bonadea-batosta-sajam
Vesti Novi Sad

Vođene mirisom štale

Na trećem danu LORIST-a, a drugom danu Sajma konjarstva u poslepodnevnim časovima osim konja i njihovih izlagača jedva da je bilo posetilaca. Izlagači kažu da je zbog lošeg vremena Sajam slabije posećen, ali da je u prepodnevnim časovima bilo puno učenika sa svojim učiteljicama i razrednim starešinama.

Za Sajam konjarstva nije trebao putokaz – sledile smo tragove balege i miris štale, i nepogrešivo od Mastera stigle na Manjež. A tamo sve vrvi od svih rasa ovih plemenitih životinja.

Put nas je poveo do hale 6 ispred koje smo ugledale ponije uzgajivača iz Bavaništa i Bečeja. Zainteresovani mališani mogli su da jašu male poniće, a najzanimljivije je bilo malo ždrebe s kojim je fotografisanje koštalo 50 dinara.decak-jase-konja-poni

Nastavljamo šetnju do drugih hala i usput nam upadaju u oči dva prelepa lipicanera. Uzgajivač Vladimir Nikolić iz Gruže predstavio nam je sestre Batostu i Bonadeu. Lepe su i snažne, a stiče se utisak kao da su svesne svoje važnosti. Njih dve se takmiče u vožnji zaprega kroz čunjeve i na poslednjem takmičenju ostvarile su zavidne rezultate. Kada smo ga pitali za koliko para bi nam prodao kobile, odgovrio nam je da njih dve nemaju cenu.

I beogradski konjički klub „Victoria Team“ se predstavio na ovogodišnjem sajmu. Oni su izložili nemačke konje rase Holštajn. U pitanju je vrsta koja preskače prepone. Trener Irena Maričić nam je objasnila da bi neki konj postao šampion u sebi mora da nosi gene.

hala-konji-ljudi

– Ovi konji se posebno obučavaju. Trenažni proces počinje kada konj napuni 4-5 godina, ali i pedigre igra važnu ulogu. Ne može bilo koja rasa da se koristi pri skakanju. Nemačke rase su najbolje, ali nije presudno – objasnila je ona.

Više o Sajmu lova i ribolova

Održavanje jednog konja godišnje košta oko 10.000 evra pod uslovom da je sve u redu i da ne treba neko veće lečenje. Konji služe isključivo za takmičenje na kojima ne postoje novčane nagrade – oni skaču za medalju, za prestiž i titulu.

– Preponski konji koji skaču niže visine koštaju kao jedan jugo, dok bi za ove jače mogli dobiti neki audi ili bmw. Prosečna cifra je oko 20.000 evra i to je najmanje što bi došlo u obzir. Sve u svemu najbitnije je da se jahač i konj uklope – objasnila je Maričićeva.

zeka-sareni-usi

Posle druženja sa razmaženim ponijevima koji su jedva dočekali da ih neko pomazi uputili smo se u halu gde su izložene sitne životinje.

Šareni papagaji, uspavani golubovi i veseli žečevi sa ogromnim ušima nas znatiželjno gledaju i pozdravljaju. Dok kornjačica iz terarijuma pokušava da se domogne slobode, njen umorni prodavac i izlagač strpljivo odgovara na svako naše pitanje i žali se kako mu prodaja slabo ide.

Ukoliko želite da pogledate i pomazite konje ili da možda kupite ribice ili ukrasnu kokošku, pravac na Novosadski sajam! Sutra je porodični dan gde će cela porodica na Sajam moći da uđe sa jednom ulaznicom po ceni od 300 dinara.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share