Lifestyle

Vodič za renoviranje stana

valjak za krečenje na zidu

Ako planirate da renovirate stan i razmišljate odakle da počnete, čemu da posvetite više pažnje, a šta možete odložiti  – nalazite se na pravom mestu. 

Pred vama je vodič za renoviranje stana koji će vas uputiti u ono što bi trebalo da znate pre nego počnete da menjate izgled svog stana i prilagođavate vašim i potrebama vaše porodice. 

U nastavku slede odgovori na najveći broj pitanja koja se tiču renoviranja životnog prostora. 

Renoviranje podova u kući 

Dotrajali parket ili laminat u domu potrebno je zameniti kada za to dođe vreme. Što se laminata tiče njega ne treba “krpiti” već je najisplativije da ga kompletno zamenite. Postavljanje laminata može trajati oko 2 dana u proseku. 

Sa parketom je situacija nešto drugačija – njega možete menjati samo na određenim delovima, ili ga postavljati iznova ukoliko je to potrebno. Na osnovu procene koju napravi parketar, cena usluga će varirati i znaćete koje ulaganje je potrebno. 

Zato savetujemo da više pažnje posvetite traženju dobrog parketara od poverenja, koji će vam dati realnu procenu da li neki deo parketa može da se sačuva, ili je sve potrebno menjati, kao i koliko novca je potrebno da izdvojite za ovu investiciju. 

prikaz majstora koji namešta parket

Menjanje pločica i hidroizolacija

Podovi u kući koji nemaju parket ili laminat obično imaju pločice, a ovi radovi će iziskivati 7 do 10 dana posla, u zavisnosti od toga na koju površinu se postavljaju. Važno je da znate da pre postavke keramike u kupatilu obavezno obezbedite hidroizolaciju, koja će sačuvati vaše pločice i dati im znatno duži vek. 

Hidroizolaciju po potrebi možete uraditi i u kuhinji, a savetujemo da keramičke radove u domu zakažete odjednom, kako bi keramičari mogli da predvide svoje obaveze i rasporede zamenu pločica u kupatilu i u kuhinji. 

Zamena instalacija u stanu 

Jedan od najkrupnijih koraka prilikom renoviranja stana, ali i ulaganja koja se mnogostruko isplate. Ukoliko renovirate kompletno kupatilo, instalacije obavezno treba dovesti u pitanje i proveriti da li su “zrele za menjanje”. 

Zamena instalacija predstavlja najtemeljniji način da se posvetite renoviranju stana, jer na ovaj način ne menjate samo njegovu spoljašnjost, nego i unutrašnjost, koja izuzetno utiče na funkcionalnost vašeg životnog prostora. 

Zamena stolarije i kupovina nove 

Ukoliko već nemate PVC u svom domu ovo je investicija koju je neophodno uzeti u obzir prilikom renoviranja stana.  Pre nego se nova stolarija postavi, potrebno je uzeti mere za sve prozere i vrata gde će ona ići, kako bi mogla da se poruči PVC stolarija adekvatna za dimenzije vašeg stana. 

Nakon što majstori obave merenje, sledi naručivanje, a potom i postavka prozora i vrata, koja u proseku može trajati dan ili dva. 

Gipsani radovi i izmene izgleda stana 

Ovaj korak nije neizostavan na listi obaveznih promena prilikom renoviranja, ali jeste estetski izuzetno važan ukoliko želite da napravite važne promene, koje će vaš stan učiniti atraktivnijim. 

U gipsane radove ubraja se spuštanje plafona, postavljanje pregradnih zidova, i drugih estetskih izmena koje vašem stanu mogu udahnuti potpuno novi izgled, i pomoći vam da promenite raspored određenih prostorija, tako što ćete negde obezbediti više svetlosti, ili bolje ušuškan prostor uz ugradna svetla. Na ove radove otići će minimum 7 dana, u zavisnosti od izmena koje su potrebne. 

Krečenje i molerski radovi 

Krečenje nije samo estetski već i higejnski korak pri renoviranju stana. Na ovaj način skidate svu prljavštinu koja se tokom godina lepila za zidove vašeg doma. Zato molerske radove i krečenje nikako ne treba preskakati prilikom velikog renoviranja stana.  

Zapravo, za krečenje kuće ne bi trebalo čekati renoviranje, jer ga je neophodno raditi na par godina. 

Ovaj deo uređivanja stana često odnosi dosta vremena, pa tako za sve potrebne molerske radove i krečenje odlazi nedelju dana ili više. To najviše zavisi od nijansi koje budete izabrali, i koliko će se puta gletovati zidovi. 

Smernice koje ste pročitali mogu vam poslužiti da napravite okviran plan o tome odakle početi renoviranje vašeg životnog prostora, a na ovu osnovu idu vaša kreativnost i ideje koje želite da realizujete kako biste napravili kutak po vašoj meri!

Share via
Copy link