Magazin Srbija

Vital ispušta otpad u Veliki bački kanal i koristi ga kao privatnu septičku jamu

vital zagađenje
Foto: Printskrin/Facebook

“Vital” i pored najava da više nije glavni zagađivač Velikog bačkog kanala, ponovo je osumnjičen za ispuštanje otpadnih voda, što dokumentuju fotografije građana nastale početkom oktobra.

U junu ove godine su se sa predstavnicima “Vitala” sastali predstavnici Ekološkog pokreta Vrbasa, Pokreta za sve nas i ribolovačkog udruženja BAS 021. U fabrici su ih primili Mihailo Cerovac, generalni direktor “Vitala” i Đorđe Mihailović, direktor za investicije u “Invej holdingu”, većinskom akcionaru uljare u Vrbasu.

Tom prilikom je svečano najavljeno da Vital više nije glavni zagađivač Velikog bačkog kanala jer se dao u rekonstrukciju kanalizacije a navodno je fabrika Odeljenju za urbanizam opštine Vrbas podnela zahtev za lokacijsku dozvolu radi izgradnje prečistača otpadnih voda, koja bi trebalo da počne ove godine.

“Vital” od ove godine kao energent koristi gas, a ne, kao dosad, suncokretovu sačmu, od koje su nad gradom bili oblaci dima i čađi, rečeno je na ovom sastanku.

– Ovo smo juče zabeležili sa Vinogradskog mosta. Više smo puta do sada čuli da Vital više ne zagađuje, da je zaplombirao ispuste, da odvozi otpadnu vodu na prečistač ali se eto dešavaju havarije pa otpadna voda nekako završi u atmosferskoj kanalizaciji itd. Moj utisak je sledeći: Pošto vlasnik Vitala slovi za finansijera SNS-a, a u svakom slučaju je važna karika u današnjoj vlasti, da li je to zauzvrat dobio da može da truje Vrbas?

Ustvari da ispušta otpadnu vodu u kanal i da za to plaća samo simboličnu naknadu Vodama Vojvodine, što se svodi na isto. Ovo je pitanje za predsednika Opštine i njegov novoosnovani kabinet koji debelo plaćamo, za sve članove Opštinskog veća i odbornike i članove SNS u Vrbasu.

Sa druge strane se pitam šta je sa nama koji živimo oko tog kanala? Za prošla dva protesta koje su organizovali naši sugrađani je prvo bilo pet stanovnika Vrbasa, a drugi put je došlo više ljudi iz Srbobrana i okolnih sela nego što se pojavilo iz Vrbasa. Šta je poruka – NEKA SMRDI? Da ne bi ostalo na ovome, molim sve svoje FB prijatelje da potpišu on line peticiju – poručio je Jovan Radović iz Vrbasa na društvenim mrežama.

Vučić na samitu o klimatskim promenama oćutao da je Srbiju predao najvećim zagađivačima, ali je nadahnuto citirao Šekspira 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


289 Shares
289 Shares
Share via
Copy link