Magazin Srbija

Velja Nevolja: Od izbacivača, preko sina Danila, do državnog neprijatelja broj 1

Teške porodične prilike i odrastanje u problematičnoj sredini isterale su prerano Belivuka na ulicu i ubrzo povezale sa navijačkim grupama. Uz to, neizostavno je išao i kriminal, a Belivuk je važio za nekoga ko nije prezao ni od čega, ali opet, strpljivo išao stepenik po stepenik, poštujući zadatu hijerarhiju i pravila propisana od starijih saboraca.

Poznavaoci navijačkih grupa opisivali su njegov razvoj kao tipično “školski”, sve dok nije zavladao “Janjičarima”. Svojom snalažljivošću i visprenošću, ali i fizičkom snagom, brzo je zapao za oko mnogim “viđenijim” ljudima na tribini, a uporedo sa tim razvijao je i “karijeru” na splavovima.

Počeo je kao radnik obezbeđenja, ali mu nije trebalo mnogo da napreduje do šefa.

Belivuk je prvi put dospeo u žižu javnosti 2007., kada je kao šef obezbeđenja na splavu “Blejvoč” pretukao dvojicu maloletnika. Osuđen je prvostepeno tek 2015. godine za nanošenje teških telesnih povreda Bojanu M.i to na pet meseci i 15 dana zatvora. Pošto mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kaznu je do dana izricanja presude već bio odslužio.

Karijeru navijača počeo je u “kraju” na tribini FK Rada na Banjici, u “Junajted Forsima”, odakle je sa nekoliko bliskih “kolega” odlučio da pređe na južnu tribinu i tako postane “navijač” kluba iz Humske ulice.

Na 141. večitom derbiju, tokom rata suprostavljenih Partizanovih navijačkih grupa, Sale Mutavi i Belivuk sa ekipom su zauzeli južnu tribinu i osnovali novu navijačku podgrupu “Janjičari” koja postaje najjača navijačka grupa Partizana.

sale-vucko-velja

Rođenje nove grupe nije pak značilo i prestanak nemira na južnoj tribini, pa su tako pripadnici “Alkatraza” nastavili da se obračunavaju, ovaj put sa “Janjičarima”.

Upravo je u njihovim obračunima Belivuk pokazao sve svoje “kvalitete”, posebno kao akter demoliranja kafića “Holivud” na Karaburmi u vlasništu vođe “Alkatraza”, Aleksandra Vavića, u decembru 2013. godine.

Međutim, u oktobru 2016. godine, Sale Mutavi je ubijen nakon što je bio u teretani sa Belivukom, kada je u njega ispaljen rafal na ulici dok je sedeo u svom automobilu.

Sale-Mutavi
Aleksandar Stanković

Belivuk je krajem 2016. godine u intervjuu za “Njuzvik” rekao da zna šta se desilo sa Stankovićem:

“Nismo mi nevini, ne mogu da kažem… Da nas iz čista mira povlače po novinama. Ali nismo ni toliko loši. I Sale je imao vrline i mane. Da znamo šta se desilo sa Saletom, znamo, nismo budale. Mnogima smo stali na žulj, mnogima koji su neispravni, mnogi su se udružili protiv nas i desilo se to što se desilo. Ima stvari o kojima moram dobro da razmislim šta pričam. Ne zato što se nekoga bojim, nego zati što imam neke principe. Ali da je poznato zbog čega je ubijen, poznato je”, rekao je tada Belivuk.

Od tada, Belivuk preuzima vođstvo nad “Janjičarima”, koji kasnije postaju navijačka grupa “Principi” – dominantna grupacija na tribinama koja je dozvoljavala pristup ostalim frakcijama samo ukoliko u svom nazivu naglase da su to što jesu “iz principa”.

principi-jug
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Treba reći da se grupa okupljena oko Belivuka ustremila na svaku vrstu konkurencije, koristeći metode koje do tad nisu bile viđene među srpskim navijačkim grupama. Ona su uključivala otmice, ponižavanje, snimanje mobilnim i kačenje na internet, navodno upadanje u stanove i čekanje ispred kuća…

Kada su uznapredovali na tribini, ali i splavovima, zapali su za oko i drugim strukturama, kako kriminalnim, tako i državnim, sa kojima su ostvarili blizak kontakt.

Sukobe na južnoj tribini i ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona, Stanković i Belivuk su iskoristili kako bi zagospodarili južnom tribinom, ali su poznanstvo sa Dijanom Hrkalović i Nenadom Vučkovićem Vučkom potaknuli proširenje njihovih “poslova” i strahom i trepetom na ulicama.

Ubistvom Stankovića, Belivuk će postati strah i trepet na južnoj tribini, u Beogradu, ali i celoj Srbiji, a “dugove” koje je od 2014. godine nagomilavao, državi je znao itekako da vrati.

Vojni sindikat Srbije optužio je februara 2017. godine nekoliko vojnih lica da su zloupotrebili službeni položaj, zbog toga što su 2015. i 2016. godine omogućili kriminalcima da vežbaju na poligonu.

“Sumnjiče se da su u periodu od februara do juna 2016. godine, licima iz kriminogene sredine, javnosti poznatim kao Sale Mutavi i Velja Nevolja, kao i drugim licima koji nisu pripadnici VS, omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanja iz vatrenog oružja”, naveli su u saopštenju Vojnog sindikata.

Pripadnici grupe Veljka Belivuka i ubijenog Stankovića, (Sale Mutavi) bili su na inauguraciji sadašnjeg predsednika Srbije, 2017. godine, a nikada nismo dobili objašnjenje odakle takvi pripadnici takve grupe tu.

inauguracija-vucica
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Oni su po operativnim podacima označeni kao deo kavačkog klana, kaže Vuk Cvijić, novinar NIN-a koji decenijama istražuje dešavanja u srpskom podzemlju.

Govoreći o hapšenju 19 osoba koje su uterivale strah u kosti u FK Partizan a i mnogo širim krugovima, Cvijić kaže da je reč je o navijačkoj grupi koja je deo puno ozbiljnije i organizovanije kriminalne grupe.

– Za njih znamo već nekoliko godina, pa je ovo zakasnela reakcija. To je deo puno ozbiljnije organizovanije kriminalne grupe. Ako je trebalo 6-7 godina da se oni uhapse, koliko onda treba za čelnike te kriminalne oranizacije, što Belivuk svakako nije.

Mi znamo za razne stvari koje su radili u Beogradu, slučaj “Komitet”, upadali su u još neke klubove, obeležavaju teritorije, i ta obeležja nisu samo navijačka, već i teritorije za prodaju droge.
Dešavaju se takve stvari godinama. Mi nemamo odgovore šta će članovi te grupe na inauguraciji, slikani su članovi predsednikove porodice sa njima – kazao je Cvijić.

Novinare nezavisnih medija koji su se okupili ispred Skuštine zajedno sa grupom građana koji su iskazivali nezadovoljstvo izborom novog predsednika, napala je grupa muškaraca, za koje je odmah bilo jasno da su pripadnici hulagansko-navjačke grupe.

Maltretirani među kojima je bilo i povređenih, podneli su krivične prijave, sa sve dokazima u vidu fotografija i snimaka na kojima su bili zabelećeni nasilnici. Svesni da je prisustvo nasilnika bilo unapred organizovano, spekulacije da se radi o paravojnoj j mafijaškoj jedinici SNS bile su sve glasnije.

Do preokreta dolazi kada je KRIK otkrio da je jedan od prisutnih nasilnika bio i Borko Aranitović, deo ekipe Velje Nevolje, odnosno ranije Aleksandra Stankovića.

“I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši”, rekao je Vučić, da bi na kraju tužilaštvo odbacilo prijavu koju su građani i novinari podneli.

Sa druge strane, pored veza u policiji i druženju sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, ali i njegovom partnerkom, tada državnom sekretarkom u MUP-u Dijanom Hrkalović, ekipa okupljena oko Belivuka pojavljuje se i na fotografijama sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije.

Prva od fotografija našla se na društvenim mrežama, nakon meča između Srbije i Kostarike na Svetskom prvenstvu u Rusiji, juna 2018. godine, a na fotografiji se vidi Danilo Vučić zajedno sa Aleksandrom Vidojevićem, članom skupštine FK Partizana i jednim od najbližih saradnika Veljka Belivuka.

Vidojević je inače nakon što je Belivuk pritvoren, preuzeo “šipku” na južnoj tribini, i ispostaviće se privremeno postao vođa navijanja. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja.

Pored njega, na fotografiji se nalazio i Boris Karapandžić, osuđivan zbog trgovine drogom, držanja oružja, kao i demoliranje kafića u vlasništvu bivšeg vođe “Alkatraza” Aleksandra Vavića, kada je i uhapšen zajedno sa Belivukom.

Na fotografiji je i takođe uhapšeni Nemanja Srećković, koji se takođe sumnjičio za demoliranje Vavićevog kafića. U društvu Danila Vučića, ekipa Veljka Belivuka pojaviće se još dva puta, u januaru 2020. godine, kada se pojavljuje fotografija na kojoj se vidi da sedi u društvu sa još 12 osoba, među kojima je i Aleksandar Vidojević i Nemanja Srećković, i juna 2020. godine, kada je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović uslikala mlađanog Vučića u društvu sa Vidojevićem, nakon čega su joj oteli telefon.

Fotografisanje Danila Vučića sa osvedočenim kriminalcima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentario je kao – kampanju protiv njega i napad na porodicu.

“Niti mogu da plačem, niti mogu da kukam, jer ovde se ne radi o meni, ovde se radi o uništavanju života jednom dečaku. Čak i za te momke koje govore, reč je o navijačima, nekim od navijača. Nikakvi članovi kavačkog klana nisu. Sve su izmišljali”, izjavio je tada Vučić.

Vučić-Danilo-i-Vidojević-Aleksandar-KRIK
Foto: KRIK

Imena “dečaka” sa kojima je uslikan predsednikov sin, pojavila su se i na optužnici zbog demoliranja noćnog kluba Komitet u Beton Hali u centru Beograda.

Koliko je ekipa okupljena oko Veljka Belivuka bila moćna početkom 2020. godine, pokazuju video snimci koji su se pojavili januara prošle godine, a na kome vođa “Partizanovaca” Rade Petrović koji izjavljuje da je zajedno sa Milošem Radisavljevićem Kimijem izdao Partizan, ali i snimak na kome se vidi Belivuk kako govori, i pozdravlja Kimija rečima da je on “sledeći” i kako treba da se spremi za njihov dolazak.

Dva meseca ranije, ubijen je vođa “Alkatraza” Ljubomir Kića Marković (37), jedan od osuđenih u slučaju “Taton”, a tada se spekulisalo da je ušao u sukob sa Belivukom, nezadovoljan stanjem na južnoj tribini.

Iako je Dijana Hrkalović koja je imala imala kontakte sa ekipom okupljenom oko Belivuka, krajem maja 2019. godine otišla iz MUP-a, nadolazeći događaji pokazaće da se u državnim strukturama nalazilo još ljudi, koji su kriminalnom klanu mogli da pripomognu.

U januaru 2020. godine, dvojica iz kriminalne grupe Veljka Belivuka nalaze se u Banjaluci, gde je bila proslava Dana Republike Srpske.

Dan kasnije, u javnosti se pojavila fotografija “druženja” Danila Vučića, sa Aleksandrom Vidojevićem i Nemanjom Srećkovićem, najbližim saradnicima Veljka Belivuka.

Razračunavanje između “navijača” nastaviće se i u 2020. godini, ali puno jačim intenzitetom.

Na Novom Beogradu, 25. januara nepoznati napadači pucaju na Nenada Alajbegovića, zvanog Alajbeg, bivšeg vođu navijačke grupe “Zabranjeni”.

On uspeva, iako teško ranjen, da preživi napad, a zanimljivo je to što su mediji preneli da ga je Aleksandar Halabrin (26) te večeri prevezao do Urgentnog centra.

Zanimljivo, jer će telo Halabrina, koji nestaje 20. marta 2020. godine na Banjici, biti pronađeno 16. maja zakopano kod Sopota sa prostrelnom ranom na glavi.

aleksandar-halabrin
Aleksandar Halabrin

Čak 12 muškaraca nestalo je bez traga samo u toku prošle godine u Beogradu i sumnja se da iza svih stoji upravo Belivukova grupa, kojom je upravljao sa najboljim prijateljem Markom Miljkovićem Maretom.

Velja je poslednjih meseci, otkako je u medijima počelo da se pominje da on i njegova grupa stoje iza brojnih nestanaka u Beogradu, svoje utočište iz Beograda prebacio u Pančevo. Bazu je, takođe, imao i u Ritopeku. U kući u ovom vikend naselju, prema nezvaničnim informacijama obavljana su mučenja i batinanja žrtvi ove grupe.

Velja-Nevolja-Ritopek-foto-Nemanja-Jovanovic
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mnogi su upravo o ovoj kući pričali kao o “Veljinom zatvoru” u koji je smeštao one koji mu se zamere…

Velja se u Pančevu osećao toliko slobodno da je mesecima reketirao i maltretirao koga kod je poželeo. Otimao je kola, stanove i lokale – sve što bi mu privuklo pažnju reketiranjem ili nasiljem je preuzimao. Policiji ga niko, iz straha, nije prijavljivao.

Kako su ispričali stanovnici ovog grada, prestali su da ulaze lokale u kojima bi videli da on sedi… Belivuku ni to nije dosta, pa je pre nekoliko meseci postao i jedan od čelnika lokalnog FK Dinamo. Kako se priča, i to je uradio nasilnim putem.

fk-dinamo
Foto: Z. Jovanović

Koliko nije prezao ni od čega pokazuje i njegovo ponašanje nedeljama pre nego što je uhapšen. Belivuk je sredinom prošlog meseca sa Miljkovićem avionom otišao u Crnu Goru na tajni sastanak sa vođama “kavačkog klana” sa kojima inače usko sarađuje.

Da je Belivuk u Crnoj Gori javnosti verovatno ne bi bilo poznato da crnogorska policija nije privela Belivuka, Miljkovića i drugog čoveka “kavačkog klana” Radoja Zvicera, na informativni razgovor.

Oni su saslušani, a potom pušteni da idu svojim putem u Zvicerovim blindiranim kolima i u pratnji ozbiljnog obezbeđenja. Međutim, da je ugrožen Velja Nevolja je shvatio kada je krenuo ka aerodromu u Tivtu kako bi se vratio u Beograd i tada je crnogorska policija sprečila njegovu likvidaciju koju je naručio vrh suparničkog, “škaljarskog klana”.

Belivuk se vratio u Srbiju, priveden je već na samom aerodromu i nakon saslušanja pušten… Par dana kasnije uhapšen je u velikoj policijskoj akciji.

Nakon hapšenja čak nekoliko pripadnika Belivukove kriminalne grupe ponudilo je tužilaštvu svoju saradnju u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Upravo svedočenja članova svirepe grupe mogu da budu najkorisnija u istrazi, prikupljanju dokaza, ali i sam dokaz jezivih krivičnih dela ove grupe.

Očekuje se da uskoro bude doneta odluka ko od njih može dobiti status svedoka saradnika i da im upravo on otkrije iza kojih sve otmica, mučenja i ubistava stoji Belivuk i njegovi saradnici, kao i šta su uradili sa telima svojih žrtava.

Klupko se odmotava…

Podsetimo, 29. januara je uhapšen Velja Nevolja, omiljeni huligan familije Vučić, a pušten je na slobodu nakon saslušanja

Nakon 7 dana ponovo su Uhapsili Velju Nevolju i još 16 članova organizovane kriminalne grupe

Detalji hapšenja Velje Nevolje: “A bio sam vam dobar kad sam zakopavao oružje u Jajincima!”

Objavljeno da su reketirali Baku Praseta, i Rastu

Kriminalna grupa Velje Nevolje obezbeđivala Vučićevu inauguraciju, isplivali i rani radovi Dijane Hrkalović

Uspon i pad Velje Nevolje: Tatin sin i “nestašni” dečaci

Veze sa državom: Velja Nevolja sa pripadnikom Žandarmerije, a Danilo Vučić sa Acom Rošavim

Velja Nevolja imao tajne štekove, kuće i baze za mučenje, ubistva i druga teška krivična dela na više mesta u Srbiji

 

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

723 Shares
723 Shares
Share via
Copy link