Magazin Top 10

10 ključnih grešaka kojima vam je majka uništila život

Odnos majke i ćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Uloga majke u vaspitanju ima posebno mesto u odrastanju svake devojčice. Način na koji se majka ponaša prema devojčici u ranom detinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu. Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje prave mnoge majke, piše bebamur.com.

Uloga roditelja u vaspitanju dece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

1. Odsustvo ličnog primera

Umesto da svojoj ćerki kažete: “Moraš da naučiš da kuvaš”, treba da kažete: “Hajde da zajedno skuvamo ukusnu supu”. I da to uradite! Kada devojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.

2. Osuđujući stav prema seksu

Ako od detinjstva devojčici sugerišu osuđujući stav pema muškarcima da njima “samo jedno treba”, ona odraste sa osećanjem da su svi muškarci – nasilnici, a seks – odvratan.

3. Paradoksalna protivrečnost

Kao seks je – prljava stvar, ali svakoj devojci sugerišu da se uda i rodi dete, i poželjno je da to učini do 25. godine. Rezultat takvih protivrečnih usmeravanja – je strah od svakog odnosa.

4. Prenaglašena briga

Ako u detinjstvu majka previše brine o ćerki, izrašće u deformisanu ličnost bez sopstvenog mišljenja, sa kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.

5. Negativni obrazac oca

Ako se ćerki govori da joj je otac “budala”, devojčica se oseća krivom što je takav čovek njen otac. Sa ovim osećanjem krivice žena ne može da se nosi celog života, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasleđa.

6. Fizičko nasilje

Fizičko kažnjavanje ponižava devojčice čak više nego dečake. Ako devojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.

7. Nedovoljne pohvale

Ako devojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude ravnopravni partner u odnosima.

8. Svađe pred detetom

Svađe u prisustvu deteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.

9. Odsustvo komunikacije

Ako se sa devojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i oseća se napušteno. Razgovor je nešto čega nikada nije dovoljno kada je u pitanju podizanje dece.

10. Pravila života

Ne sme se govoriti devojčici da njen život obavezno treba da sadrži neke stavke: brak, decu, gubitak težine, neki određeni posao … Detetu treba sugerisati da ima pravo da se bavi čim god želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i srećna žena!

Finske lekcije o vaspitanju dece koje svaki roditelj u Srbiji treba da pročita

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Odlicno napisano u tezama. Vrlo slicno se moze aplikovati i na odnos majke prema muskoj deci, a i na odnos oca prema muskom ili zenskom detetu. To su tako jednostavne i logicne stvari da je neverovatno koliko odraslih nema nikakvu spoznajnu svest o tome pa se ponasaju prema svojoj deci kao prema stoci. Zalosno.

34 Shares
Share via
Copy link