uniseks toaleti
Magazin

Prvi uniseks toaleti u Sloveniji – provokacija ili korak s vremenom?

Prvi uniseks toaleti u Sloveniji izazvali su krajnje oprečne reakcije. Posebne kontroverze  izazvalo je uklanjanje pisoara u muškim toaletima na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Deo javnosti to doživljava kao »levičarsku« provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi deo kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

»Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. veku i želimo da se takve osobe osećaju sigurnima, to je najmanje što možemo učiniti«, rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob, a preneo porrtal 6uka.

»Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osećaju udobno i ovo je korak napred u tom smeru«, kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorica Instituta za proučavanje jednakosti spolova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks zahodima iznose konzervativni portali i udruženja.

Tako se urednici portala »Domovina« pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna »simbolička kastracija« muškog roda te znak imitacije pomodnih trendova u inostrtanstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

»No, ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta.

Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života celom društvu i želi utišati svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi«, navodi konzervativni portal »Domovina«.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter