Balkan Vesti

Vlada Kosova „test nevinosti“ proglasila krivičnim delom i kršenjem ljudskih prava

Kosovo Wow second day
Foto: ndi.org

U oktobru ove godine vlada takozvane države Kosovo odobrila je nove izmene i dopune krivičnog zakona kojim „testiranje nevinosti“ postaje krivično delo, te će se ono tretirati kao kršenje ljudskih prava.

Test nevinost do sada je u delu albanske zajednice služio kao dokaz da devojka nije imala seksualne odnose, a on je najčešće sprovođen pre stupanja u brak.

Mlade devojke, spremne za udaju, bile su pod strahovitim pritiskom i prisilom porodice ili partnera da pristanu na ovaj vid provere.

Procedura obuhvata ginekološka ispitivanja i provere da li je himen netaknut, iako prisustvo netaknutog himena nije pouzdan pokazatelj nevinosti jer se on može „rastegnuti ili pocepati“ vežbanjem i drugim aktivnostima.

Ovu odluku vlade Kosova prate mizogene šale i agresivni napadi po društvenim mrežama, pokazujući da se ženska seksualnost i dalje smatra svojevrsnim tabuom, kao i da je kontrolisana patrijarhalnim idejama.

Konekcija između nevinosti i čistote i dalje postoji i potencira se na Kosovu, a služi kontroli ženskog tela čime se determiniše njena „vrednost“.

Društveno konstruisana ideja devičanstva ovekovečuje objektivizaciju žena kršeći njihov seksualni integritet, neminovno raspirujući javnu osudu ženske seksualnosti.

Mediji imaju ogromnu ulogu u edukaciji javnosti o jednakosti polova uključujući i vrlo važnu temu ženskih reproduktivnih organa, piše na Instagram stranici „Reporting diversity“.

Rusija strogo zabranjuje „LGBT propagandu“ među svim uzrastima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap