Magazin

Vendi poklonila knjigu patrijarhu Porfiriju, budućim generacijama za analizu našeg ‘zlatnog doba’

vendi i porfirije
Printscreen Collage

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve i estradna pevačica, ali spisateljica Vesna Vukelić Vendi napravili su fotografiju koja je u vrlo kratkom roku postala viralna na društvenim mrežama.

Naime, patrijarh je služio liturgiju u hramu Arhangela Gavrila, otkrila je Vendi u svojoj objavi, a susret je ovekovečen fotografijom koja ostaje budućim generacijama kao prigodan dokaz za detaljnu analizu našeg „zlatnog doba“.

Vendi je uz fotografiju dodala i da je našem patrijarhu poklonila svoju novu knjigu u čijoj promociji je sada učestvovao i poglavar SPC.

„Njegova Svetost, patrijarh Porfirije, služio je danas liturgiju kod nas u hramu posvećenom Arhangelu  Gavrilu, koga danas proslavljamo. Patrijarhu Srpskom Porfiriju uručila sam moju knjigu ’Misterija crne žene’, koja je i pisana pod blagoslovom sveštenika“, napisala je Vesna Vukelić u opisu.

Iako sveštenik mora biti pristupačan za sve vernike koji imaju potrebu da porazgovaraju sa njim, uključujući tu i poglavara SPC-a, građanstvo sa druge strane ipak misli da „svako bira svoje društvo“.

Porfirije je nedavno venčao sina našeg poznatog umetnika Đorđa Balaševića, Aleksu i njegovu izabranicu, kao i ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića. Takođe, krstio je unuka direktora BIA Bratislava Gašića, a i njegov prethodnik patrijarh Irinej je takođe venčavao estradu, ali i delio ordenje tipovima poput Dragana J. Vučićevića.

Kako je krenulo, uskoro očekujemo da će sasvim normalna pojava biti ukoliko patrijarh Porfirije ili ‘sutra’ neki njegov naslednik na tom mestu uzme učešće u jednom od rijalitija na nacionalnim frekvencijama, gde bi zajedno sa Vesnom Vukelić Vendi, reinkarnacijom ili hologramom Ekrema Jevrića, te najverovatnije unesrećenim Lepim Mićom uveseljavao široke narodne mase.

Može biti da će se neki ‘preljepi’ rijaliti par venčavati blagoslovom patrijarha pred ružičastim objektivima kamera, te da bi na taj način bogougodni Željko Mitrović mogao pomeriti sve granice gledanosti od kada se ona meri na ovim prostorima.

Nedavno je patrijarh za Radio 202 sastavio plejlistu pesama uz koje je odrastao i stasavao, a pred njim je uskoro i važan trenutak potpisivanja Temeljnog ugovora sa državom Crnom Gorom oko budućeg statusa SPC-a u ovoj susednoj zemlji.

Sa druge strane, fotografija koju je objavila Vendi „razočarala“ je njene vrlo duhovite poštovaoce i poklonike koji su ironijom osuli paljbu ka njenom liku i delu. U tom rafalu ni patrijarh nije ostao pošteđen:

“Ekrem se u grobu prevrće.”

“Vendi, ti si boginja i svetica za ovu ološ pod mantijama; nije ti mesto pored ove bagre.”

Šalu na stranu, nakon što smo juče čitali da je sveštenstvo SPC-a zajedno sa Miloradom Dodikom prisustvovalo i osveštalo otvaranje nove benzinke pumpe “Speed” na Manjači, ova legendarna fotka patrijarha Porfirija i Vesne Vukelić Vendi stigla je u pravi čas za nastavak iščuđavanja internet zajednice.

Mnogi su mišljenja da su nakon patrijarha Pavla njegovi naslednici dobrano urušili ugled SPC-a, pre svega blaženopočivši Irinej, a da je njegovim stopama krenuo i aktuelni patrijarh Porfirije.

Šira javnost upoznala ga je pre nekoliko godina kada je zajedno sa, sada preminulim, akademikom Vladetom Jerotićem gostovao u emisiji “Agape” kod sjajnog novinara Aleksandra Gajšeka. Tada je sa Jerotićem, uz puno obostranog uvažavanja, govorio o različitim aspektima ljudske duše, njenoj suštini i osećanjima sa kojima se verujući i oni manje verujući suočavaju tokom ovozemaljskog života.

Danas, kao patrijarh, Porfirije je prilično zagazio u političku kaljugu, u kojoj održava vrlo prisne odnose sa moralno upitnim osobama. Ti osmesi i prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić, Miloradom Dodikom i drugim funkcionerima običnom svetu izazivaju gađenje.

Da li je patrijarh na tom terenu kako bi probao da spasi duše grešnicima ili je u međuvremenu od Jerotića krenuo nekim potpuno suprotnim pravcem nije sasvim jasno, ali sigurno je da njegova dela izazivaju prilično podeljena mišljenja među sledbenicima SPC-a koji drže do svog mišljenja i utiska, koji nekada odista može i prevariti.

Kako se vama čini dosadašnje službovanje Porfirija na mestu patrijarha Srpke pravoslavne crkve?

Lopovi iz crkve ukrali mošti svetitelja, krst mrtvog dečaka i patrijarha Pavla

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kad su Gospoda i spasa našeg, Isusa Hrista, pitali, kritikujući ga zašto dopušta prostitutkama da mu operu noge i da mu se približe, on je rekao da ne treba doktor zdravima, nego bolesnima. Toliko o tome. A kad je u pitanju njegovo sastajanje sa našim državnicima, autor teksta zaboravlja da jedna od crvenih zapovijesti obavezuje sveštenike da se mole za one koji su na vlasti.

772 Shares
772 Shares
Share via
Copy link