Srbija Vesti

Posle pritiska javnosti i protesta ipak pritvor za vozača koji je ubio malog Stefana

pravda za stefana
Printscreen

Vozaču Lazaru Galiću, koji je na pešačkom prelazu usmrtio devetogodišnjeg dečaka i povredio njegovog oca i mlađeg brata, ipak je određen pritvor od 30 dana. Ovu vest saopštio je danas Prvi osnovni sud nakon što je uvažena žalba Prvog osnovnog tužilaštva.

Galiću je prethodno omogućeno da se brani sa slobode, što je izazvalo proteste na Karaburmi koji traju od sinoć. Građani su poručili da neće odustati dok se ubica malog Stefana ne nađe iza rešetaka.

– Određen mu je pritvor do 30 dana koji mu se ima računati od dana i časa lišenja slobode – saopšteno je iz Prvog osnovnog suda.

U saopštenju je obrazloženo da je “pritvor prema okrivljenom je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i postojanja opasnosti od bekstva, a sve u skladu sa odredbom člana 211 stav 1, tačka 1 i 3 Zakonika o krivičnom postupku”.

Ovo je još jedan dokaz da pravna država ne funkcioniše normalno već samo i isključivo pod pritiskom. Najčešće taj pritisak dolazi od strane političara, ali je više puta dokazano da i građani imaju moć koje nisu uvek svesni. I jedno i drugo je pogrešno u uređenim društvima, ali Srbija je daleko društva u kojem sistem funkcioniše i u kom je pravosuđe ‘de facto’ nezavisno.

Zašto je sud oslobodio Galića, pitali su se okupljeni stanovnici Karaburme. Javno su zapretili da se neće skloniti sa blokirane saobraćajnice gde se nesreća dogodila i da će dežurati u smenama kako bi naterali pravosudne organe da rade svoj posao.

Oni su pokrenuli i peticiju da sudija koji je Galiću omogućio da se brani sa slobode bude krivično procesuiran.

Osumnjičeni za ubistvo dečaka kod Bečeja nepokretan od svoje 7 godine, meštani ga hvale

248 Shares
248 Shares
Share via
Copy link