Magazin

Miljković ga nije „ispoštovao“, Velji pozlilo: Šta se dešavalo na suđenju Belivukovom klanu?

belivuk-miljkovic
Belivuk i Miljković/Printscreen

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je iz četvrtog pokušaja počelo pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, a na samom početku ročište je razdvojeno u odnosu na Miljkovića, a Belivuku je u jednom trenutku pozlilo, te je morao da bude vraćen pritvor, piše Telegraf.rs.

– Belivuk i Marko su imali jedan dogovor, a Miljković to nije ispoštovao. Veljko je hteo da se održi ročište, a Marko nije to želeo… Njih dvojica trenutno nisu, da tako kažem, u „dobrim odnosima“. Kada je Belivuk to video, njemu je pozlilo. Strahuje da ga Miljković ne izda – rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Na samom početku je, podsetimo, ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa predmetom i u odnosu na Belivuka, koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, u skladu za zakonom.

Branilac optuženih, advokat Miljana Perendija, prenela je novinarima ispred Specijalnog suda da je Belivuku skočio pritisak i da mu je prepisana terapija.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu počelo je čitanje optužnice od više stotina strana, koje će se nastaviti i u sredu 15. juna.

Prvo pripremno ročište je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac u ovom postupku, ali je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića.

Prethodno primpremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Potvrđena druga optužnica protiv Veljka Belivuka i njegovog klana: Terete se za još dva ubistva

Posebno odeljenje za organizovani kriminal, na sednici veća održanoj 2. juna 2022. godine donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta 13.4.2022.godine protiv okrivljenog Veljka Belivuka i drugih, zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Njima se na teret stavlja i ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 3 (tri) dana od dana prijema rešenja.

Osim njih dvojice, Belivuku i njegovoj grupi se na teret stavljaju ubistva Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Puke, Zorana Radojevića i Milana Ljepoje.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je, povodom suđenja Veljku Belivuku i ostalim okrivljenim članovima njegove kriminalne grupe, da „zna da je broj ubistava (koja su počinili) daleko veći“ od broja koji im se trenutno stavlja na teret.

Vulin je za televiziju „Pink“ izjavio da će se optužnica protiv Belivuka i ostalih okrivljenih „proširivati tokom suđenja“.

– Dužni smo porodicama i dužni smo stradalima- rekao je Vulin i dodao da je „ne samo srpska policija, nego su i evropske policije bile šokirane brutalnošću“ te kriminalne grupe.

Vulin je naveo da je kriminalna grupa Veljka Belivuka „odgovorna za četiri ubistva u Grčkoj, dva lica u Atini i dva lica na Krfu u istom trenutku“, kao i da se za sada pregovara da li će se tim ubistvima baviti srpska ili grčka policija.

Prema našim informacijama, srpski i grčki istražitelji koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegove „desne ruke“ Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji dovode Veljka Belivuka, odnosno „kavački“ klan za koji je on radio, u vezu sa ovom dvostrukom likvidacijom.

Specijalnom sudu u Beogradu za danas je zakazano pripremno ročište na suđenju Belivuku i njegovoj grupi, koje je do sada više puta odlagano.

Prema našim informacijama, srpski i grčki istražitelji koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegove „desne ruke“ Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji dovode Veljka Belivuka, odnosno „kavački“ klan za koji je on radio, u vezu sa ovom dvostrukom likvidacijom.

Dok se ne okrvimo nema tu poverenja“ Svedok saradnik otkrio kako se ulazilo u klan Velje Nevolje

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link