„Poslednji stvarno užasan auto“, predmet brojnih šala, stvoren je kao ponos jugoslovenske automobilske industrije. Prvi Yugo je ručno sklopljen 2. oktobra 1978. i poklonjen je Josipu Brozu Titu. Predsednik SFRJ nije doživeo i početak serijske proizvodnje „jugića“, dve godine kasnije.

Tokom narednih desetak godina, Yugo je stekao ogromnu popularnost. Penzionisan je 2008, kao predmet brojnih šala i podsmeha. “Jugo” je prodat u 800.000 primeraka. Ukupno je izvezeno 256.691 komada, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.

Da li je Yugo zaista najgori auto na svetu? Sigurno da nije, ali jeste rekorder po broju viceva koji kruže o njemu. BBC ga je nazvao „poslednjim stvarno užasnim autom“, dok je u Americi proglašen za najgori automobil 20. veka.

Amerikanac Džejson Vujić, pisac knjige “Jugo – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji” smatra da je ogroman pad popularnosti posledica jedne loše kritike. Dalje su stvari išle lančano.

– Izvoz u SAD je počeo 1985, kada je tamo bilo malo jeftinih automobila. Zavladala je prava histerija za ‘Jugom’. Redovi u nekim prodajnim salonima protezali su se više desetina metara. Ali onda je 1986. ‘Konzjumers riport’, izuzetno uticajan časopis koji testira potrošačku robu, objavio da je bolje kupiti dobar polovan automobil nego ‘Jugo’. Po mom mišljenju, ‘jugo’ nije najgori automobil u istoriji. To je bio jeftin, svrsishodan derivat ‘Fijata’ iz sedamdesetih, koji je služio da vas preveze od tačke A do tačke B – ocenjuje Džejson Vujić.

Kako god, iza nekadašnjeg ponosa ostali su brojni vicevi, a mi vas podsećamo na 10 najboljih.

Nazad
Napred

REZERVOAR

novi-jugo-sa-mlaznim

“Mogao bi da udvostučiš vrednost juga, samo ako mu napuniš rezervoar”, bila je jedna od šala koja je kružila Amerikom sredinom 1980-ih.

Nazad
Napred

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here