Magazin

Otkud Vučić, Kinezi i šef srpskog podzemlja u poslu od 158 miliona €?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

– To je od životnog značaja za opstanak Valjeva, za njegov razvoj, život i budućnost.

Sada kada ljudi vide da se radi, znaju da će biti gotovo. Sve ono što decenijama nije rađeno u Valjevu, biće urađeno u naredne dve do tri godine.

To je jedan potpuno novi životni standard – rekao je predsednik.

Stranka slobode i pravde objavila je fotografiju koja, kako kažu, najbolje ilustruje pogubne posledice Vučićevih graditeljskih poduhvata:

“Predsednik je krenuo da se pozdravi sa predstavnicima firme Čajna Šandong, kineskog izvođača radova na brzoj saobraćajnici Valjevo – Lajkovac, a iza njega su vozila srpskih podizvođača: kamion Inkop-a iz Ćuprije u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, kao i džip Nukleusa, partnerske firme Veselinovića i Radoičića iz Lazarevca,” navode iz SSP.

vucic_veselinovic_firma
Foto: Printscreen/Instagram

“Potpuno je neverovatno da ovu kratku i jednostavnu deonicu od samo 18 kilometara ne grade srpske firme, već se i za nju zadužujemo kod Kineza, bez tendera je gradi kineska kompanija, po ceni koja je najmanje tri puta viša od tržišne.

Koliko je cena naduvana najbolje se vidi po tome što je ministarka Zorana Mihajlović u aprilu 2018. procenila da će ova deonica koštati 50-60 miliona evra, pa je godinu dana kasnije Zoran Drobnjak podigao vrednost do 100 miliona evra, da bi ista ministarka Mihajlović 2020. godine potpisala ugovor na čak 158 miliona evra,” kaže se u saopštenju SSP

Inače, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je još u aprilu 2018. istakla da je Vlada “donela odluku da gradi brzu saobraćajnicu sa četiri trake od Valjeva do auto-puta na Koridoru 11”, dodajući da bi “radovi mogli da počnu već 2019. godine”.

Ona je tokom posete deonice Iverak-Lajkovac na putu Loznica-Valjevo-Lazarevac, rekla da Vlada već nekoliko meseci radi na tome da se napravi brza saobraćajnica koje je važna za ceo taj okrug.

Kazala je da će brza saobraćajnica omogućiti da se od Valjeva do Beograda stigne za 45 minuta, napominjući da novca za dokumentaciju ima i da će ona biti gotova do kraja 2018. godine.

„U toku ove godine videćemo kako ćemo finansirati izgradnju te saobraćajnice i procenjuje se da će koštati između 50 i 60 miliona evra.

Mislim da postoji mogućnost da je finansiramo iz budžeta, ali i druge mogućnosti.

U 2019. imaćemo određeno na koji način finansiramo izgradnju saobraćajnice i ako počnemo da je gradimo 2019. biće završena za dve i po do najviše tri godine”, dodala je Mihajlović (Beta, 20. april 2018.).

“Na kraju ispada da će nas brza saobraćajnica u dolini reke Kolubare koštati 8,7 miliona evra po kilometru, što je duplo više od cene autoputa Zagreb-Split kroz Dinarske Alpe.

Umesto da gradimo brze saobraćajnice jer su duplo jeftinije od autoputeva, mi gradimo brze saobraćanice jer ih plaćamo duplo više od autoputeva, pa će se razlika između tržišne i ugovorene cene, od 100 miliona evra, sliti u džepove kineskog izvođača i firmi Veselinovića i Radoičića.

vucic_kinezi
Foto: Printscreen/Instagram

U ovoj razrađenoj graditeljskoj šemi će svi debelo zaraditi: od kineskih banaka i sumnjivih kineskih građevinskih firmi, do srpskih posrednika bliskih vlasti, dok će narodu ostati javni dug od preko 50 milijardi evra i prazni putevi po kojima neće više imati ko da se vozi,”dodaje se u saopštenju SSP.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, na Kosovu optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu političara Olivera Ivanovića, u Srbiji su među suvlasnicima građevinskog preduzeća “Granit-peščar”koje je učestvovalo na nekim od najvećih državnih projekata.

Isporučivali su materijal za izgradnju deonica na auto-putu Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) i preko posrednika poslovala sa državnim firmama kao što je “Beograd-put”.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je protiv Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića u decembru 2019. godine podiglo optužnicu zbog organizovanja kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

S obzirom na to da nisu dostupni kosovskim institucijama, izdat je međunarodni nalog za njihovo hapšenje, piše RSE.

Veselinović je u žižu javnosti dospeo tokom barikada na severu Kosova, organizovanih tokom 2011. i 2012. godine.

zvonko-veselinovic

Tada ga je KFOR označio kao jednog od organizatora nereda na severu Kosova i napada na pripadnika te misije, tokom kojih je jedan vojnik poginuo.

Prema pisanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, Veselinović je u izveštajima srpske policije i bezbednosne službe, označavan kao vođa grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

U Srbiji je 2011. godine hapšen pod sumnjom za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, ali je od tih optužbi tužilac odustao.

Veselinović i članovi njegove porodice u Srbiji su vlasnici nekoliko građevinskih firmi, kao i firme “Dolly Bell” koja upravlja hotelom “Grey” na Kopaoniku.

Firma “Dolly Bell” poslovala je na državnoj adresi, iako državi nije plaćala zakup prostora, pokazalo je ranije istraživanje RSE.

Sećate li se mercedesa od 1 mil. € na Kopaoniku? Njegov vlasnik je ove godine bogatiji za 63 mil €

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link