Magazin

Ovako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku

josip-broz-tito
Foto: Yousuf Kars

Josip Broz Tito bio je ubedljivo najobožavanija ličnost u SFRJ, čiji je bro doživotni predsednik. Jugoslavija je za njegov rođendan slavila Dan mladosti 25. maja, iako je dan njegovog rođenja bio 7. maj. Tito se u to vreme slavio kao božanstvo, pevale su mu se pesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, retko se govori u medijima, piše Index.

Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu ‘Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’.

Nakon što je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl došla su dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odveli su je je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951. godine, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz “Udruženja novinara” – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu “Ljubičica bela”, koja je u Izraelu postala bestseler.

Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gde ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je.

– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svedočila je Lebl.

Ko je bila Titova mlada ljubavnica sahranjena u vrtu Belog dvora?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link