izlozba-galerija
Izvor: GMS
Dogadjaji Izložbe

Upoznajte dela slikara Novaka Radonića

Kustoska priča Novak Radonić u kolekciji Galerije Matice srpske održava se u petak 18. marta u 18 sati u Galeriji Matice srpske. O životu i stvaralaštvu Novaka Radonića, kao i o njegovim delima u kolekciji Galeriji Matice srpske, govoriće konzervator slikar Danilo Vuksanović, kustoskinja Miroslava Žarkov i istoričarka umetnosti Stanislava Jovanović.

U kolekciji Galerije Matice srpske čuva se preko sedamdeset ulja na platnu i crteža Novaka Radonića, uglavnom portreta, religioznih i istorijskih kompozicija. Osim dela izloženih u Stalnoj postavci srpske umetnosti 19. veka, posetioci će imati priliku da pogledaju i umetnička dela Novaka Radonića koja se retko izlažu.

Novak-Radonic-Autoportret
Galerija Matice srpske

Ove godine, 31. marta navršava se 190 godina od rođenja Novaka Radonića, jednog od najistaknutijih slikara epohe romantizma u srpskoj umetnosti 19. veka. Novak Radonić (Mol, 31. mart 1826 – Sremska Kamenica, 11. jul 1890), prve pouke iz slikarstva stekao je u slikarskoj radionici ikonopisca Petra Pilića u Senti. Nakon likovnog usavršavanja kod slikara Nikole Aleksića iz Arada, Radonić je 1852. godine upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beču. Već kao student bavio se izradom portreta i slikanjem ikona, a posebno interesovanje pokazivao je za autoportret. Po završetku studija 1856. godine nastanio se u Novom Sadu gde započinje najplodniji period njegovog umetničkog rada. Krajem 1858. godine putovao je u Italiju gde je posećivao značajne umetničke centre i upoznavao se sa delima renesansnih umetnika. Osim velikog broja portreta znamenitih ličnosti svoga doba, autoportreta i dela crkvenog slikarstva, Radonić je slikao istorijske kompozicije, ličnosti iz nacionalne istorije i narodne literature, alegorijske scene, pejzaže i kopije po stranim majstorima.

Još zanimljivih dešavanja potražite ovde.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share