Novi Sad Vesti

Gradonačelnik iskulirao prigovore 15.000 Novosađana, a drami oko novinarke NS Uživo

miloš vučević
Foto: Printskrin/Instagram/miloš vučević

Jučerašnja sednica Komisije za planove Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP) izazvala je dosta kontroverze u javnosti. Trajala je čak 12 sati, a više puta je prekidana jer članovi Komisije nisu mogli neometano da rade usled buke koju su pravili ekološki aktivisti koji su se protivili usvajanju GUP-a.

Pristrasno izveštavanje portala NS Uživo, novinarka verbalno napadnuta, reagovao i gradonačelnik

Međutim, situacija koja je najviše uzburkala javnost je svakako bila objava portala NS Uživo, kao i post samog gradonačelnika Miloša Vučevića o navodnom napadu aktivista na novinarku ovog portala.

NS Uživo je objavio da je novinarka “brutalno napadnuta tokom upada ekstremista” na sednicu GUP-a, a slično je u svom postu na Instagramu napisao i sam Vučević.

„Najoštrije osuđujem pretnje, vulgarno vređanje i fizičko nasrtanje kojem je danas bila izložena novinarka Ivona Karan, na svom radnom zadatku, prilikom izveštvanja sa sednice Komisije za planove o Generalnom urbanističkom planu. Ti „aktivisti“, kako sebe nazivaju, koji su došli da pištaljkama, psovkama, uvredama i fizičkim nasiljem iskažu svoje neslaganje sa jednim urbanističkim planom, pokazali su ko su zapravo i kakve su im namere. Sramno je i neprimereno da se vređa, preti i izvrgava ruglu jedna žena. Nedopustivo je da se novinari diskriminišu i da im se ne dozvoljava da rade svoj posao. Pozivam strukovna udruženja da reaguju povodom napada na koleginicu, da zaštite novosadske novinare koji su i danas bili žrtve politikantskog potkusurivanja i predizbornih okršaja onih koji nemaju hrabrosti da izađu na izbore već se kriju iza navodnog aktivizma“ napisao je Vučević na Instagramu.

Da li je na sednici GUP-a stvarno došlo do linča novinarke portala NS Uživo

Ono što se desilo na sednici GUP-a, je da je novinarka portala NS Uživo prozvana od strane aktivista kao osoba koja neistinito izveštava o događajima, koji su sam portal nazvali „SNS Uživo“.

Nakon toga je pozvana da napusti sednicu. Jedna od aktivistkinja je prišla pomenutoj novinarki, optužujući je da u svojim tekstovima piše o njoj neistine.

Verbalna rasprava je kratko trajala, a da situacija ne eskalira, potrudili su se prisutni novinari i osoblje Skupštine grada. Nakon toga je novinarka portala NS Uživo otišla sa događaja.

Verbalna rasprava aktivista i pomenute novinarke je svakako postojala, ali daleko od toga da je postojao „linč kojim je u neposrednu opasnost dovedena njena bezbednost, život i zdravlje“, kako je preneo pomenuti portal.

Ovim putem se svakako pridružujemo pozivu gradonačelnika Novog Sada  da se prestane sa diskriminacijom novinara, kao i da im se dozvoli da neometano obavljaju svoj posao, bez obzira o kojoj se radakciji radi.

Međutim, istovremeno upućujemo i poziv svim medijima da nepristrasno i istinito obavljaju svoj posao.

Aktivisti su se na sve načine trudili da ometaju rad članova Komisije nenasilnim metodama

Aktivisti iz ekoloških udruženja koji su bili prisutni u sali koristili su brojne metode nenasilnog otpora u pokušaju da ometu rad Komisije za planove. Pravili su zaglušujuću buku pištaljkama, nadvikivali su se sa članovima “Urbanizma”, dobacivali i upadali u reč, puštali muziku sa telefona, remeteći na taj način redovno održavanje sednice.

Foto: Luftika

Takođe su lupali o stolove u ritmu popularnih rokenrol pesama, a povremeno su sa telefona puštali zvuke blejanja ovaca, aludirajući time na članove Komisije.

Zabeležena dva incidenta između obezbeđenja i aktivista

Na sednici je došlo i do dva incidenta, a za održavanje reda, u Skupštini grada bili su angažovani pripadnici privatne firme za obezbeđenje. Prvi incident je nastao nakon što je jedan od aktivista krenuo u ritmu muzike da skače u pravcu Komisije.

Usledila je munjevita reakcija pripadnika obezbeđenja, koji su osujetili njegovu nameru da se približi članovima “Urbanizma”, te je privremeno bio udaljen iz sale.

Foto: Luftika

Žustra rasprava između aktivista i pripadnika obezbeđenja nakratko se nastavila ispred sale, a u njoj je učestvovao i šef kabineta gradonačelnika Žarko Mićin.

Foto: Luftika

Situacija se ubrzo smirila i sednica je nastavljena uz konstantno ometanje njenog odvijanja od strane aktivista.

U nekom trenutku je došlo do kratkotrajnog koškanja aktivista sa  pripadnicima obezbeđenja, dok su ih razdvajali od članova Urbanizma koji su čitali osvrt na prikupljene prigovore na GUP.

Foto: Luftika

Situacija se ponovo smirila bez ozbiljnijeg narušavanja reda i sednica je nastavljena.

Svi zahtevi aktivista su izignorisani – od onih da se Komisija raspusti zbog sukoba interesa do toga da se prestane sa progonom članova Omladinske studentske akcije (OSA).

Komisija je takođe, uz obrazloženja koje je bilo nemoguće čuti od buke koju su pravili aktivisti, odbila većinu od 168 primedbi Novosađana na GUP, a prikupljeno je oko 15.000 potpisa. Prigovori su uglavnom odbačeni kao neosnovani.

Foto: Luftika

GrO SSP – „Novi Sad je postao ‘peračnica novca’ i jeftino građevinsko zemljište za mafijaško potkusurivanje“

Nakon završetka jučerašnje sednice GUP-a, danas je reagovao Gradski odbor Stranke slobode i pravde Novi Sad. Oni čitav proces donošenja GUP-a ocenjuju kao pravno upitan, jer ocenjuju da nije bilo prave javne rasprave, a da je 15.000 pristiglih prigovora dovoljan razlog da se sporni dokument preispita.

U saopštenju gradskog odbora ove stranke ocenjuje se da izjave novosadskog grdonačelnika Vučevića „potvrđuju da je Novi Sad je postao ‘peračnica novca’ i jeftino građevinsko zemljište za mafijaško potkusurivanje.“

Iz ove stranke naglašavaju da su se na sednici Komisije za planove podnesene pribedbe javno čitale, a da su nakon toga čitane odluke i  obrazloženja bez javne diskusije. Pravo da se obrate imali su jedino podnosioci konkretne primedbe na GUP.

Kako se navodi u saopštenju, sednicu nazivaju farsom, kojom je „silovanje GUP-a“ nastavljeno juče, nakon što je prvobitna bila prekinuta nakon akcija aktivista OSA-e pre desetak dana.

Iz SSP ocenjuju da su urbanisti su prihvatili jedino one primedbe koje su se odnosile „na ispravke teksta i formalne sitnice, gotovo nevažne za ceo plan.“

„Ovakvim potezom je „grad predat u ruke „’nvestitorima’ – pre svih ‘Galensu’, čiji su predstavnici sedeli u Komisiji, što je bila i jedna od glavnih primedbi bučnih građana”, zaključuju u novosadskom odboru ove stranke.

206 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap