Magazin

Vučić 10 godina bez TV duela, ali tu je Đuka da pozove Đilasa na ‘fer debatu’

đuka, vucic, đilas
Printscreen Collage

Vladimir Đukanović, jedan od kandidata za narodnog poslanika ispred Srpske napredne stranke, javno je pozvao Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, na televizijski duel kako bi sučelili stavove o aktuelnim društveno-političkim dešavanjima.

Đukanović je istakao da nema problem što Đilas nije dobro kotiran na opozicionoj listi i da mu je svejedno na kojoj televiziji bi se ovaj duel održao.

„Pozivam Dragana Đilasa da skupi hrabrost i da prihvati poziv za televizijski duel kao kolega kandidat za narodnog poslanika. Nema smisla da se krije iza lutkarskog pozorišta koje je istakao kao svoje kandidate“, napisao je Đukanović.

Đukanović ne bi pozvao Đilasa na TV duel da prethodno nije dobio odobrenje vrha stranke, odnosno Aleksandra Vučića, čoveka koji već čitavu deceniju izbegava da se nađe „oči u oči“ sa konkurentima iz opozicije.

Javni nastupi koji se tiči izborne kampanje strogo se kontrolišu i Đukanović je sasvim sigurno morao da traži odobrenje od Aleksandra Vučića, navodi portal Nova.rs svoja saznanja od izvora bliskih SNS-u.

Vučić čitavu deceniju bez TV duela

Od kad je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao nijedan televizijski duel sa svojim političkim oponentima. Poslednje sučeljavanje pred televizijskim kamerama, Vučić je imao sad već davne 2012. godine, kad je naspram njega bio njegov najveći politički protivnik i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Uz njih dvojicu, gost emisije „Odluka“ autorke Suzane Trninić bio je i tadašnji koalicioni partner Demokrata u prestonici, lider LDP Čedomir Jovanović.

Snimak ove emisije svedoči o poslednjem televizijskom duelu u kojem je učestvovao aktuelni šef srpske države. Prethodno je kao opozicionar, što u Srpskoj naprednoj stranci, što kao član Šešeljevih radikala, aktivno i rado učestvovao u televizijskim debatama. Štaviše, dugo je smatran za specijalistu za televizijske duele i za osobu koja ne beži od toga da „počasti“ svoje sagovornike sa ponekom „teškom rečju“.

„Da se nisi obogatio nošenjem gajbica?!“

Sedam godina ranije Vučić je, kao kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika, imao još jedan televizijski duel sa Draganom Đilasom. Pored interesantne činjenice da je ovaj duel održan ispred kamera televizije Pink, ono što je dodatno obeležilo ovaj susret jeste Vučićevo obećanje da će, ukoliko ne dokaže sudski da je Dragan Đilas lopov, napustiti politiku. Deceniju i po kasnije, Vučić nije dokazao da je Đilas lopov, ali je nastavio da se bavi politikom.

Takođe, u toku emisije je upitao Dragana Đilasa da li se obogatio „nošenjem gajbica“, da bi nedavno upravo na ovaj način, u stilu Slobodana Miloševića, objasnio kako njegov sin Danilo upravo na ovaj način zarađuje za život.

I nije Vučić samo sa Đilasom ulazio u televizijske duele. Svojevremeno je, kao generalni sekretar SRS, ušao u verbalni klinč sa Zoranom Ostojićem, nekadašnjim funkcionerom LDP-a, kojem je poručio da „nije ni do kolena Vojislavu Šešelju“.

Naspram Vučića u studiju su sedeli i nekadašnji gradonačelnik Beograda Goran Bogdanović, Vuk Drašković, ali i bivši trener Patizana i nekadašnji član Demokratske stranke Savo Milošević.

Za razliku od ranije prakse, predsednik Srbije danas izbegava duele sa svojim političkim neoistomišljenicima. U to se nije upuštao ni kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i premijer, iako je više puta obećavao da će to učiniti.

Štaviše, tvrdio je da će on sam pobediti petoricu opozicionara u televizijskom duelu.

Taj susret sa „petoricom“ nije se nikada desio.

Đilas: Nemoguće da je Vučić bio u duelu sa mnom

Komentarišući svojevremeno za Nova.rs to da je on bio poslednji koji je imao televizijski duel sa Vučićem, Đilas je ironično naveo da je nemoguće da se do zaista desilo.

– Nemoguće da je Vučić bio 2012. sa mnom na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jer je više puta rekao da je opoziciji tada bilo onemogućeno da kažu jednu reč na televizijama. Zaista se ne sećam te emisije, kao nijedne druge u kojoj sam bio sa Vučićem, izuzev one na televiziji Pink (2005. godine), kad je rekao da će se povući iz politike ako se ne dokaže da sam ja lopov. Naravno da je i to obećanje bilo laž – rekao je on u izjavi za portal Nova.rs.

Squid game u Srbiji: Igre punjenih lignji sa predsednikom Vučićem

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link