Kolo-za-Ginisa-3-deca
Foto: Vera Čepić

Pre nešto više od mesec dana, 4. oktobra na ulicama Novog Sada, igralo se kolo za Ginisa. Oko 12.000 ljudi iz 11 zemalja, okupljenih u 290 kulturno-umetničkih društava, odigralo je tri kola u neprekidnom ljudskom lancu od šest kliometara. Da bi kolo i zvanično ušlo u najpoznatiju knjigu rekorda, potrebno je da prođe komplikovanu procedure, i da sudije u Londonu provere sve dokaze. Zapitali smo se, šta se trenutno dešava?

Kontaktirali smo Ginisovce iz Velike Britanije i Jamie Clarke iz odeljenja za odnose s javnošću Ginisove knjige rekorda nam je rekao da još uvek čekaju dokazni material.

– Za sada nismo dobili sve što nam je potrebno da bismo mogli da procenimo da li je kolo odigrano u Novom Sadu zaista najveće na svetu. Čim budemo imali sve podatke, zvanično ćemo obavestiti organizatore – rekao je Jamie Clarke iz Ginisovog predstavništva za štampu u Londonu.

Isto nam je potvrdio i Milan Veselinović, organizator kola za Ginisa. On kaže da se nada da će material biti spreman u naredne 2 nedelje.

– Imamo težak zadatak da sklopimo mozaik. Radi se o desetinama hiljada fotografija koje treba da sklopimo, poput puzzla. Redakcija Ginisove knjige rekorda zahteva da se vide lica učesnika kao i okolne zgrade – kaže Veselinović.

Kolo-za-Ginisa-6-igraci
Foto: Vera Čepić

Ginisovci su strogi. Analizira se svaki detalj. Kako bi se zadovoljili kriterijumi Ginisove komisije, svaki igrač na sebi je imao bar kod, a na 27 mesta postavljeni su čitači kodova. Kolo je snimano iz vazduha, dronom i iz helikoptera, a u samoj organizaciji je učestvovalo mnogo ljudi, od članova kulturno – umetničkih društava, do volontera, policije, i građana.

Pogledajte kako je izgledalo kolo za Ginisa

Milan Veselinović koji je i predsednik udruženja Veliko kolo kaže za naš portal da se i dalje čekaju snimci 2 drona, i apeluje na roditelje i posmatrače da šalju svoje fotografije.

– Svaki deo nam je bitan, i sigurno će biti od velike pomoći. Materijali se mogu slati na mail [email protected] – poziva on.

veliko-kolo-ginisov-rekord
Foto: privatna arhiva

Ulazak u najpoznatiju knjigu svetskih rekorda ne donosi nikakve novčane nagrade. Ako želite da se prijavite i oborite neki rekord, moraćete da platite samu prijavu, a ako želite nešto brži proces, možete da platite i izlazak sudija na teren. Ovo košta oko 10.000 evra, a sama procedura zna biti komplikovana, pa mnogi rekordi ostanu neprijavljeni. Druga opcija je da sami pribavite dokaze i pošaljete ih u London, a zatim sačekate zvaničnu odluku i potvrdu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here