Magazin Srbija

Bahatost i bezobrazluk ubijaju sve pred sobom, a Veliki bački kanal je zbog toga pocrveneo

Veliki bački kanal je, u svom toku kroz Srbobran, pre tri dana bio jarko crvene boje i prepun insekticida, ali nadležne inspekcije nisu uspele da na vreme stignu na teren kako bi uzorkovali vodu i pronašli odgovorne za ovu ekološku katastrofu.

Jarko crvena boja Velikog bačkog kanala zabrinula je lokalne aktiviste koji tvrde da je Doradni centar firme Best Seed Producer mimo bilo kakvih ekoloških standarda pre nekoliko dana ispustio zagađenu vodu iz prerade u vodotok kanala.

Umesto tehničke vode koja se, u redovnim okolnostima, ispušta u vodotok u skladu s zakonom, ispuštena je voda puna insekticida karakteristične crvene boje, kaže za 021.rs predsednik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.

veliki-backi-kanal-1
Foto: 021.rs/Ekološki pokret Srbobran

On je, odmah po uočenom incidentu, 21. decembra fotografisao prizor i krenuo u alarmiranje nadležnih, ali je krajnja reakcija inspekcija bila kasna – pravi stepen zagađenja nije moguće ustanoviti jer je od trenutka ispuštanja otrova do uzorkovanja inspekcije prošao ceo dan, što je bilo dovoljno da se crvenilo vode “ispere”.

Kurjački kaže da je prvo alarmirao lokalnu inspektorku zaštite životne sredine koja je bila i najbliža incidentu, ali ne i nadležna da reaguje. Kad se oglasila nenadležnom, Kurjački je celu situaciju predočio predsedniku opštine, koji je odmah poslao inspektorku na teren i u firmu BSP po izjave i fotografije.

“Tek nakon 24 sata su došle vodoprivredna i inspekcija zaštite životne sredine, kako bi uzorkovale vodu. Do tada je u kanal puštena ogromna količina čiste vode i najveći deo zagađene, crvene vode je otekao. Ispostavilo se kao da se ništa nije desilo, kao da smo mi u fotošopu napravili jarko crvenu vodu! Ali zagađenje je nemoguće opovrgnuti jer fotografije ima lokalna inspektorka”, navodi Kurjački.

Srbobranski aktivisti dobili su podršku kolega iz Vrbasa, koji su od inspekcija tražili informaciju o nadzoru nad firmom Best Seed Producer, piše 021.rs.

“Ukratko, služba za zaštitu voda Voda Vojvodine izašla je na lice mesta 22. decembra, sinhronizovala se sa nadležnom inspekcijom, fotografisala je lice mesta i angažovala ovlašćenu laboratoriju – PMF Novi Sad, koja je u prisustvu Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine izvršila uzorkovanje otpadne vode, a inspektor je preduzeo mere iz svoje nadležnosti prema osumnjičenom zagađivaču – Doradni centar BSP (Best Seed Producer) iz Srbobrana, naloživši mu zakonske mere postupanja”, navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

Problem u ovakvim ekološkim incidentima je, slažu se aktivisti, nemoć lokalnih inspekcija da deluju i da se zagađenje odmah evidentira, ispita i zagađivač kazni. Čekajući da stignu nadležni pokrajinski inspektori gubi se dragoceno vreme, a zagađivači se izvlače.

“Ovaj sistem inspekcija je nakaradno postavljen – prvo što ih je malo, a drugo što nemaju lokalnu nadležnost da obavljaju posao u realnom vremenu, rukovode opremom, da dobiju barem poverene poslove. Da mogu odmah da uzorkuju vodu, sačine zapisnik i proslede nadležnoj inspekciji više instance, bila bi skroz druga situacija”, smatra Kurjački.

U Ekološkom pokretu Vrbas objašnjavaju da je situacija još komplikovanija. Naime, pokrajinska inspekcija može da uđe kod zagađivača i izrekne određene mere, ali ne može da uzorkuje vodu na licu mesta kad se incidenti dogode. To mogu staraoci vodotokova, a to su u ovom slučaju “Vode Vojvodine” koje, s druge strane, ne mogu da nalože kaznene mere.

“Dakle, da bi se koliko-toliko efikasno postupilo prema zagađivaču (‘dok je vruće’), moraju se u kratkom roku sinhronizovati više državnih službi, a pri tome da se očekuje kao proizvod njihove saradnje dovoljno kvalitetan materijal, izveštaji koji bi se iskoristili u eventualnom dokaznom postupku sa dobrom šansom za primerenu presudu. Kako to izgleda u praksi? Poznajući situaciju koja nam se redovno predočava od nadležnih inspekcijskih organa, po kojoj nemaju dovoljno inspektora, hronični nedostatak novca za kontinuirani terenski rad, a tome dodajemo i nedovoljno stimulisane inspektore, gubitak inspekcijskih nadležnosti lokala, pritisak izvršne vlasti na inspektore, neuključivanje aktivnih građana i ekoloških organizacija u monitoring, zaključujemo da ne postoje preduslovi i realna očekivanja za uspešnu borbu organa nadzora i kontrole protiv zagađivanja vodotokova u Vojvodini”, navodi predsednik Ekološkog pokreta Vrbas Ratko Đurđevac.

Ovako je kanal izgledao dan nakon zagađenja, kad su inspekcije stigle.

veliki-backi-kanal-2
Foto: 021.rs/Ekološki pokret Srbobran

Brže, jače, bolje posečen stogodišnji drvored bođoša u Odžacima

95 Shares
Share via
Copy link