Magazin Srbija

Dijana Hrkalović žrtva sopstvenih reči: Više nema zaštićenih

dijana hrk
Printscreen

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uhapšena je zbog sumnji na trgovinu uticajem, jer je navodno prikrivala dokaze koji inkriminišu lično Veljka Belivuka zbog ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine u Beogradu. Ona se već danima nalazi u pritvoru, a mediji koji su poznati kao režimska glasila danima se bave hapšenjem nekada udarne pesnice Srpske napredne stranke, iste one Dijane Hrkalović koja je važila za ponos i najmoćniju ženu MUP-a.

Godinama se javno govori o kriminalizaciji vrha srpske policije, o huliganima i ubicama koje vrlo često u posedu imaju službene legitimacije MUP-a, o protekciji koju su uživali obavljajući prljave poslove za državne funkcionere, kao i obezbeđivanju predsedničke inauguracije i bliske kontakte sa sinom Aleksandra Vučića.

Isto toliko se priča i o unutarstranačkom sukobu Aleksandra i Andreja Vučića sa strujom koju predvodi Nebojša Stefanović, međutim ta vatra tiho je tinjala sve dok nije obelodanjena afera Krušik, prisluškivanje i Jovanjica. Ubistvo na šinama, usred bela dana u ulici 27. marta potreslo je Beograd, a iako su kamere snimile trenutak likvidacije Belivuk je pušten jer su određeni dokazi nestajali iz istrage i pored toga što je pronađen njegov DNK na licu mesta. Sada se na tom slučaju bazira optužba protiv Hrkalović.

Ona je morala da napusti MUP nakon povratka Stefanovića sa službenog putovanja iz SAD-a, kako se tada govorilo zbog „opake bolesti“, a dve godine kasnije došlo je do rokade ministara odbrane i policije. MUP je preuzeo Vulin i sa sebi bliskim ljudima počeo je sa hapšenjem Belivuka i njegove ekipe, a nedavno je lancu režimskih „otpadnika“ i zvanično pridodata i Dijana Hrkalović. Čitava nacija je upućena da je konačno ime na tom Vulinovom i Vučićevom spisku aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, ali se sumnja da je ovaj spektakl odložen do pred sam finiš izborne kampanje kada će čišćenje naprednjačkih redova biti zaokruženo uz projektovano izborno slavlje.

U toku je prisećanje na rane radove Dijane Hrkalović, od putovanja „sa najjačom ekipom Grobara“, pa sve do golišavih fotografija koje je slala nepoznatom kriminalcu sa kojim je bila u strastvenoj vezi i koje su pre nekoliko dana osvanule u jednom tabloidu.

Između te dve epizode, Hrkalović se nalazila odmah iza Stefanovića, važila je za strah i trepet među policajcima, neko ko je u operativnom delu bio najodgovornija persona. Taj svoj položaj zloupotrebljavala je, po rečima različitih naprednih analitičara i bivših bezbednjaka, da štiti kriminalce koji su svi skupa zapravo radili za glavnog negativnog junaka u ovom srpskom stripu nadrealne sadašnjosti – dr Nebojšu Stefanovića.

U tom periodu Dijana, doktor psihologije, držala se propisanih instrukcija na koji način je poželjno obraćati se medijima. Optuživati „one prošle“ i kako je sada sve bajno i sjajno, kako kriminalci nemaju zaštitu države i obraćanje građanima da se opuste jer žive u bezbednom okruženju. Sve to izgovarala je u vreme kada su Beogradom odjekivale detonacije i pucnji po ulicama, kada je asfalt prestonice gotovo svakodnevno bio natopljen krvlju i kada su nestajali ljudi, sada već u poznatom pravcu i ka konačnom odredištu –Ritopeku.

– Prošlo je vreme kada nije postojala iskrena volja da se država obračuna sa kriminalom. Dolaskom ministra Stefanovića taj period je iza nas jer danas ne postoje kriminalci kojima policajac ne sme priđe, da im zatraži dokumenta i da izvrši pretres njih i njihovog vozila. Za razliku od nekih ranijih perioda kada su kriminalci slobodno šetali ulicama i bili ugledni građani koje niko nije smeo ni da pogleda, a kamoli uhapsi, više nema zaštićenih – govorila je u doba svog vrhunca tadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.

Dijana je sada u pritvoru, ali je princip i sled misli vrha policije ostao isti. Dijana je sada žrtva sopstvenih reči, gotovo proročkih. Nekada ugledni građani „koje niko nije smeo ni da pogleda“ sada zatvoreni razmišljaju o danima moći i autoriteta dok neko na njima skuplja političke poene.

Kriminal i neprijatelji društva ne bi smeli biti deo političkog programa, već deo posla profesionalaca koji koriste monopol sile za iskorenjivanje i progon ubica i razbojnika. Umesto toga, mi smo u paradoksu da je glavni negativac i dalje na mestu ministra vojnog dok se nižu optužbe za najgora krivična dela. Zastrašujuće je što takva priča i dalje prija ušima jednog dela hipnotisane nacije koji i dalje veruje da države ima.

Opasne se igre igraju dok većina stanovništva uživa status taoca koji ćute i trpe, ne izazivajući sudbinu dok se podvlači crta prve decenije vlasti SNS-a. Opasna Dijana Hrkalović sklonjena je sa ulica zajedno sa klanom Belivuk-Miljković i čeka se trešnjica na vrhu kriminalne torte koju nazivamo ministar odbrane. Sada možete ponovo da verujete u ove reči koje je uz karakterističan izraz lica nekada izgovarala Dijana Hrkalović. Sada o svima nama brine Aleksandar Vulin i njegovi ljudi. Kriminal je u povlačenju. Dobra je fora zar ne?! Tera vas do suza bez da se nasmejete.

Put Dijane Hrkalović od štreberke do najmoćnije žene MUP-a i mafije

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link