peta-cetvrtina
Restorani Novi Sad

Veče pete četvrtine za prave gurmane

Jela od iznutrica pripremana na moderan način su već uveliko postala pravi hit u svetu. Prateći svetske tokove, a ujedno i svoju ljubav ka hrani, naš sugrađanin Toni Marinković je odlučio napraviti večeru sa posebnim menijem, na kojem će uživati svi ljubitelji dobrog obroka.

Event na koji smo bili pozvani, održao se u saradnji sa Toster barom i Salašom 137. Probali smo ukusna jela, razgovarali sa Tonijem i kuvarom Dušanom i uživali u neobičnom meniju, pripremanom samo za najhrabrije.

Kako se rodila ideja za jedan ovakav događaje?

– Ideja se rodila jer sam ja zaluđenik za klopu i gastro momente – kaže naš sagovornik Toni. – Volim da putujem, jedem i uživam u novim ukusima. Pre petnaestak dana se u Zagrebu održao događaj pod nazivom „Festival izutrica“, gde sam otišao sa par svojih prijatelja. Celi događaj je bio veoma ozbiljno organizovan, velika gastro elita, renomirani hrvatski kuvari, prezentacija zanatskog piva. Reč po reč i došli smo na ideju da bi i mi mogli napraviti sličan koncept kod nas u saradnji sa Toster barom i Salašom 137. Imali smo malo vremena za organizaciju i promociju ali na kraju je sve odlično ispalo.

Šta je cilj ovakve večere?

– Cilj je približiti širokim narodnim masama kvalitetan proizvod na pravi način. Ova vrsta kuhinje je uveliko aktuelna u stranim zemljama. Pravi gurmani mogu da prepoznaju i uživaju u specijalitetima koji nisu previše eksponirani ali to ne znači da nisu ukusni – objašnjava Toni.

specijalitet-vojvodina

Događaj Peta četvrtina na Salašu 137 je vođen pod kulinarskom palicom iskusnog kuvara Dušana Žarkova. Ovaj mladi momak je studije kulinarstva završio u Lionu u Francuskoj. Do uspešnog i renomiranog imena došao je dugim radom.

Odakle su se rađale ideje za spoj tradicionalnih jela sa modernim garnirungom?

– Večerašnji meni je bio raznolik. Tu se se pronašli juneći obrazi sa domaćim njokama, guščija džigerica i žele od šumskog voća, krvavica na pireu od jabuke i vanile. Sve radim po osećaju. Klasično jelo pravim po starim francuskim receptima, a garnirung dodajem po sopstvenom ukusu – kaže Dušan.

Da li je za ovakvu večeru neophodan veliki broj ljudi u kuhinji?

– Za ovaj događaj nas je u kuhinji aktivno bilo četvoro, mada se tu nalazilo dosta ljudi koji su pomagali. Večeras mi je pomagao moj kolega i odličan kuvar Marko Aćimović, dok ću sledeći put ja biti zadužen njemu za ispomoć. Svi se lepo slažemo i kuvari i saradnici zbog toga je posao lakši – priča Dušan.

Da li bi mogao da uporediš našu kuhinju sa kuhinjom stranih zemalja gde si radio?

– Najveća zamerka mi je na dobavljače i kvalitet namirnica kod nas u odnosu na inostranstvo. Ljudi se uglavnom pri lošem obroku žale na kuvara, dok udela u tome imaju svi. Neophodno je da sve dobro funkcioniše kako bi do gostiju stigla kvalitetna i ukusna hrana – objašnjava Dušan.

ketering-zalogajcic

Koliko često će se organizovati ovakvi događaji?

– Nezvanično je u planu da se ova tradicija nastavi. Akcenat nije na zaradi, nego samo na ljubavi prema hrani i što većem odzivu gurmana i ljubitelja ukusnih jela – informiše nas Toni.

Na Salašu 137 smo razgovarali i sa vlasnikom Aleksandrom Samardžijom Splićom koji je takođe imao veliki udeo u celoj organizaciji i ideji ovog  tipa večere.

Šta se novo sprema na Salašu 137 u narednom periodu?

–  Kod nas se uvek nešto dešava i uvek je vezano za ukusnu hranu i dobro druženje – kaže Aleksandar. – Sledeći event na koji vas pozivamo jeste Vojvođanski gastronomski spektakl, koji će se održati 23.02.2019. godine na Salašu 137.

Tradicionalni vojvođanski svinjokolj počinje u 10 časova. Ovde ćete imati prilike da se oprobate u otvorenim radionicama gde će se praviti domaći čvarci, kobasice, hurka i salčići. Za one malo kreativnije obezbedili smo i radionice izrade sapuna ili liciderskih srca. Svi gosti će moći da uživaju u koncertu grupe Ljubav, vera, nada kao i u koncertu iznenađenja.

Za taj dan planiramo pored dobre hrane i opuštanje u kvalitetnoj domaćoj rakiji. Rajal destilerija je omuogućila degustaciju rakije Rtanjske duše, Frajle i Tri anđela. Na kraju ne smemo izostaviti i veliki broj učesnika koji će predstaviti svoje tradicionalne proizvode: slatko, pekmez, ajvar i razne poslastice – obaveštava nas Aleksandar.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Luftika Promo

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share