Magazin Preporučujemo

Od A do Š: Vantelesna oplodnja o trošku države u Srbiji 2017.

Vantelesna oplodnja o trošku države će biti moguća i u 2017. godini. Postupak u privatnim klinikama je sličan kao i procedura kod državnog lekara. Ministarstvo zdravlja trebalo bi 31. januara da objavi spisak privatnih klinika koje će biti ovlašćene za ovu proceduru piše Blic.

Uslovi

vantelesna-oplodnja-postupak-uslovi
Jednostavnija procedura za vantelesnu oplodnju

Kako bi parovi o trošku Fonda ušli u proceduru, moraju da prođu određenu proceduru. Pre toga je važno da kandidati za besplatnu VTO ispunjavaju osnovne uslove: da žena nije starija od 40 godina, da je neplodna i pored odgovarajućeg lečenja, da ima očuvanu funkciju jajnika, da nije rađala ili da nema živu decu. Nužno je da supružnici nisu previše gojazni (BMI manji od 30), a potrebno je i da muškarac proizvodi žive i morfološki ispravne spermatozoide, bez obzira na to u kom broju.

Vantelesna oplodnja – procedura u Srbiji

vantelesna-oplodnja-o-trosku-drzave

1. Prvi korak je da se pacijentkinja javi svom ginekologu u regionalnom domu zdravlja, gdejoj se daju detaljna uputstva za pripremu samog postupka.

2. Nakon toga odlazi na prvostepenu komisiju u regionalnoj filijali RFZO.

3. Kada prođe ovu prvostepenu komisiju gde se izjasnila gde želi da obavi vantelesnu oplodnju (VTO), onda dolazi na drugostepenu komisiju u ustanovu za koju se izjasnila, gde se obavezno pacijentkinji uradi vaginalni ultrazvučni pregled, a muškom partneru uradi spermogram.

Lekari koji se bave vantelesnom oplodnjom tada pregledaju medicinsku dokumentaciju i analize i nakon toga donose odluku da li se može obaviti proces VTO ili je neophodno uraditi neke dodatne analize ili hirurška intervencija.

4. Nakon drugostepene komisije, ako je dobila potvrdu i rešenje na ovoj komisiji o uključenju u proces, naredni poziv čeka iz RFZO. Kad dobije poziv, javlja se ponovo u ustanovu gde je dodeljena radi započinjanja procesa.

5. Tada se obavlja prva konsultacija, gde se vrši ponovni uvid u dokumentaciju, i po svim medicinskim parametrima tim lekara odlučuje kada se započinje hormonska terapija, koja je po protokolu individualna za svaku pacijentkinju. Koji će se protokol primeniti, zavisi od individualnih medicinskih parametara.

vantelesna-oplodnja-procedura-srbija

Pacijentkinje kod kojih nije uspeo proces VTO, imaju pravo da ponove proceduru, nakon nekoliko meseci pauze.

Evo kako lakše podneti trudnoću

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


45 Shares
Share via
Copy link