Magazin

Videli ste scene užasa, ali Vuhan ima i drugo, mnogo lepše i magično lice

park svitaca

U jeku epidemije i masovne histerije oko koronavirusa, koji je krenuo iz kineskog grada Vuhana, svakodnevno su nam servirane scene užasa iz grada koji je pod karantinom i u kojem ljudi kao pokošeni padaju po ulici.

Veliko je pitanje da li su potresni snimci zaista iz Vuhana, ali ono što se sigurno može videti u tom gradu je jedan nestvarni tematski park.

Otelotvorenje uspomena iz detinjstva

Mnogi ljubitelji prirode sećaju se toplih letnjih noći u kojima su, kao deca, jurcali za svetlucavim letećim bićima. Zbog toga je tematski park u gradu Vuhanu, u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u Kini, otelotvorio uspomene iz detinjstva gotovo svakog čoveka, osmislivši čudesan dom za oko 10.000 svitaca koji svake noći osvetljavaju čitav park.

Svici u parku su podeljeni u pet odvojenih zona – leteća zona, zona za posmatranje, zona za posmatranje iz blizine (bez kontakta), zona za gajenje i zona za naučno proučavanje. Svaka od navedenih zona namenjena je različitim kategorijama posetilaca, od znatiželjnih turista do iskusnih istraživača.

Čini se da Kinezi veoma vole ove insekte, s obzirom na to da su karte za šetnju parkom uvek mesecima unapred rasprodate. Gajenje svitaca, kome se posvećuje posebna pažnja, poprilično je skupo, ali ni 1.61 dolar ulaganja po insektu nije problematično.

park vuhan

Iako su ovi svetlucavi insekti nekada bili sastavni deo letnjih noći u većini kineskih provincija, njihov broj se poslednjih godina naglo smanjuje zbog velike zagađenosti i uništenja njihovih prirodnih staništa.

S obzirom na to da su svici sezonski insekti, park se otvara 30. maja i radi sve do oktobra. Posle velikog uspeha koji je imao nakon prve godine rada, park svitaca u Vuhanu je postao istinski hit u Kini i posebna vrsta atrakcije, kako za Kineze tako i za strance koji obilaze ovu zemlju.

Park pritom, osim svitaca, nudi i izložbu dinosaurusa, mogućnost kampovanja, porodične šetnje i brojne aktivnosti za najmlađe posetioce, piše portal ZOV.

Opstanak svitaca ugrožen

Naučnici su ustanovili da je opstanak svitaca ugrožen jer ostaju bez svojih prirodnih staništa, umiru zbog pesticida i veštačkog svetla.

svitac

Trenutno postoji oko 2.000 vrsta svitaca koji su pred istrebljenjem, piše CNN, a prenosi Mondo.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Taft u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasveta takođe uzrok izumiranja svitaca.

Veštačko svetlo koje potiče od ulične rasvete, reklama i svetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno deluje na njih.

“Osim što im remeti prirodan bioritam, veštačko svetlo utiče na njihove rituale tokom parenja“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Gulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca.

Naučnici su i inače ustanovili da je u toku “tiha apokalipsa“ u svetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vreme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista.

Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića.

Ubod pčele boli, ali njihov nestanak bio bi neuporedivo bolniji

10 Shares
Share via
Copy link