Magazin

Vladika Grigorije podržao protest ispred Informera: „Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu“

vladika i protest
Printscreen Collage

Intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, napravljen pod dirigentskom palicom Dragana J. Vučićevića, probudio je žestok bunt žena i devojaka koje su se organizovale i napravile već dva protesta ispred sedišta redakcije.

Njihov protest podržale su mnoge javne ličnosti, a sada se preko društvenih mreža oglasio i vladika Grigorije.

On im je nedvosmisleno iskazao podršku putem svog Instagram profila, uz željenje što nije u mogućnosti da im i svojim prisustvom pomogne u njihovoj borbi.

„Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu“, objavio je vladika Grigorije na svom Instagram profilu.

„Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i djecom. Ako želimo da budemo iskreni, a vrijeme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama i djecom jeste istinska borba za porodicu. Porodica treba da se brani tamo gdje je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice“, piše vladika.

Muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem, ističe vladika Grigorije.

„Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemjeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti“, navodi.

Nema časnijeg dela nego stati u zaštitu ženi, poručuje vladika Grigorije.

„Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – djelovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja. Kao nikad do sada, osjećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije svega – ove žene u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu“, ocenjuje vladika.

Hrist je stao u zaštitu žene kako bi je odbranio od nasilja, ističe vladika navevši pritom i delove Biblije.

„Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlijeio (Lk 8, 40–48). Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscijelio joj kćer (Mt 15, 21–28). Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11). Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene“, zaljučio je vladika.

„Ženska solidarnost“ je do sada organizovala dva prilično burna protesta, a treći je zakazan za sutra, 7. oktobar od 17 časova.

– Ukoliko institucije ne mogu da urade tako malo i da ispoštuju osnovni zahtev za sklanjanje intervjua koji je uznemirio i ponizio sve žene ove zemlje sa medijskih platformi, onda je to jasan znak da ne postoji politička volja da se bave pitanjem nasilja nad ženama i van medija – izjavila je za Fonet jedna od aktivistkinja organizacije „Ženska solidarnost“ Jelena Riznić.

Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva: Novosađani se pridružili protestu protiv Informera

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

344 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap