Novi Sad

Park na Novom naselju zavisi nam od Galensa, Novosađani protiv javnih garaža

garaze-parking-novo-naselje
Foto: Gradnja.rs

Grupa građana “Za zeleno Novo naselje” predala je Peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari kabinetu gradonačelnika i Komisiji za predstavke i predloge građana Skupštine Novog Sada.

Peticiju je potpisalo više od 12.700 Novosađana, koji traže da se u dvorištima stambenih blokova i na javnom prostoru koji je planiran za ozelenjavanje ne grade naplative garaže, već da parkiralište bude izgrađeno na građevinskom zemljištu, u okviru parcela investitora, te da se obezbedi ravnoteža između stanova, parking mesta i zelenih površina.

Kabinet gradonačelnika i Skupština Grada nisu nisu se izjasnili o zahtevu građana i proceduri za postupanje u vezi sa problemima na koje se žale.

Jedna od osnivača grupe “Za zeleno Novo naselje” Marija Prijić Sladić kaže da borba mora da se nastavi.

– Naša neformalna grupa se već godinu i po dana bori za Novo Naselje primereno čoveku, otkada su se pojavile javne polu-ukopane garaže u planu regulacije – rekla je Sladić.

Oni su prikupili potpise da se garaže ne grade jer smatraju da ne treba da se kopa i veštački rešava problem parkinga u već završenim stambenim blokovima, pogotovu što još uvek ima prostora sa druge strane ulice.

– Te garaže ne bi rešile problem nedovoljnog broja parking mesta ali bi nam oduzele javne zelene površine, pristup vozilima hitne i vatrogasne služi i slično – navode u inicijativi „Za zeleno Novo naselje“.

Garaža na uglu Jovana Dučića i Kneza Miloša izazvala je najviše revolta, prvo zato što je trenutno nepotrebna takođe bi uništila više od 30 platana koji su brana aerozagađenju sa Bulevara gde se odvija teretni saobraćaj.

– Veći deo parcele koja je predviđena za gradski park je već otkupio novosadski investitor „Galens“ iako je to još u planovima park – izjavila je Sladić za RTV.

Parkovi sve manji, zgrada sve više, parkinga ni u priči

Ako je verovati sopstvenim očima i plućima, investitori u Novom Sadu listom su saglasni da za život nije potrebno ništa više osim paprenih kvadrata. Gradilišta su na sve strane, a oni koji se reklamiraju kao graditelji „zelenih zgrada“ smatraju da je veštačka trava vrhunac prirode.

Na granici Deletinare i Novog naselja ni posle pet godina od pompezne najave gradnje novog parka i to japanskog još uvek nije poznato kada će ova investicija zapravo i biti do kraja realizovana, a gradilište postati park koji toliko nedostaje Novom naselju i Detelinari. Raste korov, radi se ponekad i povremeno, i toliko revnosno da je i ono što je urađeno na samom početku, do sada propalo.

Istovremeno, na drugom kraju ovog poteza, bukvalno preko noći niče ogroman stambeni kompleks s pogledom na Dunav i park kojeg nema u kom se kvadrati naplaćuju papreno. Ako zafali parkinga, tu je „park“ pa će se lako podići i garaža.

Balašević u udžbeniku za osnovce, “Drvena pesma” za neke nove klince

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link