veganska-vecera1
Dogadjaji Tribine

Zajednička veganska večera uz dokumentarni film

Otvorena kuhinja CK13 i korisnici i zaposleni Doma za duševno obolela lica „Čurug“ iz Čuruga organizuju Zajedničku vegansku večeru i promociju dokumentarnog filma „Mi smo zvezde slobode“ u sredu 27. aprila od 19.30 sati u Omladinskom centru CK13. Nakon projekcij, povešće se i diskusija o položaju osoba sa psihičkim smetnjama koje se nalaze na domskom smeštaju.

Film „Mi smo zvezde slobode“ nastao je tokom pripreme i preseljenja šestoro korisnika Doma u Čurugu sa domskog smeštaja na uslugu stanovanje uz podršku, te svedoči kako o njihovim iskustvima života u instituciji, tako i o njihovim prvim iskustvima i doživljajima života u zajednici.

Na smeštaju u Domu „Čurug“ trenutno se nalazi 194 osobe sa psihičkim smetnjama iz svih krajeva zemlje. Mnogi od njih u ovoj ustanovi stanuju duže od 10 ili 20 godina, a ima onih koji su se u Dom preselili još daleke 1978. godine. Ove osobe neretko su lišene poslovne sposobnosti, te im je samim tim oduzeta mogućnost da donose odluke koje su im životno važne, kao na primer odluka o tome gde će i sa kim će živeti, da li će sklopiti brak, hoće li glasati, hoće li otići na operaciju i sl. Smeštajem u Dom njihove mogućnosti dodatno su sužene činjenicom da je život u instituciji sam po sebi podređen striktno definisanom ritmu i pravilima, i gde su individualnost i privatnost potpuna nepoznanica, te ne ostavlja prostora ni za one male svakodnevne izbore.

Ulaskom Doma „Čurug“ u proces transformacije nekim korisnicima pružila se prilika da se napokon vrate u zajednicu i da uz podršku započnu život koji bi trebalo da je zagarantovan i dostupan svima – život van zidova. Kako bi se ovaj proces nastavio i kako bi i ostali korisnici Doma dobili pravo na dostojanstveniji život, a osobe sa psihičkim smetnjama koje žive u zajednici dobile uslugu tamo gde im je potrebna, neophodna je aktivna podrška svih nas, posebno imajući na umu činjenicu da su stigmatizacija i diskriminacija osoba sa psihičkim smetnjama široko prisutne na svim poljima.

Nakon projekcije filma, korisnici i zaposleni Doma za duševno obolela lica „Čurug“ biće tu da odgovore na sva pitanja, a veče je zamišljeno kao zajednička diskusija o problemima sa kojima se susreću osobe sa psihičkim smetnjama na domskom smeštaju ali i osobe sa psihičkim smetnjama uopšte.

Sve o Festivalu nauke pročitajte ovde.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share