Uncategorized

Veliko kolo prikuplja materijal za Ginisov rekord

Pre nešto više od mesec dana, 4. oktobra na ulicama Novog Sada, igralo se kolo za Ginisa. Oko 12.000 ljudi iz 11 zemalja, okupljenih u 290 kulturno-umetničkih društava, odigralo je tri kola u neprekidnom ljudskom lancu od šest kliometara. Da bi kolo i zvanično ušlo u najpoznatiju knjigu rekorda, potrebno je da prođe komplikovanu procedure, i da sudije u Londonu provere sve dokaze. Zapitali smo se, šta se trenutno dešava?

Kontaktirali smo Ginisovce iz Velike Britanije i Jamie Clarke iz odeljenja za odnose s javnošću Ginisove knjige rekorda nam je rekao da još uvek čekaju dokazni material.

– Za sada nismo dobili sve što nam je potrebno da bismo mogli da procenimo da li je kolo odigrano u Novom Sadu zaista najveće na svetu. Čim budemo imali sve podatke, zvanično ćemo obavestiti organizatore – rekao je Jamie Clarke iz Ginisovog predstavništva za štampu u Londonu.

Isto nam je potvrdio i Milan Veselinović, organizator kola za Ginisa. On kaže da se nada da će material biti spreman u naredne 2 nedelje.

– Imamo težak zadatak da sklopimo mozaik. Radi se o desetinama hiljada fotografija koje treba da sklopimo, poput puzzla. Redakcija Ginisove knjige rekorda zahteva da se vide lica učesnika kao i okolne zgrade – kaže Veselinović.

Kolo-za-Ginisa-6-igraci
Foto: Vera Čepić

Ginisovci su strogi. Analizira se svaki detalj. Kako bi se zadovoljili kriterijumi Ginisove komisije, svaki igrač na sebi je imao bar kod, a na 27 mesta postavljeni su čitači kodova. Kolo je snimano iz vazduha, dronom i iz helikoptera, a u samoj organizaciji je učestvovalo mnogo ljudi, od članova kulturno – umetničkih društava, do volontera, policije, i građana.

Pogledajte kako je izgledalo kolo za Ginisa

Milan Veselinović koji je i predsednik udruženja Veliko kolo kaže za naš portal da se i dalje čekaju snimci 2 drona, i apeluje na roditelje i posmatrače da šalju svoje fotografije.

– Svaki deo nam je bitan, i sigurno će biti od velike pomoći. Materijali se mogu slati na mail velikokolo@gmail.com – poziva on.

veliko-kolo-ginisov-rekord
Foto: privatna arhiva

Ulazak u najpoznatiju knjigu svetskih rekorda ne donosi nikakve novčane nagrade. Ako želite da se prijavite i oborite neki rekord, moraćete da platite samu prijavu, a ako želite nešto brži proces, možete da platite i izlazak sudija na teren. Ovo košta oko 10.000 evra, a sama procedura zna biti komplikovana, pa mnogi rekordi ostanu neprijavljeni. Druga opcija je da sami pribavite dokaze i pošaljete ih u London, a zatim sačekate zvaničnu odluku i potvrdu.

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

57 Shares
Share via
Copy link