Magazin

Prvi uniseks toaleti u Sloveniji – provokacija ili korak s vremenom?

Prvi uniseks toaleti u Sloveniji izazvali su krajnje oprečne reakcije. Posebne kontroverze  izazvalo je uklanjanje pisoara u muškim toaletima na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Deo javnosti to doživljava kao »levičarsku« provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi deo kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

»Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. veku i želimo da se takve osobe osećaju sigurnima, to je najmanje što možemo učiniti«, rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob, a preneo porrtal 6uka.

»Ako želimo biti inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi omogućiti da se osećaju udobno i ovo je korak napred u tom smeru«, kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktorica Instituta za proučavanje jednakosti spolova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks zahodima iznose konzervativni portali i udruženja.

Tako se urednici portala »Domovina« pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna »simbolička kastracija« muškog roda te znak imitacije pomodnih trendova u inostrtanstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše konzervativni portal.

»No, ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta.

Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života celom društvu i želi utišati svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi«, navodi konzervativni portal »Domovina«.

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
Share via
Copy link