BBC

Vlasta Velisavljević, film i Srbija: Odlazak legende jugoslovenskog glumišta „najvedrijeg duha”

Vlasta Velisavljević preživeo je ratove, logore i bombardovanja, ali će ostati upamćen kao umetnik koji je zračio duhom i vedrinom.

Poznati srpski glumac preminuo je u Beogradu u 95. godini, preneli su srpski mediji.

„Bio je najvedriji duh koji sam imao prilike da upoznam.

„On je po godinama bio znatno stariji od svih nas, a bio je daleko mlađi”, kaže glumac Gordan Kičić za BBC na srpskom.

Velisavljević se zarazio korona virusom, a 18. marta je smešten u bolnicu zbog komplikacija u lečenju.

Odlazak dela svetlosti pozornice

„Bio je dobar, prijatan i duhovit čovek”, opisuje Velisavljevića kolega Milan Lane Gutović, koji je sa njim igrao u brojnim predstavama i filmovima.

„Dugo godina smo radili i družili se.

„S njim je nestao deo svetlosti pozornice koja je osvetljavala i vas u publici i nas pored Vlaste”, kaže Gutović za BBC.

Kičić kaže da je sa Velisavljevićem imao jedinstven odnos i tokom snimanja filma Mala noćna muzika, ali i van toga.

„Jako mi je krivo što je otišao, jer takva ličnost ne postoji i neće se pojaviti, kao ni takva vrsta glumca.

„On je bio jedan ozbiljan gospodin koji je shvatio da će duhom i humorom doskočiti vrlo okrutnom svetu u kojem se svi nalazimo”, dodaje Kičić.

Pamtiće ga i kao jednog od „najdobrodušnijih kolega” sa kojima je radio.

„Prošao je i ružno i lepo, ali je njegova duboko ljudska odluka bila da gleda svet sa lepše strane”, dodaje.

Ko je bio Vlasta Velisavljević?

U biografiju Velisavljevića staje čitav vek istorije Srbije i Jugoslavije.

Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu, tačnije na Dorćolu.

U intervjuima je govorio da je kao dečak „ridao” kad su ubili kralja Aleksandra u Marseju 1934, ali da nije plakao kad je umro Josip Broz Tito nekoliko decenija kasnije.

Već sa 12 godina prvi put je zaigrao u Narodnom pozorištu, na sceni Manježa.

Baš te godine spremali su komad Put oko sveta Branislava Nušića, ali je pisac pred premijeru preminuo, što je odložilo predstavu, ali i celo pozorište bukvalno obavilo u crno.

Ubrzo potom nacistička Nemačka okupira Jugoslaviju, posle bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. što je Vlasta živo pamtio.

Prošle godine se prisetio kako je to izgledalo u porti Vaznesenjske crkve, gde se nalazilo sklonište na koje su Nemci bacili bombe.

„Znam da sam istrčao da vidim šta se desilo u tom delu i video tada čuvenog prodavca đevreka kako leži mrtav glavom na dole, a đevreci su bili razbacani svuda oko njega.

„Ta scena mi je i dan danas pred očima. Kada sam se osvrnuo oko sebe, svuda su bili leševi, ispod nekih su zapomagali živi ljudi”, prisetio se glumac.

Tokom Drugog svetskog rata, Nemci ga odvode u nacistički logor Dahau, zatim Hede kod Dortmunda, gde je proveo godinu dana radeći u fabrici granata.

Ni mir mu ne donosi spokoj, nove komunističke vlasti šalju ga tri godine na Goli otok, zatvor za političke neistomišljenike.

Tamo je odveden 1950. jer nije želeo da izda kuma, pukovnika Jugoslovenske narodne armije kog su optuživali da je pristalica Josifa Staljina, sovjetskog lidera koji je tih godina ušao u otvoren sukob sa Josip Brozom Titom.

Ta iskustva pomogla su mu, govorio je prošle godine, da se izbori sa izolacijom tokom pandemije korona virusa.

Velisavljević je bio poznat i kao veliki navijač Crvene zvezde i redovno je u hali Aleksandar Nikolić gledao utakmice košarkaške sekcije ovog kluba.

Na sajtu biografija.org navodi se da je bio strastveni ribolovac koji je pecao na gotovo sim rekama bivše Jugoslavije, a da se šalio da mu je neostvarena želja bila da postane džez pevač.

Donedavno je radio, ali i vozio.

Bio je ponosni vlasnik vozačke dozvole sa brojem četiri i redovno ju je koristio da prekrati špic na beogradskim ulicama, pisao je portal 011.

Sa trećom suprugom bio je u braku gotovo pola veka.

„Sve što sam doživeo prošlo je to kroz mene i ostavilo traga.

Ali, hvala Bogu, u dušu me nije dirnulo i nežnost je nešto što je ostalo sa mnom. (…) Mogu da budem iskren i nežan, naročito kada su u pitanju žene”, rekao je jednom prilikom.

Voleo je prirodu i životinje.

U glumačkom životu postigao je mnogo, igrao je sa gotovo svim velikanima jugoslovenskog glumišta u više od 350 predstava, serija i filmova.

Korisnici društvenih mreža ljudi su se prisetili njegovih velikih uloga.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

66 Shares
Share via
Copy link