Novi Sad Vesti

Vučević kaže da overivača nije bilo dovoljno, ali da će ih danas već biti

Vučević i Kreni promeni
foto: N1 i mojnovisad.com

Danas će biti nastavljena overa potpisa za narodnu inicijativu kojom se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Do privremene obustave overe potpisa došlo je, kako se navodi, zbog smanjenog kapaciteta overivača.

– Zbog činjenice da je u toku overa potpisa za kandidature za Predsednika Republike i ograničenog kapaciteta overivača, Gradska uprava za opšte poslove je morala da uradi preraspodelu overivača kako bi se u potpunosti zadovoljili svi zahtevi za overu potpisa, usled čega je deo overivača premešten na druga mesta za overu i usled čega je i došlo do privremene obustave overe potpisa za narodnu inicijativu – navodi se u saopštenju poslatom N1.

Iz kabineta gradonačelnika navode i da je gradska uprava angažovala dodatne overivače i od danas se nastavlja overa potpisa za narodnu inicijativu i građanima će biti dostupna overa na četiri mesta koja će se vršiti svaki radni dan od 8 do 15 časova do isteka Zakonom definisanog roka za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu.

Podsetimo, grupa građana „Kreni – Promeni“ ostala bez overivača za narodnu inicijativu u Novom Sadu. Naime, četvoro overivača povučena su sa četiri lokacije sat i po vremena nakon početka prikupljanja potpisa.

Organizatori su ovu situaciju razumeli kao nameru da se zabrani inicijativa u Novom Sadu i da je povlačenje overivača „čisto politička odluka“.

„Kreni – Promeni“ pokrenuo je Narodnu inicijativu sa ciljem prikupljanja ukupno 30.000 potpisa, a kako bi s tim potpisima Narodnoj skupštini uputili predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i rudarenja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Lokacije na kojima gražani mogu potpisati ovu inicijativu u Novom Sadu su Mesna zajednica Liman, Mesna zajednica Liman 3, Mesna zajednica Ivo Andrić i prostorije Grupe za konceptualnu politiku u Pariske komune.

Čik nabrojte svih 10 novosadskih parkova koje je gradonačelnik Vučević rekonstruisao

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

49 Shares
Share via
Copy link