Magazin Srbija

Belivuk najavio da će razotkriti još ‘poslova’ sa državom

velja i mare slika
Printscreen

Da Veljko Belivuk i Marko Miljković, zajedno sa optuženim pripadnicima kriminalne grupe na čijem su čelu, godinama vršalju u srpskom podzemlju i obavljaju sumnjive poslove koje se mogu dovesti u vezu sa državnim vrhom, već godinama nije tajna.

Iako je hapšenje usledilo tek početkom februara prošle godine, pre nešto više od godinu dana, prisustvo Belivukove ekipe na ulici očigledno je duži vremenski period, te bi samo lakoverni mogli poverovati da nadležni organi nisu bili upoznati sa njenim radom.

Ipak, felerična optužnica se tiče krivičnih dela počinjenih u periodu od 2019. godine do hapšenja, a sudski proces, zbog bolesti sudija, nije ni na vidiku.

Belivuk, sa druge strane, na saslušanjima „kao na kašičicu“ otkriva detalje iz ranijeg perioda, zbog kog bi državni vrh mogao ozbiljno biti poljuljan.

Velja Nevolja rekao je na saslušanju da je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, poslao momke da ruše u Hercegovačkoj ulici po nalogu državnog vrha, najavljujući da će izneti još detalja o poslovanju sa državnom ako tužilaštvo nastavi da mu potura dokaze.

Kako ovo nije prvi put da Belivuk iznosi pojedinosti odnosa koji je imao sa državom, postavlja se pitanje šta je ono što bi na saslušanjima i u sudnici tek mogao da otkrije, a spisak takvih poslova, na koje javnost sumnja, već je dugačak.

Sa kojim događajima i aferama smo do sada povezivali Belivukov klan?

Fantomsko rušenje – Afera „Savamala“

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni posle šest godina nije zvanično rasvetljen, a više osoba, koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016. maskirane fantomaka, dok su građani Srbije glasali na parlamentarnim izborima iz kojih će Srpska napredna stranka (SNS) izaći kao pobednik, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje megalomanskog projekta „Beograd na vodi“, do danas nisu identifikovane.

– Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima – rekao je Belivuk na saslušanju i dodao:

– Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali.

Veselinović je, podsećanja radi, široj javnosti poznat kao biznismen koji se dovodio u vezu sa ubistvom političara Olivera Ivanovića. Sa druge strane, Stanković je ubijen 2016. nedaleko od Centralnog zatvora, a svojevremeno je bio najbliži saradnik Velje Nevolje i nakon njegove smrti, huligansko-kriminalna grupa koju je Belivuk predovido, izgrađena je na temeljima koje je Stanković postavio.

Ućutkivao navijače

Opšte je poznato da je Belivuk svoju kriminalnu karijeru počeo da gradi na stadionu, a o svom uticaju na navijačkoj tribini govorio je u tužilaštvu 5. jula, rekavši da je imao zadatak od državnog vrha da smiri tribinu da skandira protiv predsednika.

Takođe, tvrdio je da je njegov zadak bio da stopira podizanje uvredljivog transparenta protiv ćerke direktora fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdana Terzića što su navijači planirali da urade u toku utakmice.

– Rekao sam da ima četiri sata do početka utakmice, da je fizički nemoguće da obustavim, na šta mi je kao iz topa rečeno da mi Šef (kako su u grupi zvali Vučića prim. aut.) poručuje da on zna da ja to mogu, pitanje je samo da li hoću. U takvoj situaciji vam se ne ostavlja mnogo izbora. Nakon nekih dva sata, pred početak meča, došao je i naš advokat Dejan Lazarević sa istom molbom, ali je njega pozvao Zvezdan Terzić.

Mi smo to uradili. Posle dva dana smo se videli Marko Miljković, ja i Lazarević sa Terzićem gde nam se on bezuslovno zahvalio i pitao je koliko košta ta usluga. Rekli smo da je to urađeno kao usluga i da za prijatelje to ne može ništa da košta.

Pored toga, Belivuk je tada ispričao i da su omogućili to „nepevanje i neskandiranje njemu, njegovim članovima porodice, prijateljima, nedolaženje (huligana) na gej parade, pojavljivanje na (SNS) mitinzima kako bi se omasovio skup.“

Tada je objasnio da je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. On je kasnije oslobođen u ovom slučaju pod misterioznim okolnostima – pojedini dokazi su kompromitovani, a veštak je iznenada promenio iskaz.

„Gušio“ proteste

Još jedan u nizu poslova koje je Belivuk, prema sopstvenom priznanju, odrađivao za predsednika, jeste da shodno situaciji uguši i zakazane proteste taksista koji su se pobunili protiv konkurentske aplikacije za prevoz „CarGo“.

„On je zamolio da utičem na taksiste da se (protest) ne održi, zato što je ‘CarGo’ prijateljska firma. Ja sam pitao: ‘Kako mogu Ustaše, Hrvati u prevodu, da budu prijatelji?’, pošto je u novinama bilo da je to njihova firma. On je rekao da ne lupam gluposti kad ne znam, da je brat premijerke Ane Brnabić učestvovao u razvoju tog programa i da moramo Ani da pomognemo jer ona dosta čini za porodicu i za samu zemlju, što smo mi i učinili, štrajk nije ni održan.“

Belivukovi batinaši tukli demonstrante

Jula 2020. godine zabeleženi su masovni protesti građana, nakon što je predsednik ponovo najavio uvođenje policijskog časa. Ti skupovi ostaće upamćeni kao simbol policijske brutalnosti prema građanima, za koje niko nije kažnjen.

Osim policije, prema mišljenju mnogih učesnika, na građane su nasrtali i navodni policajci u civilu, koji zapravo to i nisu bili. Takođe, dovođeni su huligani, koji su namerno izazivali incidente i nemire, na štetu građana.

A, to nije bilo iznenađujuće, ako se uzme u obzir da se o njihovim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom nebrojano puta do tada javno govorilo.

Nekoliko pripadnika „Janjičara“, prvih dana protesta, snimljeno je na protestima, a na društvenim mrežama delile su se njihove fotografije, kao i to da su slično obučeni, zarad prepoznavanja. Ono što su tada zapazili reporteri našeg portala, koji su izveštavali sa protesta, jeste i to da se svake večeri primenjivao sličan recept za izazivanje policije i nemira.

Slična situacija mogla se videti i na inauguraciji 2017. godine, kada je obezbeđenje skupa, ako se tako može nazvati, grupo odvlačilo „nepodobne“ novinare i fotoreportere.

Direktne veze sa vrhom MUP-a i državnim funkcionerima

Najkontroverznija državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, osim po ugledu koji je sticala u policiji, bila je poznata i po vezama sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem.

Nekoliko godina kasnije, u optužnici podignutoj protiv Dijane Hrkalović, bivšeg načelnika PU Novi Sad Milorada Šušnjića i bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića Bagzija, navodi se da je Hrkalovićeva usporavala dostavljanje izveštaja Belivukovih telefona, uprkos urgencijama koje je slalo tužilaštvo.

hrkalovic-zatvor
FOTO: BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Na nedavnom saslušanju, koje je opet aktuelizovano temu sprege vlasti sa kriminalnim grupama, Miljković je istakao da je sarađivao sa Aleksandrom Papićem, vlasnikom jednog tabloida i SNS funkcionera.

Sa druge strane, bivšem načelniku Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću sudi se povodom optužbi da je urgirao, mimo procedura, da se Marku Miljkoviću odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil, a istog dana Miljkoviću je vozilo i vraćeno. Papić se zbog ovoga našao i na optuženičkoj klupi, a suđenje je u toku.

Takođe, bivši inspektor SBPOK Božidar Stolić optužen je da je odavao informacije Belivukovom klanu za novčani iznos od 500 evra. Stolić je, kako tvrdi tužilaštvo, kriminalcima odavao policijske informacije više od godinu dana: od kraja januara 2020. do jula 2021, a informacije iz policije stizale kriminalcima čak i četiri meseca nakon što su šefovi ove kriminalne grupe uhapšeni prošle godine.

Ipak, ti ljudi iz vrha su takođe radili po nečijim naredbama, a izgledi su da se upravo zbog toga suđenje odlaže – kako se ne bi otkrio prvobitni izvor odakle su naredbe stizale.

Suđenje ni na vidiku

Optužnica protiv ove grupe postala je pravosnažna još 9. novembra prošle godine, a u roku od mesec dana, tačnije do 9. decembra, bilo je neophodno da otpočne suđenje. Međutim, sudija Specijalnog suda Zorana Trajković je trenutno na bolovanju, a prema informacijama našeg portala, ono sasvim sigurno neće početi u skorijem roku.

Zbog takvih okolnosti, deo javnosti stiče utisak da se suđenje namerno odlaže, posebno imajući u vidu da nas u aprilu očekuju izbori. Osim toga, i Belivukova odbrana praktično jedva čeka da uđe u sudnicu, a na optužnicu nisu formalno odgovarali.

Izvor: Nova.rs

Suđenje Belivuku se odlaže do izbora jer bi mogao svašta da kaže o vezi vlasti i kriminala

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

185 Shares
185 Shares
Share via
Copy link