odmora – 5.000

Niš: U vreme odmora bez kosačice, motorne testere…

Vreme odmora u niškim zgradama traje od 16 do 18 časova i od 22 do 7 časova ujutru narednog dana, dok je vikendom vreme odmora produženo od subote u 22 do nedelje u 10 časova, a to pravilo je na snazi već godinu i po dana.

– U tom periodu je zabranjeno vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem lopte i sličnim postupcima praviti buku u vreme odmora i narušavati mir u zgradi. Korišćenje kućnih aparata poput veš mašina i usisivača, ventilacionih sistema, klima uređaja, uređaja za muzičku reprodukciju, TV prijemnika i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi u vremenu odmora, dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka – kaže Vladica Maksimović iz Niša, profesionalni upravnik zgrade.

Vreme odmora mora se poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade kao što su kosačice, motorne testere i slične aparature. Buka u zatvorenim prostorijama zgrade, u vreme odmora, ne sme preći graničnu vrednost od 30 DB, dok na otvorenom prostoru, u vremenu odmora, buka ne sme preći graničnu vrednost od 45 DB u stambenoj zgradi i 50 DB u stambeno-poslovnim zgradama.

Maksimović napominje da u slučaju porodičnog slavlja, stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi, o tome obaveste ostale stanare, s tim da slavlje ne može trajati duže od 1 časa posle ponoći.

Nije dozvoljeno kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake, krpe i druge slične predmete.

U strogom centru Niša (BID, centralna i ekstra zona) i na području Niške Banje koja pripada prvoj zoni nije dozvoljeno sušenje rublja na otvorenim prozorima i terasama) koji su okrenuti prema ulici, već samo do visine parapetnog zida, odnosno zatvorene ograde, a unutar gabarita balkona, odnosno lođe, objašnjava Maksimović.

Na terasama, lođama, balkonima zabranjeno je držati i deponovati stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su: stari nameštaj, ogrevni materijal i slično.

On kaže da se zajedničke prostorije zgrade mogu koristiti za namene za koje to definišu stanari, pa tako i za pečenje paprika i pravljene zimnice, ali to mora prethodno biti precizirano odlukom Skupštine stanara.

KAZNE

 • Kućni ljubimac prlja ili je bučan – 5.000 dinara
 • Sušenje veša – 5.000
 • Renoviranje saglasnosti stanara – 5.000
 • Prljanje ili oštećenje zajedničkog dela zgrade – 5.000

Čačak: Najviši iznosi kazni

Kućni red je u Čačku regulisan je Odrebom iz 2015. godine, i čini se da su kazne za nepoštovanje pravila u zgradama, u ovom gradu najrigoroznije.

Tako, ukoliko ostavite bicikl u hodniku zgrade, to može da vas košta između 5.000 i 25.000 dinara, s tim što nije precizirano od čega zavisi visina kazne. Istu količinu novca moraće da odvoji stanar koji ne koristi sa “potrebnom pažnjom” i ne čuva od kvarova i oštećenja, požara, provala i sl. zajedničke prostorije zgrade, zajedničke delove zgrade, zajednički ograđen prostor koji pripada zgradi, instalacije, uređaje i opremu zgrade.

Ne preduzimanje određenih mera tokom zimskog perioda, kao što je zaštita od smrzavanja i prskanja vodovodnih i kanalizacionih instalacija i uređaja u stanovima, zajedničkim i poslovnim prostorijama, takođe se sankcioniše.

Kazne za iste ove prekršaje znatno su više ukoliko ih počini pravno lice, a posebne kazne postoje i za odgovorno lice te zgrade. Tako, kafić u okviru zgrade koji ne poseduje izveštaj o merenju nivoa buke, podleže kazni između 50.000 i 250.000 dinara.

KAZNE

 • Ostavljanje bicikla u hodniku – 5.000-25.000 dinara
 • Sušenje veša na terasi – 5.000-25.000
 • Istresanje mrva kroz prozor – 5.000-25.000

Užice

Odlukom o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Užica vremenom odmora proglašen je period od 16 do 18 i 22 do 7 sati narednog jutra, odnosno do 8 sati vikendom. Stanari se u ovo doba moraju ponašati „na način koji obezbeđuje potpun mir i tišinu“.

Šta to podrazumeva – definiše odluka. Korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema, klima uređaja, uređaja za muzičku reprodukciju, televiora dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka. Buka u zatvorenim prostorima zgrade, u vreme odmora, ne sme biti veća od 30, a na otvorenim 45 decibela. Zabranjena je vika, trčanje, skakanje, igranje loptom. Ko u stanu planira da organizuje slavlje dužan je o tome da obavesti komšiluk, s tim da u jedan posle ponoći „proglasi fajront“.

Na terasama, lođama i balkonima zabranjeno je držati i deponovati stvari koje narušavaju izgled zgrade, poput starog nameštaja, ogrevnog materijala i slično. Kroz prozore i sa terasa zabranjeno je bacanje smeća, ostataka hrane, prosipanje vode, trešenje posteljine, stolnjaka, krpa…

Šabac

U Šapcu se zna, kućni red mora da se poštuje u vremenu od 15 do 18 i od 23 do 5 časova. Zabranjeno je u zajedničkim prostorijama držati stvari i predmete koji ne služe za redovnu upotrebu tih prostorija. Izuzetno, po odobrenju skupštine zgrade stvari i predmeti se mogu držati u zajedničkim prostorijama, ali ne duže od sedam dana. Takođe, zabranjeno je trešenje tepiha, stolnjaka i slično kao i bacanje smeća sa prozora, terasa, lođa i balkon, kao i polivanje istih vodom, kao i sušenje veša ispod prozora i izvan terasa. Ulazni hodnik i stepenište zgrade, koja nema uređaj za automatsko osvetljavanje, moraju noću biti osvetljeni do 24 časa.

Minimalni iznosi koje će svako domaćinstvo morati da izdvaja za mesečno održavanje zgrade

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Stvarno sve lepse i lepse
  Tek sad sto ce mladi gledati da sto pre napuste ovu bednu drzavu!
  Pazi molim te zabranjen plac bebe,a kako vi to mislite da zabranite nekome?
  Nema sta, dok su ovi lopovi na vlasti nikada necemo napredovati.

 • Kakve su ovo nebiloze? Korišćenje klima uređaja??? Korišćenje usisivača??? A kad ste čuli da je neko platio kaznu jer nije polupoio izmet iza svog psa. Postoje parkovi za pse a oni ih šetaju na poljanama na kojima treba da se igraju deca, ali se ne igraju jer su puna kerećih govana da ne kažem nagaznih mina.

182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link