Lifestyle Putovanja

Upoznajte domaćina Olimpijskih igara – predivni Brazil!

Ovogodišnje letnje Olimpijske igre su ključni događaj ovog leta i sve kamere sveta pokrivaju ovaj sportski spektakl. Vreme je da saznamo više o ovoj južnoameričkoj zemlji, pa pročitajte zanimljivosti o Brazilu.

Prema jednom izveštaju iz 2007. godine, u Brazilu postoji više od 70 plemena koja nikada nisu došla u kontakt sa modernim svetom.

Brazil ima više od 4 hiljade aerodroma, što je više od bilo koje druge države na svetu, izuzev Sjedinjenih američkih država.

Samba je izmišljena u Brazilu početkom 19. veka, a i dalje je neverovatno popularna.

Brazilija je postala glavni grad tek 1960. godine, pre toga je 197 godina prestonica bio Rio de Žaneiro. Brazilija je sagrađena za samo četiri godine, od 1956. do 1960. godine, a iz vazduha ima oblik aviona.

Moto ove država je Ordem e Progresso, što znači red i napredak.

https://flii.by/file/gczyw73hsvi/

Nasjtariji grad u Brazilu je Sao Vicente i bio prva stanica Portugalaca u 16. veku. Osnovan je 1532. godine i rodno je mesto fudbalera Robinja.

Posle Drugog svetskog rata, veliki broj nacista pobegao je u Brazil, uključujući i ozloglašenog doktora Mengele, poznatog po njegovoj zainteresovanosti za blizance. Povećana stopa blizanaca u gradu Cândido Godói pripusuje se Mengelu, ali povezanost nikada nije dokazana.

Brazil je najveći izvoznik kafe na svetu već 150 godina. S početka 20. veka pokrivali su oko 80 odsto svetskih potreba za kafom, a danas je taj procenat umanjen za trećinu.

https://flii.by/file/63pikcswfak/

Ova južnoamerička država ima čak 19 mesta koja su pod zaštitom Uneska. Među najpoznatijima je nacionalni park Iguacu, gde se nalaze jedni od najvećih vodopada na svetu, a koji je istovremeno dom i mnogim retkim i zaštićenim životinjskim vrstama, poput džinovske vidre i džinovskog mravojeda.

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link