Beograd Vesti

Vesić najavio izgradnju novog spomenika u Beogradu

goran-vesic
Foto: screenshoot/TV Pink

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić u svom lajv uključenju sa građanima na Fejsbuku najavio je izgradnju još jednog spomenika u Beogradu.

Spomenik će se podići u čast Serdar Janka i junaka Mojkovačke bitke, koji su zadužili Srbiju i zbog toga im se mi moramo odužiti, rekao je Vesić.

Topčiderska zvezda se spominje kao moguća lokacija za izgradnju spomen obeležja, još uvek ne znajući da li je u pitanju diskretno obeležje ili neki monumentalni spomenik.

– Nema mnogo primera u svetu da se jedna vojska žrtvovala za drugu vojsku. Svi znaju šta se dogodilo Badnjeg dana na Božić 1916. godine, kada je oko 6.500 crnogorskih vojnika pod vođstvom Serdara Janka Vukotića uspelo da zadrži više od 20.000 austro-ugarskih vojnik – ispričao je zamenik Vesić.

On je taj podvig uporedio sa Termopilskom bitkom i herojstvom Leonide i tri stotine Spartanaca.

– Tada je srpska vrhovna komanda poslala Serdar Janku telegram da ako Švabe zadrže 24 sata, srpstvo će biti spaseno, da parafraziram. Tako se i dogodilo. Da nije bilo Mojkovca ne bi bilo Krfa, ne bi bilo Soluna i možda bismo danas u Beogradu pričali nemački. Zato ćemo u Beogradu podići spomenik mojkovačkim junacima jer su oni to zaslužili – najavio je Goran Vesić, a prenosi nova.rs.

Kako su Vesićeve arhitekte “ugušile” zgradu železničke stanice na Savskom trgu (FOTO)

42 Shares
Share via
Copy link