Magazin Preporučujemo

Od A do Š: Vantelesna oplodnja o trošku države u Srbiji 2017.

Vantelesna oplodnja o trošku države će biti moguća i u 2017. godini. Postupak u privatnim klinikama je sličan kao i procedura kod državnog lekara. Ministarstvo zdravlja trebalo bi 31. januara da objavi spisak privatnih klinika koje će biti ovlašćene za ovu proceduru piše Blic.

Uslovi

vantelesna-oplodnja-postupak-uslovi
Jednostavnija procedura za vantelesnu oplodnju

Kako bi parovi o trošku Fonda ušli u proceduru, moraju da prođu određenu proceduru. Pre toga je važno da kandidati za besplatnu VTO ispunjavaju osnovne uslove: da žena nije starija od 40 godina, da je neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da ima očuvanu funkciju jajnika, da nije rađala ili da nema živu decu. Nužno je da supružnici nisu previše gojazni (BMI manji od 30), a potrebno je i da muškarac proizvodi žive i morfološki ispravne spermatozoide, bez obzira na to u kom broju.

Vantelesna oplodnja – procedura u Srbiji

vantelesna-oplodnja-o-trosku-drzave

1. Prvi korak je da se pacijentkinja javi svom ginekologu u regionalnom domu zdravlja, gdejoj se daju detaljna uputstva za pripremu samog postupka.

2. Nakon toga odlazi na prvostepenu komisiju u regionalnoj filijali RFZO.

3. Kada prođe ovu prvostepenu komisiju gde se izjasnila gde želi da obavi vantelesnu oplodnju (VTO), onda dolazi na drugostepenu komisiju u ustanovu za koju se izjasnila, gde se obavezno pacijentkinji uradi vaginalni ultrazvučni pregled, a muškom partneru uradi spermogram.

Lekari koji se bave vantelesnom oplodnjom tada pregledaju medicinsku dokumentaciju i analize i nakon toga donose odluku da li se može obaviti proces VTO ili je neophodno uraditi neke dodatne analize ili hirurška intervencija.

4. Nakon drugostepene komisije, ako je dobila potvrdu i rešenje na ovoj komisiji o uključenju u proces, naredni poziv čeka iz RFZO. Kad dobije poziv, javlja se ponovo u ustanovu gde je dodeljena radi započinjanja procesa.

5. Tada se obavlja prva konsultacija, gde se vrši ponovni uvid u dokumentaciju, i po svim medicinskim parametrima tim lekara odlučuje kada se započinje hormonska terapija, koja je po protokolu individualna za svaku pacijentkinju. Koji će se protokol primeniti, zavisi od individualnih medicinskih parametara.

vantelesna-oplodnja-procedura-srbija

Pacijentkinje kod kojih nije uspeo proces VTO, imaju pravo da ponove proceduru, nakon nekoliko meseci pauze.

Evo kako lakše podneti trudnoću

45 Shares
Share via
Copy link