Magazin Top 10

Yugo, srećan ti rođendan! Uspon i pad najgoreg auta u 10 slika

„Poslednji stvarno užasan auto“, predmet brojnih šala, stvoren je kao ponos jugoslovenske automobilske industrije. Prvi Yugo je ručno sklopljen 2. oktobra 1978. i poklonjen je Josipu Brozu Titu. Predsednik SFRJ nije doživeo i početak serijske proizvodnje „jugića“, dve godine kasnije.

Tokom narednih desetak godina, Yugo je stekao ogromnu popularnost. Penzionisan je 2008, kao predmet brojnih šala i podsmeha. “Jugo” je prodat u 800.000 primeraka. Ukupno je izvezeno 256.691 komada, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.

Da li je Yugo zaista najgori auto na svetu? Sigurno da nije, ali jeste rekorder po broju viceva koji kruže o njemu. BBC ga je nazvao „poslednjim stvarno užasnim autom“, dok je u Americi proglašen za najgori automobil 20. veka.

Amerikanac Džejson Vujić, pisac knjige “Jugo – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji” smatra da je ogroman pad popularnosti posledica jedne loše kritike. Dalje su stvari išle lančano.

– Izvoz u SAD je počeo 1985, kada je tamo bilo malo jeftinih automobila. Zavladala je prava histerija za ‘Jugom’. Redovi u nekim prodajnim salonima protezali su se više desetina metara. Ali onda je 1986. ‘Konzjumers riport’, izuzetno uticajan časopis koji testira potrošačku robu, objavio da je bolje kupiti dobar polovan automobil nego ‘Jugo’. Po mom mišljenju, ‘jugo’ nije najgori automobil u istoriji. To je bio jeftin, svrsishodan derivat ‘Fijata’ iz sedamdesetih, koji je služio da vas preveze od tačke A do tačke B – ocenjuje Džejson Vujić.

Kako god, iza nekadašnjeg ponosa ostali su brojni vicevi, a mi vas podsećamo na 10 najboljih.

REZERVOAR

novi-jugo-sa-mlaznim

 

“Mogao bi da udvostučiš vrednost juga, samo ako mu napuniš rezervoar”, bila je jedna od šala koja je kružila Amerikom sredinom 1980-ih.

DIZAJN

jugo

 

 

 

Yugo je dizajniran za petoro ljudi…  Jedan da sedne na vozačevo mesto i četvoro da guraju.

MAPE

 

jugo-zamka

Zašto vozači Yuga nikada ne koriste mape ni GPRS? Nikada neće stići tako daleko da bi zalutali.

GREJAČI STAKLA

yugo

Zašto Yugo ima grejače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate.

TEST ZA JUGA

 

jugo-oglas

Pri polaganju vozačkog ispita treba da postoji i audio test samo za vlasnike Yuga. Pre ili kasnije razviće šesto čulo za prepoznavanje krckanja svoje mašine. Blago povišeno lupkanje znači da se samo konstrukcija auta blago raspada, ritmično pištanje znači da su otpali brisači, a dramatična eksplozija znači da si ostao bez dva točka.

YUGO NA AUTOPUTU

 

jugo-1

Prvi izlazak sa ovom opakom mašinom na autoput je kao prvi seks. Ne znaš da li ćeš uspeti da uđeš, sve oko tebe se trese i moliš boga da te ne izda do kraja.

OPREMA

 

you-go

Šta spada u standardnu opremu? Autobuski red vožnje.

DODATNA OPREMA

 

svima-je-yugo-sranje

Šta spada u dodatnu opremu? Kočnice.

KAZNA

 

nije-ovo-nista-sestro

Kako tata Amerikanac preti svom nevaljalom sinu? “Ako ne budeš dobar, kupiću ti “juga”, pa da ti se svi smeju.”

OGLAS

 

prodajem-jugo-u-delov

Prodajem Jugo u delovima. Delove tražiti između Subotice i Beograda.

Ilustracije: Vukajlija.com

HIT OGLAS: Na prodaju Jugo kao specijalno borbeno vozilo!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
233 Shares
233 Shares
Share via
Copy link