Magazin

Ovako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku

josip-broz-tito

Na današnji dan brojni fanovi fanovi Josipa Broza Tita su slavili Dan mladosti. Tito se u to vreme slavio kao božanstvo, pevale su mu se pesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog porekla koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, retko se govori u medijima, piše Index.

Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojemu je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu ‘Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’.

Nakon što je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951. godine, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz “Udruženja novinara” – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu “Ljubičica bela”, koja je u Izraelu postala bestseler.

Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gde ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je.

– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svedočila je Lebl.

Ko je bila Titova mlada ljubavnica sahranjena u vrtu Belog dvora?

265 Shares
265 Shares
Share via
Copy link