Izložbe

Za Dan državnosti besplatne izložbe

Povodom Dana državnosti Srbije, 15. i 16. februara Galerija Matice srpske će biti otvorena za posetioce od 10.00 do 18.00 sati. Publika će imati prilike da pogleda aktuelnu izložbu Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića iz Istorijskog muzeja Srbije i prisustvuje kustoskim vođenjima kroz izložbu u 12.00 i 17.00 sati.

Izložba Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića, autorke Zorice Janković, predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije XIX veka. Izložba obuhvata preko 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije.

Izloženi materijal, izuzetne vrednosti, po prvi put predstavljen domaćoj javnosti na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu (18.5.‒15.8.2015), koji predstavlja svojevrsni prikaz kraljičinog života, kao i dokaz statusa njihovih nekadašnjih vlasnika i njihovih prijateljskih odnosno rodbinskih veza sa kraljicom Natalijom, sada je u prilici da vidi i da se sa njim upozna i novosadska publika.

Ulaz u Galeriju Matice srpske će ova dva dana biti slobodan.

Više zanimljivih događaja potražite ovde

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link