Srbija Vesti

Vučić na samitu o klimatskim promenama oćutao da je Srbiju predao najvećim zagađivačima, ali je nadahnuto citirao Šekspira

vučić
Foto: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, naveo je da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice. Predsednik je govor okitio velikim rečima, ukazujući da ako i”zgubimo ovu trku sa vremenom, naša deca će naslediti nepopravljivo zagađenu planetu”. Nije dodao da deca Srbije već žive u zagađenoj zemlji dobrim delom zahvaljujući spasilačkim stranim ulagačima za koje sam ističe da ih je lično u našu zemlju doveo.

Vučić je u obraćanju citirao Vilijama Šekspira, navodeći da “planeta ima muziku za one koji slušaju”.

– Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, neća deca će naslediti nepopravljivo zagađenu planetu – rekao je predsednik.

Vučić je naveo da svi znaju šta su konačni ciljevi i da “to nije bajka”, dodajući da svi moraju mnogo da rade, da budu posvećeni 100 odsto i iskreniji jedni prema drugima.

– Svi se slažemo da moramo da investiramo u klimu i zaštitu životne sredine, svi se takođe slažemo da buduće generacije moraju da budu obrazovane kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, nanoseći štetu jedinoj planeti na kojoj je moguć život – rekao je Vučić.

Pod tim greškama se možda podrazumevaju Rio Tinto, Linglong, Ziđin, MHE, nelegalni kamenolomi, nesanitarne deponije, termoelektrane….

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) počela je u Glazgovu 31. oktobra i trajaće do 12. novembra. Ovaj skup 200 svetskih lidera se smatra ključnim pokušajem da se svet primora na konkretne planove i akcije za ograničenje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni. Delegati iz 200 zemalja prisustvuju samitu na kojem će ponuditi predloge o načinima smanjenja emisije štetnih gasova do 2030. godine.

Predsednik nije jedni koji se pojavio reda radi, američki predsednik se jedva održavao u budnom stanju, na momente je možda i spavao, sve od brige za budućnost planete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sputnik (@sputnik_news)

Isplivao dokaz da je projekat Jadar unapred dogovoren, država Srbija prenela ovlašćenja na Rio Tinto 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link