hronika Srbija

Ujak ubijene Petre (2) iz Vršca: „Moja sestra će u četvrtak reći sve što se tiče Centra za socijalni rad“

ubica-vrsac-2
Foto: Facebook

Suzana Budimirović u utorak je izgubila ćerku jedinicu Petru (2). Devojčicu je u stanu ubio otac Marko koji je nešto kasnije presudio sebi. Događaj je šokirao celu Srbiju, a o tragičnom događaju oglasio se i Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Šest dana nakon tragičnog ubistva, Vršac kao da je nem grad. Ispred kuće Suzane Budimirović je muk, deluje kao da u njoj niko ne živi. Ali, ubrzo iz kuće sa gornjeg sprata izlazi i vidno potresen Suzanin brat nam kaže da je njegova sestra spremna da se obrati javnosti što se tiče nadzora Centra za socijalni rad.

– Razumite nas. Najbitnije je to da Petre više nema. Razumita nas, mnogo nam je teško i loše. To nam je sada najvažnije. Sve što budemo želeli da saopštimo medijima, saopštićemo u 14 časova u četvrtak u dvorištu naše kuće – rekao je Suzanin brat za Telegraf.rs.

Pre zločina Marko je pustio poruku ženi i rekao da će „ubiti dete, pa sebe“.

otac-ubica-vrsac
Foto: Printskrin/Facebook

Ovoj nezapamćenoj tragediji prethodila je zabrana prilaska supruzi, koja je Marku bila izrečena još u maju ove godine, nakon što ga je Suzana prijavila za nasilje u porodici.

Zverski ju je tada pretukao u porodičnoj kući njenih roditelja, u Prvomajskoj ulici, u kojoj su svi zajedno živeli. Od tada ni toj kući nije smeo da priđe.

Ubica je neposredno pre ubistva osuđen zbog nasilničkog ponašanja prema supruzi, na uslovnu kaznu od tri godine, uz obavezno psihijatrijsko lečenje. Dobio je, međutim, pravo da jednom nedeljno samostalno viđa ćerkicu.

Hronologija zločina

U holu Pokrajinske vlade,  pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić održa je danas konferenciju za medije nakon obavljenog nadzora u Centru za socijalni rad Vršac.

On je objasnio da je sproveden nadzor centra u Vršcu od 5 do 7. oktobra, prikupljeni su svi podaci, 30. aprila 2022.

– Prijava nasilja u porodici isti dan obavešten centar, nasilje po izjavi majke traje više godina od kraja 2017. godine. Živeli su u kući porodice žrtve. Izrečena je hitna mera udaljenjani stana i zabrana prilaska 48 časova. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana – naveo je Vuletić.

  1. maja je formiran stručni tim, zbog visokog rizika od ponavljanja nasilja u porodici, jer nasilje traje od 2018. Ostalo je nerešeno pitanje viđanja deteta.

– 25.maja, sačinjena je tužba, obaveštena PS Vršac i OJT vršac, dato mišljenje da postoji visok rizik. 27. maja OJT vVšac određene mere zabrane prilaska do pravosnažnosti okončanja krivičnog postupka. Nasiilje se karakterise kao psihičko, psihološko, ekonomsko i fizičko – naveo je Vuletić.

On je kazao i da je 2. juna izjavila da otac nije bio nasilan prema detetu i da dete jedva čeka da viđa oca.

– To je izjavila voditelju slučaja iz Centra za socijalni rad – kazao je Vuletić.

Narednog dana. 3. juna stupila je sudska zabrana prilaska na godinu dana, ne više od 300 metara.

– Žrtvi je rečeno da će imati pravnu pomoć za razvod braka. Ona je rekla da u tom trenutku nije spreman za taj postupak. Posle toga se nije javljala centru – kazao je Vuletić.

Dan nakon ubistva, dakle 5. oktobra, Osnovni sud izdao je na zahtev Centra potvrdu da nikada nije podnet zahtev za razvod braka. Nije vršen ni postupak biranja modela viđanja deteta.

– Pa su zato oba roditelja imala pravo na viđanje – objasnio je Vuletić.

Presuda

Marko B. je 27. septembra uslovno osuđen na godinu dana sa rokom provere od 3 godine po odluci Osnovnog suda zbog nasilja.

– Svakako se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici deca ili dete uvek potencijalna žrtva i da za to odgovornost preuzimaju sve relevatne institucije . Takođe, se ne sme zanemmariti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste, nakon pokretanja sudksih postupaka, ili donošenja sudksih presuda, te se u tim situacijama mora pojačati zaštita žrtve i potencijanih žrtvi to jest dece i deteta – kaže Vuletić i dodao da je ovde reč o jednom veoma komleksnom predmetu koje se završilo sa kobnim posledicama po jedno dete a prava dece su osnov sistema zaštite pravbog sistema svake države:

– Pokrajinski sekretraijat će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, i na osnovu utvrđenoh činjeničnog stanja preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. Što podrazumeva i prekršajne i krivične prijave, i inicijativu za smenu, sve ono što je potrebno, narednih dana naš kolegijum, naš stručni tim će odluči o tome.

Kako je naveo najveći problem je bio u razmeni informacija između MUP-a, tužilaštva i Centra za socijalni rad.

Na konferenciji je rečeno i da dete nije bilo prisutno kada se dešavalo nasilje, te da je to i majka izjavila.

Izvor: Telegraf.rs

Davio i tukao ženu, iz zatvora poručio: „Neću na slobodu, bolje mi je ovde nego u braku“

96 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap