Dogadjaji Vesti Novi Sad

Vojnička pasuljijada pored Novog Sada

Vojnička pasuljijada u Veterniku će biti održana u subotu, 24. septembra. Reč je humanitarnoj manifestaciji koja ima i takmičarski deo. Sav novac prikupljen od prijava učesnika biće namenjen u humanitarne svrhe, a svi koji svrate na Pasuljijadu, moći će besplatno da ručaju.

pasuljijada-veternik (1)-vojnicki-pasulj

Predsednik organizacionog odbora, Milan Balać kaže da je Veternik dugo čekao na ovakav događaj.

– Veternik ima oko 20.000 stanovnika i sigurno je jedna od većih mesnih zajednica u Novom Sadu, pa je ovakva manifestacija zaista bila potrebana. Nadamo se da će ovo postati tradicija, i da ćemo svake poslednje subote u septembru kuvati pasulj ispred mesne zajednice u Veterniku – kaže on.

pasuljijada-veternik (4)-manifestacija

Pasuljijadu organizuje Mesna zajednica Veternik u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske. Veternik je nastao kada je kralj Aleksandar ratnim borcima koji su se borili na planini Veternik u Makedoniji, poklonio ovaj deo zemlje. Upravo zbog toga, vojnici su danas u Veterniku, gde kuvaju pravi vojnički pasulj. Kuvar Vojske, Ljubomir Zeljković, otkriva nam tajnu ovog pasulja.

– Tajna je u količini. Vojnički pasulj kuva se u velikoj oraniji od 300 litara, za 500 ljudi. Kuva se dugo, još od jutros, a najbitinije za pasulj je kakvo meso stavljate. Tu je naravno suvo meso, kobasice, slanina, rebarca, kolenice i butkice – priča Ljubomir.

pasuljijada-veternik (3)-novisad

 

Na Veterničkoj vojničkoj pasuljijadi učestvuje 35 ekipa, biće podeljeno oko 3.000 porcija pasulja, a manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

184 Shares
184 Shares
Share via
Copy link