Beograd Magazin

Voždovački Pripjat, šta ostaje iza ekipe JKP Vodovod i kanalizacija (FOTO)

Voždovac 2
Foto: A.K.

Tri puta za tri meseca u istu rupu zadiru, kopaju, krpe, a iz rupe lipti li lipti. Za to vreme stanari čitavog jednog voždovačkog kvarta nemaju vodu za proprati se, već onako smrdljivi, ukiseljeni sa prljavim rukama u doba pandemije, kada se ruke moraju prati minimum 20 sekundi po prvobitnim preporukama Kriznog štaba, kreću da opojne mirise šire dalje po GSP-u.

U čuvenom parku između Kumodraške i Kraljevačke ulice lokalni klinci uživali su u predivnom snegu koji je prekrio njihov kraj.

Jurnjava, grudvanje, sankanje po malim brežuljcima kako bi se iskoristio verovatno poslednji pravi sneg ove zime.

I dok se sneg još nije otopio, ponovila se havarija sa vodovodnim cevima. Na istom mestu, treći put u tri meseca. Tri put’ Bog pomaže.

Dolazi ekipa, voda se isključuje. Okupili su se majstori i njihovi nadređeni. Iskopali su rupetinu, istu onu u koju su već nekoliko puta zalazili. Došao je bager, stigao i kamion sa zemljom za istovariti i radovi su konačno mogli da počnu.

Voždovac izvorište
Foto: S.R.

Nisu završili prvog dana, vode i dalje nije bilo, a komšiluk je pohrlio u Maksi i Kokamar da nakupuje flaširanu vodu jer većih je balona ubrzo nestalo. Nadležni su nas častili i jednom cisternom sa pijaćom vodom, kako bi narod imao vodu da pije, kad već nema ’leba da jede.

Drugog dana pojavio se bagerista. Sam samcijat, čekajući ostatak ekipe momak je zaspao. Ni on ni kriv ni dužan, a ko i ne bi na njegovom mestu kad ih je šef tako lepo organizovao pa se čekaju i dremaju, jer šta pametnije da radiš rano izjutra kad nemaš s kim, a imaš s čim.

Voždovac bager
Foto: A.K.

Na sajtu Vodovoda objavili su da će 26. januara voda doći do 15 časova. Došla je u 13 i 30. Hvala im.

U čemu je kvaka i zašto se toliko često dešava da pukne cev baš u istom potezu ne znam i ne zanima me.

Posao odgovornih ljudi, kojima se diže, ego, na pomisao o funkcionerskoj poziciji je da obezbede nesmetano funkcionisanje svega onoga što spada u njihovu nadležnost.

Ako nema vode zbog kvara na cevi, njihov je posao da se čim pre reaguje kako ne bi pola Dunava i Save isteklo u mali park čuven po mnogim neprospavanim noćima, ispričanim snovima, poljupcima, suzama i krvi.

Dan treći, posao je završen. Vode i dalje ima. Međutim, ono što je ostalo iza radnika JKP Vodovod i kanalizacija je sve samo nije profesionalno, uredno i čisto.

Ostavili su za sobom svinjac kakav dugo u ovom kraju nisam video. Da li je njihov, Gradskog zelenila ili posao Opštine, ni to me prokleto ne zanima. Ponosan sam na svoj kraj i iz tog razloga ovaj tekst i nastaje.

Kako vas nije sramota da iskulirate ovakvo blato i leglo ko zna čega?! Prestanite da se blamirate i da nas ponižavate ovakvim ponašanjem.

Voždovac septička
Foto: A.K.

A Goran Vesić, nekadašnji novinar i čovek koji se hvali da je glumio u 87 predstava, neka dođe na Voždovac da opiči jedan “story” za svoj Tik Tok.

Da vidi i lično doživi kako mu se ortaci iz kraja zahvaljuju na svim ovim “je l’ to želite“ ponašanjima koje tako oholo manifestuje u prethodnih desetak godina. Ne bi mu ortaci ništa uradili, osim nekih verbalnih prozivki sa kojima bi morao da se nosi. Onim voždovačkim, bolnim.

Opštinari i ostali foteljaši, znate i sami da na Voždovcu za omladinu niste uradili ništa u prethodnih 30 godina. Niti bioskopa, niti pozorišta, niti bilo kakvog sadržaja osim kladionica. Da nema Bajfordove šume ne bismo imali šta da pokažemo posetiocima.

Svi vi, iz svih stranaka koji ste se izređali na nama. Dobro pročitajte.

Prestanite da se blamirate ovakvim stvarima i ne dozvolite da vam majke štucaju od silnog pominjanja. Nađite vremena da vodite računa o onome što su nam prethodne generacije ostavile.

Mogli biste da ubacite U ispred vašeg naprednog i da malo unapredite zaostavštinu, kad vam se već slaže uz naprednjački imidž.

Znam da je muka što kroz park ne može da prođe auto-put pa vam šef nije zainteresovan da dođe i svečano otvori deonicu, da se fotografiše sa zahvalnim pijancima iz kraja, a možda okači i neki pano sa savršenom pozadinom koju oko kamere hvata mnogo lepše nego li ovakve fotografije koje su nastale jutros.

Pošaljite ekipe da očiste ovo zlo, da poprave ovu polomljenu klupu koje ste ostavili, kako bi ovi siroti matorci mogli da prolaze normalno, a deca da ne dolaze kući kao da su se igrala po parkovima Pripjata.

Molim vas, nemojte da nas sramotite.

Nekadašnji stanovnici Pripjata okitili jelku posle 33 godine (FOTO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link