Vesti Vojvodina

Srem još uvek bez besplatne vakcine protiv HPV

Mada je pred izbore gromoglasno najavljivano da će u celoj Srbiji od aprila biti omogućena besplatna vakcinacija mladih protiv humanog papiloma virusa, najčešće odgovornog za rak grlića materice (HPV), u Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici ni u maju vakcine nisu stigle. (Verovatno ima zaliha, čija je cena oko 15.000 dinara, a preporučene su dve doze, što je većini nedostupno.)

Prema rečima Nade Zec Petković, direktora ove zdravstvene ustanove, još uvek ne raspolažu tom vakcinom na području Sremskog okruga.

– Vakcina je za sada preporučena, odnosno nije obavezna. Ona pruža najefikasniju zaštitu ako se primeni kod osoba koje još nisu započele seksualne aktivnosti. HPV je veoma rasprostranjen virus i većina osoba će biti inficirana ubrzo nakon početka seksualnog života. Iz tih razloga vakcinacija seksualno aktivnih tinejdžera i osoba može da bude manje efikasna – rekla je Petković Zec, dodajući da se vakcina u svetu primenjuje duže od 15 godina.

Inače vakcinacija pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a, koji su odgovorni za značajan deo slučajeva raka grlića materice, koji je jedan od vodećih uzroka smrti među ženama obolelim od maligniteta u Srbiji i svetu. Na ovaj način takođe se mogu prevenirati i maligniteti polnih organa i ždrela kod oba pola.

Tokom 2020. godine u svetu je registrovano 600.000 slučajeva karcinoma grlića materica i 340.000 smrti zbog ove bolesti. Poslednji podaci za Srbiju su iz 2019, kada su registrovane 1.044 novoobolele žene, a 438 ih je umrlo od ove maligne bolesti. Srbija je unače u evropskom vrhu i kada se radi i o obolevanju, ali i umiranju od raka grlića materice, koji može velikim delom biti preveniran vakcinacijom.

Primer je Australija, u kojoj je nakon decenije vakcinacija protiv HP virusa, karcinom grlića materice gotov nestao.

Planirano je da se vakcinacija u Srbiji sprovodi u uzrastu od devet do 19 godina. Govoreći o uvođenju besplatne HPV vakcine, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić svojevremeno je kazala da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina.

– Ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita je 100 odsto, a Svetska zdravstvena organizacije prošle godine je izašla sa podatkom da će se ti tumori iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina – izjavila je Škodrić.

Osim vakcinacije, lekari preporučuju redovne preglede i siguran seks, kao važne vrste prevencije, jer HPV nije jedina seksualno prenosiva infekcija koja plaši, iako je možda najčešća i potencijalno vrlo opasna.

Zbog HPV virusa u Srbiji svakog dana umre jedna žena

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link