Magazin

Udri, Bjela! Oni žele da nastave da nam rade šta hoće. Mi želimo pravdu. I osvetu

bjelogrlic tuca

Fizički obračun proslavljenog glumca Dragana Bjelogrlića i reditelja Predraga Antonijevića, jedva je dočekan od strane režima za obračun sa prvim, jer se već odavno nalazi na tzv. crnoj listi nepodobnih. Lični sukob dva filmska radnika podignut je na nacionalni nivo, kako bi se još jednom udarilo po svemu što nije na liniji vlasti.

Bjelogrlić je došao pod Vučićev udar kada je stao u odbranu koleginice Jelisavete Seke Sablić koju je u Skupštini Srbije prozvao izvesni Marko Atlagić za manjak patriotizma.

– Siguran sam da je velika većina naše nacije ponosna što imamo Jelisavetu Seku Sablić, i da se stidi ljudi poput Atlagića. Problem je što ne zna kako da to kaže i pokaže. Kako da se tome usprotivi – rekao je Bjelogrlić za medije.

Odmah nakon ovih reči, Vučićeva medijska mašinerija našla je novu metu za napade, a sam Atlagić je dobio zadatak da u Skupštini izgovori reči kakve su nezamislive u iole demokratskom i dostojanstvenom društvu.

– O gospodinu Belogrliću, Bjelogrdiću… On je bez truna morala i stida. Da ima barem malo morala, ispunio bi obećanje da će napustiti Srbiju ako propadnu protesti “1 od 5 miliona”. Zato ga pozivam da ispuni obećanje, kao visoko moralna osoba. Uostalom, neću da se bavim Belogrlićem, Bjelogrlićem, čovekom koji se bavi mitom i korupcijom, to ne kažem ja, nego Antonijević – rekao je, a da nije trepnuo, Atlagić.

Sve to se dešavalo krajem prošle godine, a kao i svako čudo, priča je pala u zaborav usled brojnih drugih afera koje su bile aktuelne.

I onda, osam meseci kasnije, kao naručen, Vučićevim medijima stiže novi materijal za obračun sa neposlušnicima. Jasno je da je sam Bjelogrlić sada dao povoda za novi talas kleveti i napada, njegovo ponašanje se ne može racionalno opravdati, ali je zato ponašanje režima, u najmanju ruku, skandalozno.

Organizuju se specijalne emisije, dovode režimski analitičari, da nas opet ubede u svetli put Aleksandra Vučića, sa kojeg hoće da nas skrenu nekakvi Bjelogrlići. Jasno je da ovaj režim ne može da opstane bez neprijatelja, zato je neophodno svakog dana ukazivati na novog neprijatelja i homogenizovati naciju oko jednog čoveka.

Pritom, istina je potpuno u drugom planu, dozvoljena su sva sredstva, jer protivnik mora biti satrven. Cilj opravdava sredstva, a cilj je opstanak Vučića na vlasti. Da je kojim slučajem Bjelogrlić pristao na nepristojne ponude vlasti, ova tuča bi bila usputna vest, a ovako je lični sukob pretvoren u nacionalnu temu, a sve za sebične interese Aleksandra Vučića.

No, kako je Bjelogrlić sam rekao “Malo ste se zajebali, gospodo”. Ipak nam nisu svima vrane popile mozak da nas ubedite u vaše nebuloze i tvrdnje kojih se svaki pošten čovek stidi.

*A većina nas viče: “Udri Bjela!”

Kao da Bjela tuče svakog policajca i pripadnika kriminalnog klana koji je tukao našu decu na protestima, kao da Bjela tuče Palmu, Jutku, ubice Olivera Ivanovića, kao da Bijela tuče svakog izvršitelja, svakog lopova u spezi sa vlašću u svakoj opštini, kao da Bijela tuče svih 157 poslanika koji su glasali protiv zakona o lečenju dece.

Stvorili su spiralu nasilja u koju smo upali protiv naše volje. Gazili su nas, ubijali, prebijali, pljačkali, silovali, bez ikakvih posledica.

I sada, osećamo zadovoljstvo dok gledamo kafansku tuču gde naš nokautira njihovog.

Jer dijalog je laž.

Jer spirala nasilja ne može da se prekine.

Suviše smo u njoj. Postojimo mi i oni. Oni žele da nastave da nam rade šta hoće. Mi želimo pravdu. I osvetu.

* Autor:  Aleksandra Ćurčić

Glumci koji su zbog kritike Vučića dobili porcije blaćenja u tabloidima

generic vignette (DESK luftika.rs)
343 Shares
343 Shares
Share via
Copy link