Magazin

Kriminalna grupa Velje Nevolje obezbeđivala Vučićevu inauguraciju, isplivali i rani radovi Dijane Hrkalović

Pripadnici grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i ubijenog Stankovića, koga zovu Sale Mutavi, bili su na inauguraciji sadašnjeg predsednika Srbije, 2017. godine, a nikada nismo dobili objašnjenje odakle takvi pripadnici takve grupe tu. Oni su po operativnim podacima označeni kao deo kavačkog klana, kaže Vuk Cvijić, novinar NIN-a koji decenijama istražuje dešavanja u srpskom podzemlju.

Govoreći o hapšenju 19 osoba koje su uterivale strah u kosti u FK Partizan a i mnogo širim krugovima, Cvijić kaže da je reč je o navijačkoj grupi koja je deo puno ozbiljnije i organizovanije kriminalne grupe.

– Za njih znamo već nekoliko godina, pa je ovo zakasnela reakcija. To je deo puno ozbiljnije organizovanije kriminalne grupe. Ako je trebalo 6-7 godina da se oni uhapse, koliko onda treba za čelnike te kriminalne oranizacije, što Belivuk svakako nije. Mi znamo za razne stvari koje su radili u Beogradu, slučaj “Komitet”, upadali su u još neke klubove, obeležavaju teritorije, i ta obeležja nisu samo navijačka, već i teritorije za prodaju droge. Dešavaju se takve stvari godinama. Mi nemamo odgovore šta će članovi te grupe na inauguraciji, slikani su članovi predsednikove porodice sa njima – kazao je Cvijić u gostovanju na Novoj.

Naveo je i da ova grupa kao da više nije bila pod kontrolom.

– Do nas su došle informacije da su pokušavali navodno da ucene neke biznismene bliske SNS-u, da su delili pravdu u Partizanu, da su ucenjivali navodno estradne ličnosti. Kao da je to zakasnela kontrola, da nema kontrole i da je zato ta reakcija, ali postoji i pritisak sa zapada da se Srbija obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom – kazao je Cvijić.

Borko-Aranitovic
Foto: E-stock.us / Aleksandar Bačlija

Prema istraživanju KRIK, jedan od redara Srpske napredne stranke koji je maltretirao i udaljavao građane i novinare sa protesta tokom polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića, je Borko Aranitović (na fotografiji u plavoj košulji, desno). Na dosad objavljenim fotografijama iz 2017. vidi se da je najmanje 9 nasilnika učestvovalo u incidentima.

Još neobičniji snimak pojavio se u javnost samo veče pre hapšenja Velje Nevolje i njegove grupe. Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović na snimku ponosno ističe “da ide sa ubedljivo najjačom ekipom Grobara”.

Pojedini tabloidi ovih dana pišu da je nakratko promenila ime u Nika Rina iz straha od osvete „škaljaraca“, kao i da se 45 dana krila u Tel Avivu, nakon likvidacije saradnika Luke Bojovića. U to vreme još je bila na visokim pozicijama u MUP-u.

Uprkos tome stiče se utisak po naslovnicama tabloida bliskih vlasti da je ona glavni krivac ne samo za nezakonito prisluškivanje predsednika Srbije i njegove porodice, već i u mnogim drugim aferama, Dijana Hrkalović zvanično nije predmet nijedne istrage, ni kao osumnjičena, ni kao svedok.

Ona se dovodi u vezu i sa crnogorskim kavačkim kriminalnim klanom, kao i ubistvima koji se pripisuju kavčanima u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Međutim, list Danas pisao je da je malo verovatno da Hrkalović predstavlja sam vrh te kriminalne piramide i navode da glavne nalogodavce treba tražiti na nekom drugom mestu.

„Ona je samo deo kriminalne strukture u MUP-u koja je iz BIA prebačena u MUP i to verovatno sa zadatkom obavljanja prljavih poslova za račun vrha države. Vrh kriminalne piramide je u vrhu države i SNS i da nije tako ne bi Dijana mogla da radi sve ono što joj se stavlja na teret”, rekao je za Danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji je i pokrenuo aferu „Jovanjica“ u javnosti.

Izgleda da ćemo ovih dana svedočiti i o drugim i dubljim vezama Velje Nevolje, njegovih “janičara” i kavačkog klana sa jedne strane i državnih funkcionera sa druge strane.

Detalji hapšenja Velje Nevolje: “A bio sam vam dobar kad sam zakopavao oružje u Jajincima!”

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Balkanski kasapin u društvu predsednika države, OVO TREBA PRIJAVITI INTRPOLU, jer u Srbiji nema dovoljno naroda za revoluciju koja bi pod ovim okolnostima svuda bila jedina opcija, pa zar već zaboravismo ANDREU I STANIKU !

6.9K Shares
6.9K Shares
Share via
Copy link