uskrs-zeka
Vesti Novi Sad

Uskršnje humanitarne akcije

Praznici su idealna prilika da se pokrenu humanitarne akcije i tako probudi svest građana o onima koji nisu u mogućnosti da uživaju u bogatoj prazničnoj trpezi, novoj garderobi ili skupim putovanjima. Novosađani su i ovog proleća, povodom Uskrsa organizovali nekoliko ovakvih akcija, i tako ulepšali praznike sugrađanima kojima je svaka pomoć dobrodošla.
Ne možemo svi da činimo velika dela, ali možemo mala sa velikom ljubavlju, ovo je poruka projekta Ljubav u akciji koji organizuje udruženje za podsticaj društva Fokus. Oni su u četvrtak u svojim prostorijama prikupljali garderobu za beskućnike. U petak, prikupljena garderoba odnesena je u Dom za beskućnike, kako bi se i njima ulepšali uskršnji praznici. Pored garderobe, članovi udruženja i studenti volonteri obradovali su beskućnike uskršnjim jajima, kuvanim obrokom i tortom.

fokus-pomoc-beskucnicima

Udruženje Fokus uz pomoć donatora od decembra pomaže beskućnicima, noseći im garderobu i hranu jednom mesečno. Povodom Uskrsa, naša sugrađanka, baka Branka koja im 80 godina, donirala je sredstva kako bi se obezbedio praznični ručak i jaja za sve one koji su u petak bili u domu. Ivana Bajić iz udruženja Fokus ističe da u poslednje vreme među beskućnicima ima i sve više mladih ljudi:
– Prema zvaničnim podacima, u Novom Sadu trenutno ima oko 700 beskućnika. Oni često dolaze i iz okolnih mesta, ali uglavnom najviše vremena provode ovde. Ne idu svi u centar za beskućnike, redovno dolazi možda njih pedesetak, tako da je teško utvrditi tačan broj. Ono što je najveći problem je što je među njima sve više mladih koji su najčešće zavisnici od droga ili imaju problem sa alkoholom.
Svi oni koji su prethodnih dana prolazili kroz novosadski Spens, sigurno su zapazili štand sa natpisom Vaskršnji obrok. U pitanju je akcija koju su zajedničkom saradnjom organizovali neprofitabilna omladinska organizacija Relay, udruženje građana Porodica i zdravlje, Crveni krst grada Novog Sada i humanitarna organizacija ADRA. Članovi ovih udruženja cele nedelje sakupljali su hranu za socijalno ugrožene porodice u Novom Sadu, koju su zatim odneli onima kojima je neophodna i tako im ulepšali praznik. Jelena Milutinović iz udruženja Relay kaže da je zadovoljna odzivom Novosađana:
– Komentari su veoma pozitivni, građanima se svidela naša akcija, na početku nedelje odziv nije bio baš sjajan, ali to je verovatno jer ljudi još nisu znali o čemu se radi. Sredinom nedelje imali smo baš dosta donatora, i Novosađani su još jednom pokazali da su humani i spremni da pomognu.

apostoli-uskrs
Dom za decu ometenu u razvoju u Veterniku ovog Uskrsa posetili su članovi udruženje motorista Apostoli iz Novog Sada koji već tradicionalno organizuju svoju humanitarnu akciju pod sloganom Moto – zeka. Oni su u subotu mališanima podelili uskršnja jaja i slatkiše, a u skopu ove akcije montirana je rampa za osobe sa invaliditetom na kombi koji ih prevozi.

Luftika

Share Tweet Share Share Follow